Na današnji dan

Bogie, uvijek ćemo imati film! 59. godina od odlaska velikog glumca

Humphrey Bogart

Što je zajedničko sljedećim imenima - Rick Blaine, Samuel Spade, Philip Marlowe i Charlie Allnut? Gotovo je šest desetljeća prošlo otkad među nama više nema Humphreyja Bogarta, čovjeka koji im je podario život.

Tko je mogao predvidjeti da će mali njujorški momčić, rođen na posljednji Božić 19. stoljeća, toliko zadužiti sedmu umjetnost. Na današnji dan, 14. siječnja 1957. godine preminuo je Bogie, voljeni crno-bijeli gospodin u odijelu.

Humphrey DeForest Bogart, sin Maude Humphrey i Belmonta DeForest Bogarta, bio je stariji brat sestrama Frances i Kay. Iako nije doživio duboku starost napustivši ovaj svijet sa samo 57 godina, ostavio je duboke otiske u srcima svih filmofila. Snimio je preko 70 filmova, a sto godina nakon njegova rođenja American Film Institute proglasio ga je najvećim glumcem svih vremena. A i Oscara za najboljeg glumca (The African Queen) je spremio u džep.

Znate li da je nakon što je napustio Warner Bros, osnovao svoju kompaniju – Santana Films i da je sin Stephen pokrenuo filmski festival u očevu čast? 

Bogart Film Festival, FOTO = Facebook/Humphrey Bogart Estate

Ženio se četiri puta, uvijek za glumice. Iz zadnjeg braka ima dvoje djece i uspomenu na pravu malu farmu kućnih ljubimaca – 14 pilića, osam patkica i velikog psa.

Zanimljivo je, Bogie nikada imena nije davano nasumično – tako mu se kćer Leslie zove po kolegici Howard, a sin po liku kojeg je utjelovio u filmu To Have and Have Not. Ništa drugačije nije bilo ni sa Santana Films kućom. Naime, Santana je bila jedrilica na kojoj je rado provodio svoje slobodno vrijeme.

Manje je poznato kako je ovaj holivudski šarmer zaradio svoj prepoznatljiv ožiljak iznad usne. Postoje dvije verzije. Prva, ona dosadnija, kaže kako se s 12 godina našpranjio. Mi radije vjerujemo u onu drugu, herojsku. S 19 godina, kada je služio u mornarici, došao je u okršaj sa zatvorenikom u bijegu. Ovaj ga je zatražio cigaretu i prije nego li se snašao, Bogart je dobio lisicama po licu. Usprkos krvi, naš junak ga je uhvatio i zaključao nazad. Nažalost, ili na sreću, kirurg nije jednako dobro odradio svoj posao i ostala mu je vječna uspomena na događaj.

Iako načitan, nikada nije bio dobar student. Volio je hotdog na utakmicama i šah, Platona i Shakespearea, a nije volio sprovode. Strastveni pušač i ljubitelj dobre kapljice, gubeći borbu s rakom, navodno je posljednjim dahom, tog 14. siječnja, rekao: – Nisam smio preći s viskija na martini. Kremiran je pa nije bilo lijesa, ali legenda kaže kako je Lauren Bacall u urnu ubacila malenu zviždaljku aludirajući na citat iz njihova zajednička filma (To Have and Have Not):

– Znaš fućkati, zar ne? Samo skupiš usne i puhneš.

 Dokaz da nije samo Bogie bio profesor romantike i da ona itekako živi i van platna.


 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Fantastic beasts

Premijera novog filma J. K. Rowling

Povratak magičnog svijeta i čudesnih zvijeri na velike ekrane

Prije desetak dana premijerno se prikazao film „Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći”. Unatoč povezanosti s originalnim serijalom, film mogu pogledati i oni koji dosada nisu gledali Harryja Pottera.

Događanja

Filmska i glazbena događanja

10 očaravajućih lokacija na otvorenom za nezaboravno ljeto

Bliži se ljeto, a vi se još niste odlučili koje ćete mjesto ili festival posjetiti. Mi smo vam pripremili deset izvrsnih prijedloga.

The Man In The Machine

Film o osnivaču Applea

Trailer za novi dokumentarac o Steveu Jobsu

Oscarovac Alex Gibney prikazao je Jobsa kao vizionara, ali i kao nemilosrdnog vođu tvrtke Apple.

Episode VIII: The Last Jedi

Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Novi nastavak Star Warsa izazvao veliku raspravu: Tko je misteriozni "posljednji jedi"?

Nakon nedavno objavljenoga naslova novoga nastavka Ratova zvijezda svi se pitamo: "Tko je to?"

9. ETNOFILm festival

Filmski program

Etnografska kretanja i antropološki turizam predstavljaju se kroz projekcije na ETNOFILm festivalu

Donosimo vam program ovogodišnjeg izdanja ETNOFILM festivala. Uz bogat filmski program, očekuju nas zanimljivi okrugli stol, radionica i zabavno zatvaranje manifestacije.