Na današnji dan

101. obljetnica smrti Gavrila Principa, čovjeka čijim je potezom započeo Prvi svjetski rat

https://www.flickr.com/photos/cassowaryprods/27324412597

Na današnji je dan prije 101 godinu preminuo Gavrilo Princip. Nakon uspješnog atentata na prijestolonasljednika Austro-Ugarskog Carstva i njegovu suprugu Sofiju, započeo je Prvi svjetski rat.

Gavrilo Princip rođen je 1894. u zapadnoj Bosni. S trinaest je godina napustio rodno mjesto kako bi studirao u Sarajevu. Dobrovoljno se prijavio za srpsku vojnu službu u balkanskim ratovima 1912. i 1913, ali bio je odbijen zbog svog krhkog zdravlja. Razočaran, utjehu je potražio u radikalnom nacionalizmu te se priključio pokretu Mlada Bosna koji su osnovali studenti i pripravnici s revolucionarnim idejama.

Uskoro se pročuo glas o dolasku prijestolonasljednika Austro-Ugarskog Carstva, nadvojvode Franje Ferdinanda, a članovi Mlade Bosne isplanirali su atentat. Uz pomoć srpske terorističke organizacije Crna Ruka, pripremili su oružje koje je uključivalo bombe, revolvere i kapsule s cijanidom kojima su namjeravali počiniti samoubojstvo nakon izvršenja atentata.

28. lipnja 1914. godine Franjo Ferdinand sa svojom je suprugom Sofijom stigao u Sarajevo. Članovi Mlade Bosne bacili su bombu na automobil sa svojim žrtvama, ali ona je promašila cilj i ranila časnika i prolaznike. Fatalni je udarac zatim zadao devetnaestogodišnji Gavrilo Princip koji je, nakon što se automobil zaustavio na uglu, pucao na Franju Ferdinanda i suprugu Sofiju. Taj je događaj obilježio početak Prvog svjetskog rata.

Gavrilo Princip preminuo je na današnji dan 1918. godine od tuberkuloze, nakon svega četiri godine provedene u zatvoru u Češkoj.

Komentari na članak

Vezani članci

Mahatma Gandhi

Na današnji dan

Umro Mahatma Gandhi

"Oko za oko i cijeli svijet bi bio slijep."- Mahatma Gandhi

guinness

Na današnji dan

Izdana najslavnija i najprodavanija knjiga superlativa

Na današnji je dan 1955. godine objavljeno prvo izdanje „Guinnessove knjige rekorda“. Osim što bilježi najveća čovjekova i prirodna postignuća, i sama je oborila rekord najprodavanije godišnje publikacije na svijetu.

Ranjenici u Prvom svjetskom ratu

Riječki studenti organiziraju međunarodni simpozij

Jadranski susreti 2014.

Jadranski susreti 2014. međunarodni je znanstveni skup u organizaciji riječke Udruge studenata povijesti Malleus, koji će se provesti u razdoblju od 10. do 13 travnja.

Josef Mengele

Na današnji dan

Josef Mengele - doktor smrti

"Postoje dva nadarena naroda na svijetu: Nijemci i Židovi. Jedan od ta dva naroda mora vladati svijetom."- Josef Mengele

https://media.giphy.com/media/idSnyh1gs1kly/giphy.gif

Na današnji dan

Danas javno podijelite svoje sramotne trenutke uz #AwkwardMomentsDay

Za svakoga tko je ikada poželio da se zemlja otvori i proguta ga, Dan neugodnih trenutaka proslava je svih tih neugodnih i sramotnih trenutaka. Ljubitelji društvenih mreža predlažu da na ovaj dan javno podijelite svoje sramotne trenutke uz #AwkwardMomentsDay.