Na današnji dan

Atentat na predsjednika Abrahama Lincolna

Atentat na Lincolna

John Wilkes Booth usmrtio je u kazalištu predsjednika Abrahama Lincolna jednim hicem u potiljak. Potraga za atentatorom bila je jedna od najvećih u povijesti i uključivala je više od 10 000 vojnika, detektiva i policajaca.

Poznati glumac John Wilkes Booth upucao je predsjednika Abrahama Lincolna 14. travnja 1865. godine na predstavi u kazalištu Ford u Washingtonu. Atentat je izvršen samo pet dana nakon završetka Američkog građanskog rata.

Booth je rođen u Marylandu te je bio simpatizer Konfederacije. Pri kraju rata, Booth je s nekoliko istomišljenika namjeravao oteti Lincolna i odvesti ga u glavni grad Konfederacije, Richmond. Međutim, na dan isplanirane otmice Lincoln nije došao na mjesto gdje su ga namjeravali oteti. S obzirom na to da se rat bližio kraju, Booth je osmislio radikalniji način spašavanja Konfederacije. Znao je da će 14. travnja predsjednik Lincoln, potpredsjednik Andrew Johnson i glavni tajnik William H. Seward biti na predstavi u kazalištu Ford te je namjeravao izvršiti atentat na svu trojicu.

U 22 sata i 15 minuta, Booth se ušuljao u privatnu predsjednikovu ložu odmah iznad pozornice i ispalio hitac ravno u Lincolnov potiljak. Časnik Rathbone, koji je također bio u loži, nasrnuo je na Bootha, no ovaj ga je ranio nožem u rame i skočio na pozornicu vičući Sic semper tyrannis!, odnosno Tako prolaze tirani! U početku, publika je smatrala da je to dio predstave, no vrisak prve dame uvjerio ih je u suprotno, a Booth je uspio pobjeći iz kazališta.

Sprovod je održan 21. travnja u Illinoisu gdje je Lincoln živio prije no što je postao predsjednikom. Sprovodu su prisustvovali deseci tisuća ljudi koji su došli odati počast predsjedniku u dugoj povorci na putu prema posljednjem počivalištu.

S obzirom na to da je Booth bio poznati glumac, većina publike odmah ga je prepoznala u kazalištu te je započela potjera za njim. Potraga za Boothom bila je jedna od najvećih u povijesti s više od 10 000 vojnika, detektiva i policajaca. Samo pet dana nakon Lincolnova sprovoda, Booth je pronađen i upucan zbog navodnog podizanja vatrenog oružja na policajca. Njegove su posljednje riječi bile Beskorisno, beskorisno

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Oleanna"

Izvedbe na Sceni Ribnjak

Studentski.hr nagrađuje čitatelje besplatnim ulaznicama za "Oleannu"

Ovog nas vikenda na Sceni Ribnjak očekuju izvedbe dva značajna kazališna ostvarenja. Za predstavu "Oleanna" Studentski.hr dijeli dvije ulaznice čitateljima. Saznajte kako!

Edgar Allan Poe

Na današnji dan

Naglo i misteriozno završila životna priča E. A. Poea

Kako to obično biva, tek nakon njegove smrti porasla mu je reputacija te se javljaju mnogi pisci s riječima hvale. Ističu ga kao uzora, jezičnog majstora, „besprijekornog” pisca te „najoriginalnijega genija kojega je Amerika proizvela”.

Amelia Earhart

Na današnji dan

Prvi samostalni let Amelije Earhart preko Atlantika

Prije 84 godine Amelia Earhart postala je prva žena koja je samostalno preletjela Atlantski ocean. Na putu je prošla više od 3220 kilometara u manje od 15 sati. Sve do svog nestanka 1937. godina nizala je uspjehe i ostala zapamćena kao najpoznatija pilotkinja u povijesti.

Sara Sviben

Institut za razvoj obrazovanja

Saznajte kako do stipendije za studij u SAD-u na besplatnom savjetovanju za studente i učenike

Obrazovnoj savjetnici će se pridružiti i Sara Zorka Sviben iz Zagreba, stipendistica South Dakota State University, koja će pružiti savjete o prijavnom procesu i sportskoj stipendiji iz vlastitog iskustva.

delfi

Međunarodna radionica o antičkoj drami

Traju prijave za kazališnu radionicu u Grčkoj

Svi oni koji žele znati nešto više o antičkoj grčkoj drami, mogu se prijaviti na radionicu koja će se održavati u Grčkoj. Rok prijave je do 1. svibnja.