LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

10-godišnja aktivistica za mir dobila odgovor Yurija Andropova

Yuri Andropov pismenim putem odgovara učenici Samanthi Smith da neće biti rata.

Yuri Andropov pismenim putem odgovara učenici Samanthi Smith da neće biti rata.

Na današnji dan, 25. travnja 1983., Sovjetski savez objavio je sadržaj pisma kojim Yuri Andropov, tadašnji vođa SSSR-a, odgovara učenici Samanthi Smith koja mu je prva pisala o tome da neće doći do rata između Sovjetskog saveza i Sjedinjenih Američkih Država.

Samantha Smith, tada učenica 5. razreda, u prosincu 1982. napisala je pismo Andropovu u kojem ga pita namjerava li Sovjetski savez pokrenuti nuklearni rat.

Naime, u to vrijeme vodio se takozvani Hladni rat između Sovjetskog saveza i SAD-a. Andropov je u pismu napisao da njegova država radi sve što je u njihovoj moći da ne dođe do rata te da rade na tome da ne ratuje nijedna država u svijetu. Također, u pismu Andropov poziva Samanthu da dođe posjetiti Rusiju.

Samantha je svojim istupom, odnosno pismom, postala najmlađa ambasadorica za mir, stoga je Andropova usporedba Samanthe s likom Becky Thatcher, hrabrom i vatrenom djevojčicom iz romana „Pustolovine Toma Sawyera“, sasvim jasna.

Samantha Smith
 
Izvor: Wikimedia
 

Nakon posjeta Sovjetskom savezu, Samantha je postala poznata u svijetu. Ponajprije kao međunarodna ambasadorica za mir, ali je svoj trag ostavila i u knjizi „Journey to Soviet Union“. Poznata je i kao glumica u nekoliko američkih televizijskih serija. Također, držala je i mnoge govore.

Godine 1985. poginula je u padu aviona u dobi od samo 13 godina. Njezino pismo Andropovu prenosimo u cijelosti:

Dear Mr. Andropov,

My name is Samantha Smith. I am ten years old. Congratulations on your new job. I have been worrying about Russia and the United States getting into a nuclear war. Are you going to vote to have a war or not? If you aren't please tell me how you are going to help to not have a war. This question you do not have to answer, but I would like to know why you want to conquer the world or at least our country. God made the world for us to live together in peace and not to fight.

Sincerely,

Samantha Smith

FOTO: FLICKR/MR. YURIGAGARIN