Na današnji dan

Bruce Springsteen objavio jednu od najvećih pjesama svih vremena – „Born in the U.S.A.“

Springsteen - naslovna

Na današnji je dan Bruce Springsteen objavio jednu od svojih najpoznatijih, ali i jednu od najčešće pogrešno interpretiranih pjesama – „Born in the U.S.A.“

Born in the U.S.A., I was born in the U.S.A. Born in the U.S.A., born in the U.S.A. (...) – stihovi su koje svi znaju. No, malokome je poznato da je ovaj hit Brucea SpringsteenaBorn in the U.S.A. – objavljen upravo na današnji dan, 4. lipnja 1984. godine Također, koliko ju god puta preslušali, nismo sigurni da smo svi doživjeli i razumjeli ostatak stihova. Zato vam donosimo nekoliko zanimljivosti o ovoj slavnoj pjesmi.

  • Springsteen u pjesmi govori o američkim veteranima iz Vijetnama, odnosno o problemima s kojima su se susreli prilikom povratka u SAD. Bio je to prvi rat u kojemu SAD nije pobijedio. Dok su ostali veterani bili dočekani poput heroja, oni koji su se borili u Vijetnamu uglavnom su bili izignorirani.
  • Originalni je naslov bio Vietnam. No kad je redatelj Paul Schrader Springsteenu poslao scenarij filma Born In The U.S.A., o rock bendu koji se bori sa životom i religijom, pjevač je odlučio promijeniti ime pjesme. Film je objavljen 1985., no previše ga se povezivalo s pjesmom koja je na kraju polučila veću slavu od filma. Ipak, Springsteen mu je djelomično vratio uslugu napisavši pjesmu Light Of Day, koja je postala glavnim soundtrackom filma.
  • Kad smo napisali da vjerojatno mnogi od nas nisu razumjeli stihove, itekako smo bili u pravu. Naime, ova je pjesma jedna od najčešće pogrešno interpretiranih pjesama ikad. Mnogi su ju tumačili kao patriotsku pjesmu o američkom ponosu, iako govori upravo suprotno – kritizira američku vlast. Springsteen je smatra jednom od najboljih svojih pjesama, ali smeta mu upravo ta činjenica da je mnogi ne razumiju i krivo tumače.

Naslovnica albuma, FOTO: Flickr

  • Ovo je prva i naslovna pjesma istoimenog albuma Born In The U.S.A. jednog od najpopularnijih albuma u svijetu – prodanog u preko 18 milijuna kopija. 
  • Pogrešnim interpretacijama pridružio se i Ronald Reagan koji je otišao i korak dalje. Naime, Reagan je svoju interpretaciju Springsteenove pjesme iskoristio u političkoj kampanji, izjavivši u svojemu govoru da američka budućnost počiva na tisućama snova u srcima Amerikanaca, a posebno u poruci nade u pjesmama kojima se mnogi mladi Amerikanci dive, kao što je ona Brucea Springsteena; a njegov je posao da im pomogne ostvariti snove. Springsteen je jednom prilikom izjavio kako se duhovni dio, dio o nadi, nalazi u refrenima njegovih pjesama, što može dovesti do pogrešnih interpretacija, dok se blues i svakodnevna realnost nalaze u detaljima u stihovima.
  • Proizvođač automobila Chrysler ponudio je Springsteenu 12 milijuna dolara za korištenje ove pjesme i njegovog lika u svojoj kampanji. On je ponudu odbio, kao i mnoge druge. Naime, Springsteen nikad nije dopuštao da se njegova glazba koristi u svrhu prodaje nekog proizvoda.
  • Pjesma je inspirirala slavnu fotografkinju Annie Leibovitz koja je Springsteena fotografirala okrenutog prema američkoj zastavi. Točnije, fotografija prikazuje njegovu stražnjicu s američkom zastavom u pozadini. Fotografija je završila na naslovnici albuma, a neki su je tumačili kao prikaz Springsteenova uriniranja po zastavi.

Max Weinberg i Bruce Springsteen, FOTO: Wikimedia
  • Bubnjarski solo na kraju pjesme bio je potpuno improviziran. Naime, prilikom snimanja pjesme, kad je Bruce otpjevao svoj dio, okrenuo se bubnjaru Maxu Weinbergu i dao mu znak da slijedi njegov dio, u kojemu se Weinberg itekako iskazao.
  • Bruce je na turnejama 1996. i 1999. pjesmu izvodio u akustičnoj verziji jer je želio biti siguran da ju je publika dobro razumjela.
  • S istim ju je ciljem tijekom 1984. i 1985. recitirao. Kritičar Greil Marcus u tom je kontekstu napisao kako je upravo to nerazumijevanje ključ za porast Springsteenove popularnosti, što je istovremeno i dokaz da ljudi čuju ono što žele čuti.

Komentari na članak

Vezani članci

Amy Winehouse

Na današnji dan

Peta godišnjica smrti Amy Winehouse

Prošlo je pet godina otkad se Amy Winehouse pridružila kobnom "Klubu 27" i šokirala svijet svojim odlaskom.

Američki Kongres

Senat i Kongres složni

SAD: gotova kriza

Odlučeno je da se Vlada financira do 15. siječnja, a gornji limit zaduživanja odulji do 7. veljače. Predsjednik Obama potpisao je zakon u ranim jutarnjim satima četvrtka.

Beethoven

Na današnji dan

Umro Ludwig van Beethoven

„Tisuće zvukova buke i oluje nalazilo se u meni dok ih nisam uglazbio na papiru."

NSA

Sastanak Angele Merkel i Edwarda Snowdena

Nijemci žele informacije o američkom prisluškivanju kancelarke Merkel

Navodi o špijuniranju kancelarke Merkel uzrok su zahlađenja odnosa između dvije zemlje. Odvjetnik Edwarda Snowdena izjavio je da pristaje na razgovor s predstavnicima njemačkih službi, pod uvjetom da se taj razgovor obavi u Moskvi, a ne u Njemačkoj.

Titanic

Na današnji dan

Sve što niste znali o Titaniku

Na današnji dan, 10. travnja 1912. godine, iz Southamptona je isplovio Titanic - najveći i najluksuzniji brod toga vremena, a potonuo je samo 4 dana poslije nakon sudara s ledenjakom.