LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

140. obljetnica prirodoslovlja na Sveučilištu u Zagrebu

Prirodoslovno-matematički fakultet obilježava 140 godina organizirane nastave prirodoslovlja i matematike na Sveučilištu u Zagrebu.

Prirodoslovno-matematički fakultet obilježava 140 godina organizirane nastave prirodoslovlja i matematike na Sveučilištu u Zagrebu.

Zagrebački PMF 21. travnja obilježava veliku obljetnicu; 140 godina prirodoslovlja na Sveučilištu u Zagrebu. Upravo je na taj dan 1876. godine Gjuro Pilar održao prvo predavanje iz petrologije i mineralogije na Matematičko-prirodoslovnom odsjeku tadašnjeg Mudroslovnog fakulteta, čime je započeo organizirani znanstveni i nastavni rad iz prirodoslovlja i matematike na zagrebačkom Sveučilištu. Iste je godine započela i organizirana nastava iz botanike, fizike, matematike i lučbe tj. kemije. Godinu dana kasnije započela je i nastava iz zoologije, a 1883. godine iz geografije. Sedamdeset godina kasnije, 8. lipnja 1946. godine, Matematičko-prirodoslovni odsjek tada već Filozofskog fakulteta, osamostaljuje se i postaje Prirodoslovno-matematički fakultet.

Danas je PMF, s gotovo 5000 studenata i 700 zaposlenika, 7 odsjeka, Botaničkim vrtom i Seizmološkom službom, jedna od najvećih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i jedan od najvećih fakulteta u Republici Hrvatskoj. Na fakultetu se izvodi 9 preddiplomskih, 18 diplomskih, 8 integriranih preddiplomskih i diplomskih, te 7 poslijediplomskih studija. A 140 godina duga povijest kontinuiranog izvođenja nastave prirodoslovlja i matematike, te 70 godina samostalnog djelovanja čini ga i jednim od najstarijih fakulteta. PMF se tijekom godina razvio u vodeće nacionalno, ali i jedno od vodećih regionalnih središta znanstvenog, sveučilišno-nastavnog i visokostručnog rada u području prirodnih znanosti, a izvrsnost njegovog akademskog osoblja i studenata prepoznata je i na međunarodnoj razini. Znanstvena izvrsnost PMF-a ogleda se i u velikom broju dobivenih i ostvarenih kompetitivnih nacionalnih i međunarodnih znanstvenih te stručnih projekata, kao i u razgranatoj međunarodnoj suradnji.

Iako se PMF sve više okuplja u kompleksu na Horvatovcu, neki njegovi odsjeci još su uvijek smješteni i na nekoliko lokacija u gradu što rezultira poteškoćama u nastavnom i znanstvenom radu. Zbog toga je dovršenje kompleksa na Horvatovcu od vitalne važnosti, ne samo za fakultet i Sveučilište, već i grad Zagreb, te hrvatsku znanost i obrazovanje.

Uz 140 godina nastave iz prirodoslovlja, PMF slavi i 70. obljetnicu osnutka fakulteta te je tim povodom pripremljen bogat program. Održana je velika manifestacija Dan i noć na PMF-u i 22. tradicionalna laznja po Samoborskom gorju, dok će danas biti svečana sjednica Fakultetskog vijeća.

FOTO: KNJIŽNICA INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ