Na današnji dan

Bogie, uvijek ćemo imati film! 59. godina od odlaska velikog glumca

Humphrey Bogart

Što je zajedničko sljedećim imenima - Rick Blaine, Samuel Spade, Philip Marlowe i Charlie Allnut? Gotovo je šest desetljeća prošlo otkad među nama više nema Humphreyja Bogarta, čovjeka koji im je podario život.

Tko je mogao predvidjeti da će mali njujorški momčić, rođen na posljednji Božić 19. stoljeća, toliko zadužiti sedmu umjetnost. Na današnji dan, 14. siječnja 1957. godine preminuo je Bogie, voljeni crno-bijeli gospodin u odijelu.

Humphrey DeForest Bogart, sin Maude Humphrey i Belmonta DeForest Bogarta, bio je stariji brat sestrama Frances i Kay. Iako nije doživio duboku starost napustivši ovaj svijet sa samo 57 godina, ostavio je duboke otiske u srcima svih filmofila. Snimio je preko 70 filmova, a sto godina nakon njegova rođenja American Film Institute proglasio ga je najvećim glumcem svih vremena. A i Oscara za najboljeg glumca (The African Queen) je spremio u džep.

Znate li da je nakon što je napustio Warner Bros, osnovao svoju kompaniju – Santana Films i da je sin Stephen pokrenuo filmski festival u očevu čast? 

Bogart Film Festival, FOTO = Facebook/Humphrey Bogart Estate

Ženio se četiri puta, uvijek za glumice. Iz zadnjeg braka ima dvoje djece i uspomenu na pravu malu farmu kućnih ljubimaca – 14 pilića, osam patkica i velikog psa.

Zanimljivo je, Bogie nikada imena nije davano nasumično – tako mu se kćer Leslie zove po kolegici Howard, a sin po liku kojeg je utjelovio u filmu To Have and Have Not. Ništa drugačije nije bilo ni sa Santana Films kućom. Naime, Santana je bila jedrilica na kojoj je rado provodio svoje slobodno vrijeme.

Manje je poznato kako je ovaj holivudski šarmer zaradio svoj prepoznatljiv ožiljak iznad usne. Postoje dvije verzije. Prva, ona dosadnija, kaže kako se s 12 godina našpranjio. Mi radije vjerujemo u onu drugu, herojsku. S 19 godina, kada je služio u mornarici, došao je u okršaj sa zatvorenikom u bijegu. Ovaj ga je zatražio cigaretu i prije nego li se snašao, Bogart je dobio lisicama po licu. Usprkos krvi, naš junak ga je uhvatio i zaključao nazad. Nažalost, ili na sreću, kirurg nije jednako dobro odradio svoj posao i ostala mu je vječna uspomena na događaj.

Iako načitan, nikada nije bio dobar student. Volio je hotdog na utakmicama i šah, Platona i Shakespearea, a nije volio sprovode. Strastveni pušač i ljubitelj dobre kapljice, gubeći borbu s rakom, navodno je posljednjim dahom, tog 14. siječnja, rekao: – Nisam smio preći s viskija na martini. Kremiran je pa nije bilo lijesa, ali legenda kaže kako je Lauren Bacall u urnu ubacila malenu zviždaljku aludirajući na citat iz njihova zajednička filma (To Have and Have Not):

– Znaš fućkati, zar ne? Samo skupiš usne i puhneš.

 Dokaz da nije samo Bogie bio profesor romantike i da ona itekako živi i van platna.


 

 

Komentari na članak

Vezani članci

PMK Banner

eSTUDENT

Po miseca kulture - pregled prošlih i najava daljnjih događaja

"Po miseca kulture" donosi pregršt zanimljivih aktivnosti. Bacite oko i prijavite se.

Woodstock

Na današnji dan

Kaotično okupljanje pola milijuna hipija na prvom Woodstock Music Festivalu

Na današnji dan, davne 1969. godine, započeo je festival američke mlade kontrakulture. Tijekom četiri dana, u Bethelu su karijeru započeli novi glazbenici poput Santane, Joe Cockera i Crosby, Stills, Nash & Young.

The Man In The Machine

Film o osnivaču Applea

Trailer za novi dokumentarac o Steveu Jobsu

Oscarovac Alex Gibney prikazao je Jobsa kao vizionara, ali i kao nemilosrdnog vođu tvrtke Apple.

Lijekovi

Projekcija dokumentarca

U kinima „150 miligrama“, istinita priča koja je uzdrmala svijet

Irène Frachon liječnica je koja je otkrila povezanost između smrti više od dvije tisuće pacijenata i lijekova te se usprotivila francuskom sustavu zdravstva, o čemu je napisala knjigu. Potom je snimljen film koji od 11. siječnja možete pogledati u hrvatskim kinima.

STIFF

STIFF

Međunarodni studentski filmski festival u Rijeci

STIFF (student international film festival) je međunarodni festival na kojem se prikazuju najbolji studentski filmovi.