Na današnji dan

101. obljetnica smrti Gavrila Principa, čovjeka čijim je potezom započeo Prvi svjetski rat

https://www.flickr.com/photos/cassowaryprods/27324412597

Na današnji je dan prije 101 godinu preminuo Gavrilo Princip. Nakon uspješnog atentata na prijestolonasljednika Austro-Ugarskog Carstva i njegovu suprugu Sofiju, započeo je Prvi svjetski rat.

Gavrilo Princip rođen je 1894. u zapadnoj Bosni. S trinaest je godina napustio rodno mjesto kako bi studirao u Sarajevu. Dobrovoljno se prijavio za srpsku vojnu službu u balkanskim ratovima 1912. i 1913, ali bio je odbijen zbog svog krhkog zdravlja. Razočaran, utjehu je potražio u radikalnom nacionalizmu te se priključio pokretu Mlada Bosna koji su osnovali studenti i pripravnici s revolucionarnim idejama.

Uskoro se pročuo glas o dolasku prijestolonasljednika Austro-Ugarskog Carstva, nadvojvode Franje Ferdinanda, a članovi Mlade Bosne isplanirali su atentat. Uz pomoć srpske terorističke organizacije Crna Ruka, pripremili su oružje koje je uključivalo bombe, revolvere i kapsule s cijanidom kojima su namjeravali počiniti samoubojstvo nakon izvršenja atentata.

28. lipnja 1914. godine Franjo Ferdinand sa svojom je suprugom Sofijom stigao u Sarajevo. Članovi Mlade Bosne bacili su bombu na automobil sa svojim žrtvama, ali ona je promašila cilj i ranila časnika i prolaznike. Fatalni je udarac zatim zadao devetnaestogodišnji Gavrilo Princip koji je, nakon što se automobil zaustavio na uglu, pucao na Franju Ferdinanda i suprugu Sofiju. Taj je događaj obilježio početak Prvog svjetskog rata.

Gavrilo Princip preminuo je na današnji dan 1918. godine od tuberkuloze, nakon svega četiri godine provedene u zatvoru u Češkoj.

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatski studiji

III. interdisciplinarni studentski simpozij

DSP Lucius poziva studente da se prijave na simpozij o mitologizaciji povijesti

Na Hrvatskim studijima će se 20. travnja održati simpozij o razlozima i načinima mitologizacije povijesti. Za izlaganja se studenti trebaju prijaviti najkasnije do 20. ožujka.

Haiti na dan potresa

Na današnji dan

Prisjećamo se žrtava jednog od najrazornijih potresa u novijoj povijesti

Veliki broj žrtava krivca može pronaći u lošoj infrastrukturi jer, iako je ovo jedan od najrazornijih potresa, on je ipak po magnitudi daleko od najjačih.

Stari Egipat - naslovna

Na današnji dan

Veliko otkriće zahvaljujući kojemu smo upoznali Stari Egipat

Zahvaljujući otkriću Ploče iz Rosette, Champollion je uspio dešifrirati hijeroglife, a zbog njegova otkrića dešifrirani su ostali hijeroglifski zapisi koji nam otkrivaju povijesne činjenice iz Staroga Egipta.

Splitski pjevač Petar Grašo

Na današnji dan

Sretan 42. rođendan miljeniku hrvatske publike, Petru Graši!

Danas svoj 42. rođendan slavi Petar Grašo.

https://www.flickr.com/photos/quinnanya/4464205726

Na današnji dan

Dan je unikatnih imena – provjerite s koliko ljudi u Hrvatskoj dijelite svoje ime!

Dan unikatnih imena obilježava se na današnji dan, 5. ožujka svake godine, a cilj je proslaviti različitosti naših imena koja vuku korijene iz različitih jezika, kultura i tradicija.