Na današnji dan

Atentat na predsjednika Abrahama Lincolna

Atentat na Lincolna

John Wilkes Booth usmrtio je u kazalištu predsjednika Abrahama Lincolna jednim hicem u potiljak. Potraga za atentatorom bila je jedna od najvećih u povijesti i uključivala je više od 10 000 vojnika, detektiva i policajaca.

Poznati glumac John Wilkes Booth upucao je predsjednika Abrahama Lincolna 14. travnja 1865. godine na predstavi u kazalištu Ford u Washingtonu. Atentat je izvršen samo pet dana nakon završetka Američkog građanskog rata.

Booth je rođen u Marylandu te je bio simpatizer Konfederacije. Pri kraju rata, Booth je s nekoliko istomišljenika namjeravao oteti Lincolna i odvesti ga u glavni grad Konfederacije, Richmond. Međutim, na dan isplanirane otmice Lincoln nije došao na mjesto gdje su ga namjeravali oteti. S obzirom na to da se rat bližio kraju, Booth je osmislio radikalniji način spašavanja Konfederacije. Znao je da će 14. travnja predsjednik Lincoln, potpredsjednik Andrew Johnson i glavni tajnik William H. Seward biti na predstavi u kazalištu Ford te je namjeravao izvršiti atentat na svu trojicu.

U 22 sata i 15 minuta, Booth se ušuljao u privatnu predsjednikovu ložu odmah iznad pozornice i ispalio hitac ravno u Lincolnov potiljak. Časnik Rathbone, koji je također bio u loži, nasrnuo je na Bootha, no ovaj ga je ranio nožem u rame i skočio na pozornicu vičući Sic semper tyrannis!, odnosno Tako prolaze tirani! U početku, publika je smatrala da je to dio predstave, no vrisak prve dame uvjerio ih je u suprotno, a Booth je uspio pobjeći iz kazališta.

Sprovod je održan 21. travnja u Illinoisu gdje je Lincoln živio prije no što je postao predsjednikom. Sprovodu su prisustvovali deseci tisuća ljudi koji su došli odati počast predsjedniku u dugoj povorci na putu prema posljednjem počivalištu.

S obzirom na to da je Booth bio poznati glumac, većina publike odmah ga je prepoznala u kazalištu te je započela potjera za njim. Potraga za Boothom bila je jedna od najvećih u povijesti s više od 10 000 vojnika, detektiva i policajaca. Samo pet dana nakon Lincolnova sprovoda, Booth je pronađen i upucan zbog navodnog podizanja vatrenog oružja na policajca. Njegove su posljednje riječi bile Beskorisno, beskorisno

Komentari na članak

Vezani članci

Albert Fisher

Na današnji dan

Smaknuće ubojice "The Moon Maniac"

Prije 80 godina američku javnost potresao je slučaj serijskog ubojice pod nazivom "The Moon Maniac". Ubijao je djecu, jeo njihove ostatke i bio psihički poremećen te je za svoje zločine dobio smrtnu kaznu.

Cats

Arena se pretvara u pravi teatar

Za svaku predstavu mjuzikla „Cats“ dodano 300 novih ulaznica

Arena će se za potrebe mjuzikla „Cats“ pretvoriti u pravi teatar, a Zagreb u svjetsku kazališnu metropolu. Još uvijek stignete nabaviti ulaznice za događaj godine!

foto

Studentski popusti

Studenti iz Zadra mogu u kazalište uz iksicu za samo 10 kn

Studenti Sveučilišta u Zadru uz iksicu mogu uživati u predstavama Gradskog kazališta lutaka po povoljnim cijenama i tako obogatiti svoj studentski život još jednom vrstom aktivnosti.

Pilule

Zaštita od neželjene trudnoće

Pilule za abortus na američkim sveučilišnim kampusima: da ili ne?

Prema prijedlogu Zakona o planiranom roditeljstvu, država bi trebala opskrbljivati sveučilišne kampuse pilulama za abortus kako bi mlade žene mogle preuzeti kontrolu nad vlastitom budućnošću te na siguran način prekinuti neželjenu trudnoću.

Kazalište, predstava, gledalište

Kazališne izvedbe

Roman „Mi” stiže na pozornicu KNAP-a

Predstava „Mi”, nastala prema istoimenom romanu ruskog pisca Jevgenija Zamjatina, napisanom 1920. godine, prikazat će se 19. i 20. svibnja u KNAP-u.