„Stvaranje pisanjem: Ovladanost pisanim jezikom na kraju obveznoga obrazovanja”

Značajan doprinos dr. sc. Marijane Češi istraživanju jezičnoga izražavanja

Marijana Češi: Stvaranje pisanjem

Viša savjetnica hrvatskoga jezika Marijana Češi u Europskom je domu predstavila znanstvenu monografiju „Stvaranje pisanjem: Ovladanost pisanim jezikom na kraju obveznoga obrazovanja” u organizaciji Naklade Ljevak.

U četvrtak, 8. ožujka 2018, u Europskom je domu održano predstavljanje znanstvene monografije dr. sc. Marijane Češi Stvaranje pisanjem: Ovladanost pisanim jezikom na kraju obveznoga obrazovanja u organizaciji Naklade Ljevak. Marijana Češi, viša savjetnica hrvatskoga jezika pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, napisala je prvu znanstvenu monografiju koja se bavi odabranim semantičkim, sintaktičkim i pragmatičnim obilježjima pisanoga jezika hrvatskih učenika osmoga razreda osnovne škole, što knjigu dodatno čini vrijednim primjerkom svakom studentu i nastavniku.

Vlastito iskustvo i uvid u nastavu Hrvatskoga jezika i književnosti potaknuli su savjetnicu na detaljno istraživanje pisanoga izražavanja u nastavi Hrvatskoga jezika, odnosno detaljnu analizu sto učeničkih sastavaka iz Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Zagreba.

Na početku predstavljanja urednica Nives Tomašević čestitala je svima Dan žena te ukratko predstavila biografiju cijenjene savjetnice. Nakon toga o djelu je govorila i Karol Visinko, sveučilišna profesorica koja je radi predstavljanja doputovala iz Rijeke, a i sama se bavi proučavanjem jezičnoga izražavanja. Profesorica Visinko istaknula je kako je ovo djelo pravi spoj teorije i prakse te da prati logiku. Podsjetila je na važnost osam ključnih kompetencija te naglasila važnost diskurzivne kompetencije koja obuhvaća znanje, sposobnost i vještine. Upravo je zbog toga ova knjiga vrlo značajna jer je istraživanje pisanoga diskursa izrazito rijetko. Na kraju je zaključila kako je knjiga izrazito jasna te se u njoj postavljaju jasna pitanja kojima i sama autorica poziva na nova istraživanja.

Stvaranje pisanjem: Ovladanost pisanim jezikom na kraju obveznoga obrazovanja, Foto: Studentski.hr

Nakon profesorice Visinko o knjizi je govorila sveučilišna profesorica Zrinka Jelaska koja je naglasila kako je ova knjiga nevjerojatno korisna te donosi cjelovit, kratak, sažet i jasan pregled istraživanja. Jelaska se osvrnula na Češino veliko znanje iz psiholingvistike i glotodidaktike koje je vidljivo pri čitanju ovoga znanstvenoga djela. Stvaranje pisanjem od izrazitog je značaja svim učiteljima i nastavnicima Hrvatskoga jezika jer su prvi put iznesene objektivne mjere kojima se može procjenjivati nečiji rječnik. Savjetnica je u knjizi primarni naglasak stavila na ono što učenici proizvode, a ne na ono u čemu nisu uspjeli. Mjerljivim se kriterijima može vidjeti što pojedini učenik zna i može, u čemu je bolji, a u čemu lošiji. Napokon se može mjeriti napredak. Jelaska je naglasila da je upravo zbog navedenog znanstvena vrijednost ove knjige izrazito velika.  

Na vrijednost knjige osvrnuli su se i učitelji i nastavnici praktičari. Goranka Lazić zahvalila je savjetnici Češi na tome što su učitelji napokon dobili nešto opipljivo, tj. jasan pokazatelj koji će svima pomoći u praksi. Naglasila je i važnost terminološkog usklađivanja nazivlja koje će koristiti mlađim naraštajima učitelja i nastavnika. Mila Galić istaknula je važnost postizanja oslobođenosti misli, kreativnosti i stvaralaštva kod učenika, a savjetnica Mirela Barbaroša-Šikić zaključila je kako su svi metodičari, kroatisti, učitelji i nastavnici dio ove knjige i izrazila je nadu u to da će knjiga potaknuti i druga istraživanja.

Predstavljanje znanstvene monografije, Foto: Studentski.hr

Predstavljanje je zaključila sama autorica kazavši kako je pokušala opisati tek neka obilježja pisanja te istražiti što učenici mogu stvoriti i napisati na kraju obveznoga obrazovanja. Kazala je kako ono što je izgovoreno dugo pamtimo, no zapisana riječ ostaje zauvijek. Savjetnica je na kraju zahvalila svima na velikoj podršci.

Vjerujemo kako je Stvaranje pisanjem samo prvo u nizu znanstvenih djela savjetnice Marijane Češi.

Komentari na članak

Vezani članci

Knjiga i pas

Za sve ljubitelje knjiga i životinja

Kupnjom knjige pomažete napuštenim životinjama

Knjigoljupci, 30. lipnja navratite u Booksu, odaberite knjigu za plažu i pomognite četveronožnim prijateljima da prežive ljeto u gradu.

Ivan Kukuljevic Sakcinski

Na današnji dan

HRVATSKI JEZIK POSTAO SLUŽBENI JEZIK

Na današnji dan, na povijesnoj sjednici posljednjega staleškog zasjedanja Hrvatskoga sabora, 23. listopada 1847. u staroj zagrebačkoj zgradi na Markovu trgu, hrvatski jezik proglašen je službenim u javnoj uporabi.

Spektar novčanica

Zagreb Book Festival

Tribina o financijskom opismenjavanju kao zalogu bolje, sretnije i sigurnije budućnosti

U opuštajućem ozračju Ljetne pozornice Muzeja za umjetnost i obrt o financijskoj pismenosti govorit će Ružica Brečić i Jelena Filipović, profesorice s Ekonomskog fakulteta, popularni matematičar Toni Milin te brojni drugi predavači.

https://pixabay.com/en/adult-blur-book-business-color-1850177/

Pisanje kao rad

Što sve možete biti ako volite pisanje

Možda volite pisanje, no ne vidite se u novinarskoj ili spisateljskoj karijeri. Ako je tako, to ne znači da pisanje ne mora biti vaš primarni način zarade. Donosimo vam karijere kojima se možete baviti ako volite pisati.

Fantastic beasts

Premijera novog filma J. K. Rowling

Povratak magičnog svijeta i čudesnih zvijeri na velike ekrane

Prije desetak dana premijerno se prikazao film „Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći”. Unatoč povezanosti s originalnim serijalom, film mogu pogledati i oni koji dosada nisu gledali Harryja Pottera.