LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

80 godina „Ere s onoga svijeta“

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu danas će se održati svečana izvedba opera „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca u povodu 80. godišnjice od praizvedbe ovog kultnog domaćeg djela.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu danas će se održati svečana izvedba opera „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca u povodu 80. godišnjice od praizvedbe ovog kultnog domaćeg djela.

U ponedjeljak, 2. studenoga 2015. u 19:30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se svečana izvedba opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u povodu 80. godišnjice od praizvedbe ovog kultnog domaćeg djela, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze u režiji Krešimira Dolenčića. Praizvedba je održana 2. studenoga 1935. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Jakov Gotovac pripada najvažnijim hrvatskim skladateljima 20. stoljeća. Originalan u izričaju, odlično poznavajući opernu scenu i zborsko stvaralaštvo, kao veliki melodičar tijekom cjelokupnog stvaralaštva zadržao je umjetničko uvjerenje o pravu na vlastiti glazbeni jezik. Njegovo najuspješnije i najpopularnije djelo, opera Ero s onoga svijeta, već davno je ubrojana među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe 1935. godine, ne silazi s repertoara svih naših nacionalnih kazališnih kuća. Ero s onoga svijeta je u inozemstvu izveden na više od sto opernih pozornica, dok je libreto preveden na devet jezika. 

Glavni lik opere Ero s onoga svijeta, pokretač radnje, je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske zagore. Dok pokušava u susjednom selu pronaći djevojku kojom bi se oženio, na majčin savjet, prikazuje se kao siromah. Predstavlja se kao Ero s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Uvjerivši mnoge kako je on Ero, za svakoga ima poneku priču s onoga svijeta. U ulozi Gazde Marka nastupa Siniša Štork, u ulozi Dome Dubravka Šeparović Mušović, u ulozi Đule Tamara Franetović-Felbinger, u ulozi Miće/Ere Miljenko Đuran, u ulozi Mlinara Sime Ljubomir Puškarić.

Do posljednje inscenacije 1992. u režiji Krešimira Dolenčića, Ero je doživio 12 premijernih izvedbi, a u njima su sudjelovale generacije najboljih zagrebačkih opernih i baletnih solista i ansambala.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR