LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Bruce Lee tijekom opskurnih životnih epizoda otkrio ključ besmrtnosti

Na današnji dan rođen je najpoznatiji kineski glumac svih vremena. Još kao mladić opredijelio se za kung-fu, a spoj plesa i popularne borilačke vještine dao je dobitnu kombinaciju za ono što će Bruce Lee kasnije postati.

Na današnji dan rođen je najpoznatiji kineski glumac svih vremena. Još kao mladić opredijelio se za kung-fu, a spoj plesa i popularne borilačke vještine dao je dobitnu kombinaciju za ono što će Bruce Lee kasnije postati.

Na današnji dan 1940. godine rođen je Bruce Lee, kinesko-američki glumac koji je popularizirao žanr kung-fu filmova. Rodio se u San Franciscu dok je njegov otac, tada poznati operni pjevač i glumac, bio na turneji u Americi. Zbog očevih poznanstava i popularnosti vrlo mlad postaje glumac. Na zamolbu redatelja otac ga već kao tromjesečno dijete dovodi na snimanje filma Golden Gate Girl – Tears Of San Francisco. Do punoljetnosti Bruce je ostvario dvadesetak uloga u kineskim filmovima koje su nagovijestile njegov kasniji individualni rad u filmskoj industriji. 

– Poštuj principe, ali nemoj biti vezan za njih. – rekao je.

Majstor borilačkih vještina tjelesne sposobnosti počeo je otkrivati u plesnoj školi. Kada je iz Hong Konga pošao u SAD, imao je uza se samo 100 dolara. Bio je jako snalažljiv, pa je do dolaska broda u američku luku već dodatno zaradio. Naime, prvak Hong Konga u plesu cha-cha-cha na brodu je ljude podučavao atraktivnom plesu. Kao jako mladog, uvidjevši njegov talent i ustrajnost, roditelji su ga podržavali i u treniranju borilačkih vještina. Još kao mladić opredijelio se za kung-fu, a spoj plesa i te borilačke vještine dao je dobitnu kombinaciju za ono što će Bruce Lee kasnije postati.

Bruce Lee, scena iz filma U zmajevom gnijezdu, IZVOR: Wikipedia

Došavši u SAD, Lee je nastavio usavršavati svoje borilačke sposobnosti otvorivši u Seattleu školu kung-fua. Nije želio zapostaviti ni obrazovanje pa je upisao, također u Seattleu, studij filozofije. Kada se 1971. razočarao ne dobivši ulogu u filmu Kung-fu, sa ženom i sinom seli u Hong Kong. Tamo počinje pisati scenarije, te snimati filmove sa sobom u glavnoj ulozi. Ekspresno se proslavio filmovima Veliki gazda (1971) te Na zmajevom putu (1972), gdje s njim glumi njegov učenik Chuck Norris. 

Bruce Lee i Chuck Norris, scena iz filma Na zmajevom putu, IZVOR: Wikipedia

Najveći filmski uspjeh Bruce Lee nije dočekao gledati na tv-ekranima. U zmajevom gnijezdu prikazan je prvi put u kolovozu 1973, mjesec dana nakon njegove smrti. Film je doživio veliki uspjeh, a Bruce Lee je iza njega ostao američka filmska ikona te ikona pop-kulture u čitavom svijetu.

– Ključ besmrtnosti je živjeti život vrijedan sjećanja. – njegova je poznata rečenica.

Da je živio život vrijedan sjećanja, dokazuju i dvije knjige kojih je Bruce Lee autor. Na pojednostavljenim koracima iz knjige Kineski kung-fu te mudrostima iz Filozofije umjetnosti samoobrane odrastaju nove generacije ljubitelja borilačkih vještina. Ono što ga iz mase izdvaja u uzvišene povijesne ličnosti nije ništa neljudsko, samo je ljudsko dovedeno do perfekcije. Bruce Lee bio je upravo to – perfekcionist. Svoje nedostatke pretvarao je u prednosti nekad samo mudrom izrekom.

– Shvati da se najkruće drveće najlakše slomi, dok bambus ili loza preživljavaju savijajući se uz vjetar. – rečenica je Brucea Leeja

Ljudi su ga dodatno zavoljeli i kad su shvatili da njegov stvarni život nije ništa drugačiji od života njegovih likova mladih anarhista, boraca i lutalica. Bruce Lee jedno je vrijeme bio vođa ulične bande Tigrovi s raskrižja te je više puta završavao u zatvoru zbog tučnjava i ilegalnih borbi. Navodno ga je majka poslala natrag u SAD kada se zamjerio sinu tada utjecajnog kineskog gangstera. Prema nalazima patologa umro je u 32. godini života zbog burne reakcije na analgetik koja je izazvala golemi edem na mozgu, ali su se zbog njegovih opskurnih životnih epizoda uzroci rane smrti mnogo puta stavljali pod povećalo.

– Ne bojim se čovjeka koji je nekada trenirao 10 000 udaraca. Bojim se onoga koji je jedan udarac trenirao 10 000 puta. – izjavio je glumac.

FOTO: FLICKR