Na današnji dan

Amundsen postaje prvi čovjek koji stiže do Južnog pola

Amundsen

Roald Amundsen bio je jedan od najvećih istraživača i pomoraca prošlog stoljeća. Bio je prvi čovjek koji je došao do Južnog pola, prvi koji je preletio Južni pol i prva osoba koja je bila i na Sjevernom i na Južnom polu.

Roald Engelbregt Gravning Amundsen rođen je 16. lipnja 1872. godine u Borgeu blizu Osla u Norveškoj. Za vrijeme svojih tinejdžerskih godina bio je fasciniran avanturama istraživača Johna Franklina i Fridtjofa Nansena te je jednog dana i sam htio postati istraživač. Međutim, zbog želje svoje majke upisao je medicinu, koju je prestao studirati u svojoj 21. godini, nakon majčine smrti. Od tada se počeo pripremati za putovanja na Sjeverni i Južni pol.

Godine 1897. bio je prvi časnik na brodu Belgica. Ekspedicija je išla na Antarktiku te je brod ostao zarobljen u ledu provevši tako cijelu zimu na Južnom polu. To je bila prva ekspedicija kojoj je uspio takav pothvat. Šest godina kasnije vodio je brod Gjöat kroz Sjeverozapadni prolaz oko kanadske obale postavši tako prvi pomorac kojemu je to uspjelo.

Sljedeći podvig koji je htio ostvariti je postati prvi čovjek koji će doći na Sjeverni pol. godine 1909. bio je spreman isploviti sa svojom ekspedicijom kada je doznao da je Amerikanac Robert Peary već uspio u tom naumu.

Amundsen je ipak dovršio pripreme za ekspediciju te je u lipnju 1910. godine isplovio, ali ne za Arktik već za Antarktiku. Na Južni je pol krenuo i engleski istraživač Robert F. Scott te je utrka započela. Godine 1911. Amundsen je uplovio u Antarctica's Bay of Whales i postavio kamp više od 90 kilometara bliže Polu od Scotta. U listopadu su oba istraživača krenula na Pol, Amundsen saonicama koje su vukli psi, a Scott motornim saonicama.

S obzirom da su se Scottove saonice pokvarile na putu, 14. prosinca 1911. godine Amundsenova je ekspedicija došla do Pola i pobijedila u utrci te se sretno vratila u kamp. Scott je, s druge strane, došao do Pola mjesec dana kasnije, a na putu natrag njegovu je ekspediciju zadesilo veliko nevrijeme koje ih je stajalo života.

Nakon svog najvećeg uspjeha u životu, Amundsen je osnovao tvrtku za brodski prijevoz tereta. Kasnije je pokušao postati prvi čovjek koji je preletio preko Sjevernog pola, no učinio je to, navodno, tri dana nakon Amerikanca Richarda E. Byrda. Nekoliko godina kasnije doznalo se da Byrd ipak nije uspio u tome pothvatu jer se zbog nedostatka goriva morao vratiti prije cilja pa je Amundsen ipak dobio i tu titulu. Umro je 1928. godine pokušavajući spasiti prijatelja, kojemu se letjelica srušila u moru blizu Spitsbergena u Norveškoj. 

Komentari na članak

Vezani članci

Mladunče i mama polarnog medvjeda

Na današnji dan

Polarni medvjed: nekad glavna atrakcija, a danas ugrožena vrsta

Ako uskoro ne dođe do velikih promjena u ponašanju čovjeka, pojedine životinjske vrste zauvijek će izgubiti svoje prirodno stanište.

Karta endonima

Nazivi zemalja na njihovom nacionalnom jeziku

Kako pingvini zovu Antarktiku? Upoznajte se s endonimima

Ako ste se oduvijek pitali kako se neka zemlja zove na svom izvornom jeziku, endonymmap.com je stranica na kojoj možete saznati takve podatke. Inače, autori stranice objašnjavaju da je endonim naziv za neko mjesto ili lokaciju na jeziku ljudi koji žive na tom mjestu. Naziv zemlji može dati njezina vlada ili može biti općepoznat i raširen.

Ekspedicija Lewis i Clark

Na današnji dan

212 godina od početka ekspedicije "Lewis i Clark"

Prije 212 godina u istraživanje sjeverozapada Amerike krenula je ekspedicija "Lewis i Clark". Po završetku istraživačkog pohoda postali su prvi Europljani koji su kopnenim putem s istoka došli do Pacifičkog oceana.

Ekspedicija na Južni pol

Na današnji dan

Osvojen Južni pol

Na današnji dan, 7. ožujka 1912. godine, norveški istraživač Roald Amundsen objavio je veliku vijest, osvojen je Južni pol.

Predavanje lisinski

Ledeno putovanje

Sve o polarnom snu Davora Rostuhara

Avanturist Davor Rostuhar odvažio se na najteži izazov dosad – odlazak na Južni pol. U svojoj ekspediciji prešao je više od tisuću kilometara, ostvario svoj cilj i pobijedio samog sebe. Na predavanju održanom u Lisinskom podijelio je svoje dojmove s publikom i prikazao dokumentarac o samom putovanju.