LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ako je rep čvrsto namotan, svinja je sretna

Danas se obilježava dan svinja, životinja bez kojih ne bismo mogli jesti kulen, kobasice, čvarke, a uz njih se vežu brojne zanimljivosti koje donosimo.

Danas se obilježava dan svinja, životinja bez kojih ne bismo mogli jesti kulen, kobasice, čvarke, a uz njih se vežu brojne zanimljivosti koje donosimo.

Ako si vegetarijanac ili vegan, ne čitaj ovaj tekst jer nijedna svinja nije spašena.

Domaće, divlje, turopoljske, crne, patuljaste, vijetnamske, kunekune – nije bitno koje su, većina ih nas voli, i to na tanjuru. Danas je njihov dan. Da nema tih životinja, nikada ne bismo jeli kulen, kobasice, čvarke i svakakve druge tvorevine, a svjedoci smo da se u razgovornom stilu bez svinje ne bi mogao opisati nered ili debljina. Koriste se žargonizmi poput debel si kao svinjasoba ti je svinjac, neuredno je kao u svinjcu

Domaća je svinja nezaštićena životinja koja obitava na području Euroazije. Najbliži su joj srodnici vodeni konji i divlje svinje. Kunekune, pietren, berkšir, landras samo su neke od vrsta svinja koje žive po cijelom svijetu. 

Svinje imaju njušku, malene oči i malen kovrčav rep. Krasi ih izduženo tanko tijelo i kratke noge. Poznati su svejedi, što znači da se hrane i biljkama i životinjama. Poznate su po tome što jedu doslovno sve, uključujući kukce, crve, koru drveta, lešine, izmet (i vlastiti), smeće i druge svinje. Zbog izuzetno razvijenog osjeta mirisa svinje se koriste za traženje tartufa u većini europskih zemalja. Pripitomljene su i uzgojene kao stoka radi mesa (svinjetina) te radi kože. Njihova bodljikava dlaka koristi se za izradu četki.

Neke vrste svinja pripitomljene su za kućne ljubimce. Nemaju razvijene znojne žlijezde, stoga se hlade koristeći vodu ili blato tijekom vrućina. Blato koriste i za zaštitu od sunčevih opeklina, insekata i parazita. Smatraju se jednim od inteligentnijih životinja na svijetu u usporedbi sa psima. Dokazano je da se raspoloženje svinje može odrediti prema repu. Ako je rep čvrsto namotan, svinja je sretna, a ako rep mlitavo visi, tada je svinja nesretna.

Svinje u religiji

U drevnom Egiptu svinje su povezivane sa Setom, suparnikom boga Sunca Horusa. Kada je Set zaratio s Egipćanima, svinjarima je bio zabranjen ulaz u hramove. U hinduizmu bog Višnu pretvorio se u vepra da bi spasio zemlju od demona kojeg je odvukao na dno mora. Drvena Grčka proglasila je svinju najboljom životinjom. Svinja je jedna od životinja koje se pojavljuju u dvanaestogodišnjem ciklusu kineskog horoskopa, povezanog s kineskim kalendarom. Prema židovskom zakonu spada među nečiste životinje te se ne smije uzgajati, a njezino se meso ne smije jesti. Prema islamskim propisima također je zabranjeno jesti svinjsko meso. U kršćanstvu se svinja povezuje sa Svetim Antunom, zaštitnikom svinjara.

FOTO: PINTEREST