Na današnji dan

101. obljetnica smrti Gavrila Principa, čovjeka čijim je potezom započeo Prvi svjetski rat

https://www.flickr.com/photos/cassowaryprods/27324412597

Na današnji je dan prije 101 godinu preminuo Gavrilo Princip. Nakon uspješnog atentata na prijestolonasljednika Austro-Ugarskog Carstva i njegovu suprugu Sofiju, započeo je Prvi svjetski rat.

Gavrilo Princip rođen je 1894. u zapadnoj Bosni. S trinaest je godina napustio rodno mjesto kako bi studirao u Sarajevu. Dobrovoljno se prijavio za srpsku vojnu službu u balkanskim ratovima 1912. i 1913, ali bio je odbijen zbog svog krhkog zdravlja. Razočaran, utjehu je potražio u radikalnom nacionalizmu te se priključio pokretu Mlada Bosna koji su osnovali studenti i pripravnici s revolucionarnim idejama.

Uskoro se pročuo glas o dolasku prijestolonasljednika Austro-Ugarskog Carstva, nadvojvode Franje Ferdinanda, a članovi Mlade Bosne isplanirali su atentat. Uz pomoć srpske terorističke organizacije Crna Ruka, pripremili su oružje koje je uključivalo bombe, revolvere i kapsule s cijanidom kojima su namjeravali počiniti samoubojstvo nakon izvršenja atentata.

28. lipnja 1914. godine Franjo Ferdinand sa svojom je suprugom Sofijom stigao u Sarajevo. Članovi Mlade Bosne bacili su bombu na automobil sa svojim žrtvama, ali ona je promašila cilj i ranila časnika i prolaznike. Fatalni je udarac zatim zadao devetnaestogodišnji Gavrilo Princip koji je, nakon što se automobil zaustavio na uglu, pucao na Franju Ferdinanda i suprugu Sofiju. Taj je događaj obilježio početak Prvog svjetskog rata.

Gavrilo Princip preminuo je na današnji dan 1918. godine od tuberkuloze, nakon svega četiri godine provedene u zatvoru u Češkoj.

Komentari na članak

Vezani članci

1

Na današnji dan

Nevjerojatne teorije zavjere o najvećoj priči američke povijesti

Na današnji je dan 1963. godine upucan John Kennedy, čija je smrt prije pada „blizanaca“ smatrana najvećom pričom američke povijesti. O „prokletstvu Kennedyjevih“ i samom atentatu kruže brojne teorije zavjere, a mi vam donosimo neke od njih.

Pluton

Na današnji dan

Otkriven Pluton

Na današnji dan, 18. veljače 1930. godine, američki astronom Clyde Tombaugh otkrio je Pluton, deveti po redu planet u Sunčevu sustavu.

Telefon

Na današnji dan

VIDEO: Slučajni telefonski poziv promijenio smjer komunikacije

Na današnji je dan davne 1876. godine uspostavljen prvi telefonski poziv – Alexander G. Bell slučajno je telefonirao svome asistentu.

Traperice

Na današnji dan

Patentiran nezamjenjiv dio odjeće

20. svibnja 1873. godine Jacob Davis i Levi Strauss patentirali su prve traperice.

Knjiga partitura
FOTO IZVOR: https://pixabay.com/photos/beethoven-lyrics-music-lessons-3396838/

Na današnji dan

192 godine nakon Beethovenove smrti njegova glazba i dalje živi

Posljednji bečki klasičar i prvi romantičar Ludwig van Beethoven živio je veći dio života u tišini, no ona ga nije sputavala u glazbenom izričaju. Iako nije bio najbolji učenik u školi, bio je vrstan glazbenik slavljen u cijelom svijetu čija glazba i dalje živi.