LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

„Dan kada je umrla glazba”

Na današnji dan 1959. godine dogodio se „dan kada je umrla glazba”. U avionskoj nesreći život su izgubila trojica glazbenika, legende rock'n'rolla – Buddy Holly (22), Ritchie Valens (17) i J.P. „The Big Bopper”. Richardson (28).

Na današnji dan 1959. godine dogodio se „dan kada je umrla glazba”. U avionskoj nesreći život su izgubila trojica glazbenika, legende rock'n'rolla – Buddy Holly (22), Ritchie Valens (17) i J.P. „The Big Bopper”. Richardson (28).

Svi mi volimo poslušati i otpjevati par stihova vječitog hita Dona McLeana - „American pie”. Međutim, znamo li o čemu ta melodična i razigrana pjesma zapravo govori i kome je posvećena? U jednom njezinom stihu krije se odgovor - „The day the music died”. Naime, na današnji dan 1959. godine dogodio se „dan kada je umrla glazba”.

U avionskoj nesreći život su izgubila trojica glazbenika, legende rock'n'rolla – Buddy Holly (22), Ritchie Valens (17) i J.P.The Big BopperRichardson (28).  Premda su bili iznimno mladi u trenutku smrti, ovi glazbenici ostavili su neizbrisiv trag u povijesti glazbe. U avionu modela Beachcraft Bonanza, kojim je upravljao također preminuli pilot Roger Peterson, trojica glazbenika putovala su s koncerta u dvorani Surf Ballroon u Clear Lakeu prema Minnesoti i novom koncertnom odredištu u Moorheadu. Na zajedničkoj turneji Winter Dance Party Tour glazbenici inače nisu putovali avionom, međutim, snježni uvjeti, gusti raspored koncerata i pokvareno grijanje u busu koji ih je prevozio nagnali su ih na kobnu odluku koja ih je koštala života, ali ih na kraju učinila besmrtnima.

Buddy Holly često je bio opisivan kao jedan od najutjecajnijih glazbenika ranog perioda rock'n'rolla. Bio je označen kao legitiman nasljednik Elvisa Presleya te je imao brojne uspješne ploče među kojima se ističe That'll be the day” iz 1957. koja je svojevremeno bila „broj jedan” u SAD-u i Velikoj Britaniji. 

Ritchie Valenzuela, poznatiji kao Richie Valens, bio je prvi koji je razbio predrasude o latino glazbenicima, koje se do tada nije povezivalo s mainstream glazbom, već jedino s mariachi izričajem. U svojem kratkom, ali uspješnom glazbenom opusu, Richie je napravio tri albuma među kojima se posebno ističe emotivna kompozicija njegovoj djevojci Donni. Iako još nije napunio 18 godina, u trenutku smrti Richie Valens osvajao je vrhove glazbenih ljestvica te rušio rasne i društvene barijere u cijelom SAD-u.

I Big Bopper, poznati radijski DJ, ostavio je svoj doprinos pjesmom „Chantilly Lace” koja je tada bila ogroman hit te su je mnogi proglasili i himnom plesnih dvorana u kojima je raspjevani trojac nastupao na turneji.

FOTO: WIKIPEDIA.ORG