Na današnji dan

6 godina od emitiranja prve epizode popularne TV serije

Rick and Morty

Na današnji dan emitirana je prva epizoda animirane serije Rick and Morty, autora Dana Harmona i Justina Roilanda, koja je u kratkome vremenu svojim britkim humorom osvojila sve ljubitelje cinizma.

2. prosinca 2013. godine dan je koji neki pamte po prvome poljupcu, spoju, rođendanu ili nekome drugom događaju koji im je obilježio život. Neki ga pamte jer je na taj dan emitirana prva epizoda njihove omiljene TV serije Rick and Morty, koja trenutno na IMDb-u ima ocjenu 9,3.

Animirana serija na adult-swimu o beskonačnim avanturama Ricka, genijalnog alkoholičara i nemarnog znanstvenika, i njegovog unuka Mortyja, 14-ogodišnjeg anksioznog dječaka koji nije pametan. Zajedno istražuju beskonačni kozmos; stvarajući kaos i upadajući u nevolje. Written by Ruben Galaviz 

Tvorci su ove serije Dan Harmon, koji je poznat i kao tvorac serije Community, i Justin Roiland koji je sudjelovao na najrazličitijim projektima u svojoj karijeri, a sada posuđuje svoj glas Ricku i Mortyju.

Serija na odvratan i suptilan način radi ono što i sve komedije rade – ismijava sve, od društvenoga poretka, preko super-junaka, do javnih ličnosti. No, za razliku od serija poput BoJack Horsemana i Archera, ova serija drugačije obilježava trenutnu epohu svijeta. Paralelnim stavljanjem figure Ricka uz njegova unuka Mortyja, svaka osoba može prepoznati figuru anksioznosti i figuru nihilističkoga djelovanja koji na jedan način izlaze jedno iz drugog. U ovoj seriji te se dvije stavke povezuju u cjelinu. Na taj način možete skakati iz jednoga lika u drugi, a serija će uvijek ostati svježa.

Lik Mortyja impulzivno i iracionalno odlučuje u većini slučajeva te se nekad lako poistovjetiti s njime, a nekada ste svjesni da je potpuno u krivu. Dok lik Ricka preuzima one logične, no nekad egoistične poteze, pri kojima ga jednostavno nije briga za posljedice. Jedan od primjera je epizoda Look Who's Purging Now. Svaka epizoda kulminira s razvojem jedne karakterne crte pojedinoga lika i uvelike poštuje kružni razvoj priče. Tako i u ovoj lik Mortyja krene od nevinoga dječaka do apsolutnoga stroja za čišćenje.

Od kraja treće sezone, čija je zadnja epizoda emitirana 1. listopada 2017. godine, obožavatelji su nestrpljivo iščekivali povratak ove serije čija je prva epizoda ove sezone emitirana 10. studenoga 2019. godine Dvogodišnja pauza je, kako je Dan Harmon osobno izjavio za Newsweek, nastala zbog komplikacija s ugovorom, a opovrgnuo je priče o njezinu otkazivanju

Koliko će daleko autori serije dospjeti u ovoj sezoni s obzirom na to da je ljestvica postavljena jako visoko, saznat ćemo dok budemo gledali četvrtu sezonu koja je dostupna, za sada, samo na adult-swimu.

Komentari na članak

Vezani članci

Niki Lauda

NA DANAŠNJI DAN

Niki Lauda – zanimljivosti iz života trostrukog svjetskog prvaka i poduzetnika

Na današnji je dan rođen Niki Lauda, bivši vozač Formule 1, trostruki svjetski prvak koji se samo šest tjedana nakon teške ozljede vratio natjecanju.

Pas štene kućni ljubimci

Na današnji dan

Međunarodni je dan životinja koje čekaju svoj topli dom

17.8. u svijetu se već 28. godinu za redom obilježava kao Međunarodni dan životinja koje nemaju i još čekaju na svoj topli dom. Događaj je pokrenut u SAD-u, a proširio se na 6 kontinenata i više od 50 država svijeta.

https://www.flickr.com/photos/cassowaryprods/27324412597

Na današnji dan

101. obljetnica smrti Gavrila Principa, čovjeka čijim je potezom započeo Prvi svjetski rat

Na današnji je dan prije 101 godinu preminuo Gavrilo Princip. Nakon uspješnog atentata na prijestolonasljednika Austro-Ugarskog Carstva i njegovu suprugu Sofiju, započeo je Prvi svjetski rat.

Penkala

Na današnji dan

Patentirana prva mehanička olovka

Prije više od stotinu godina Slavoljub Penkala patentirao je prvu mehaničku olovku.

Salvador Dali

Na današnji dan

Umro Salvador Dali

"There is only one difference between a madman and me. The madman thinks he is sane. I know I am mad." - Salvador Dali