LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Čaša mlijeka za obranu od prehlade

Osim što pomaže vašem organizmu u obrani od prehlade, mlijeko u raznim kombinacijama može biti odlična poslastica u ovim hladnim, zimskim danima.

Osim što pomaže vašem organizmu u obrani od prehlade, mlijeko u raznim kombinacijama može biti odlična poslastica u ovim hladnim, zimskim danima.

Ponekad je vrlo zanimljivo da stvari koje nas okružuju uzimamo zdravo za gotovo, a nakraju saznamo da one imaju i svoj nacionalni i međunarodni dan. Jedan od takvih proizvoda je i mlijeko. Međunarodni dan mlijeka slavi se diljem svijeta 1. lipnja, što je odredila organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i agrikulturu. Taj se dan obilježava kao Međunarodni ili svjetski dan mlijeka od 2001. godine

Zašto onda 11. siječnja? Taj je datum poseban po jednoj drugoj zgodi, a obilježava se kao Nacionalni dan mlijeka u SAD-u. Naime, tog je datuma davne 1878. godine u New Yorku mlijeko prvi put dostavljeno u staklenoj boci. Dostavu je obavio Alexandar Campbell, a Amerikancima je ovo bio dovoljan razlog da 11. siječnja proglase Nacionalnim danom mlijeka. Mlijeko je danas jedan od najvažnijih prehrambenih proizvoda. Od njega se dobivaju jogurt, kiselo mlijeko i sir. Proizvodi na bazi mlijeka bogati su bjelančevinama, lako probavljivim mastima, mineralima, vitaminima A i D, proteinima i kalcijem.

Pored općenitih značajki mlijeka, naišli smo na neke zanimljivosti koje do sada nismo znali.

1. Krava godišnje u prosjeku daje 46.000 šalica mlijeka. Neka istraživanja potvrđuju da krave koje slušaju glazbu daju više mlijeka. Isto vrijedi i za krave koje imaju svoje ime.

PHOTO: Pixabay

2. Ljudi su jedina živa bića koja piju mlijeko i u odrasloj dobi. 

3. Stari Grci i Rimljani su one koji piju mlijeko nazivali barbarima.

4. Neronova žena Popea se navodno svaki dan kupala u mlijeku da bi bila mlada i lijepa. S njom je uvijek na put išlo i 500 magarica.

5. Skupina američkih znanstvenika savjetuje čokoladno mlijeko kao jedan od najdjelotvornijih napitaka za oporavak od fizičkih napora. 

Čokoladno mlijeko, PHOTO: Pixabay

Bilo da se slažete s Amerikancima ili ste više za datum Ujedinjenih naroda, bilo koji dan je odličan za mlijeko. Proslavite današnji dan uz čašu mlijeka i ukusne keksiće te pomozite vašem organizmu pri stvaranju imuniteta u obrani od prehlade. Čujemo da su počela i predavanja. Sada nije zgodno vrijeme za biti bolestan. Ako vam je pak dosadilo piti obično mlijeko, u videu provjerite recepte za neobični milkshake, odnosno freakshake. Živjeli!

FOTO: PIXABAY