LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povodom obilježavanja poljskog Dana nezavisnosti

Zagrebačka filharmonija ugostila cijenjene poljske umjetnike

Orkestar Zagrebačke filharmonije ugostio je poljskog dirigenta Antonija Wita, dok je klavirski nastup održao poljski umjetnik, pijanist Marcin Koziak.

Orkestar Zagrebačke filharmonije ugostio je poljskog dirigenta Antonija Wita, dok je klavirski nastup održao poljski umjetnik, pijanist Marcin Koziak.

Orkestar Zagrebačke filharmonije ugostio je u petak, 8. studenog, cijenjenog poljskog dirigenta Antonija Wita, dok je klavirski nastup održao istaknuti poljski umjetnik, pijanist Marcin Koziak. U duhu dobre suradnje s Veleposlanstvom Republike Poljske, koncertom se obilježio poljski Dan nezavisnosti. Koncertu su nazočili predsjednik Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ivo Josipović i Maciej Szymański, veleposlanik Republike Poljske u Republici Hrvatskoj.

Antoni Wit jedan je od najpoznatijih poljskih dirigenata i prvak poljske glazbe. Impozantnu dirigentsku karijeru započeo je pobjedom na najvećem dirigentskom natjecanju Herbert von Karajan. Dirigirao je svim vodećim orkestrima u Poljskoj i izvan nje, ali ostao je privržen Varšavskoj filharmoniji čiji je generalni i umjetnički ravnatelj bio punih dvanaest godina. Tijekom karijere bio je šest puta nominiran za nagradu Grammy, koji je i osvojio ove godine
Mladi poljski pijanist Marcin Koziak niže uspjehe, pohvale i angažmane pred međunarodnom glazbenom javnošću gdje god se pojavi. Pobjednik je brojnih međunarodnih natjecanja mladih pijanista Chopin, a na održanom koncertu pokazao je svoje umijeće upravo izvedbom 1. koncerta za klavir i orkestar Frédérica Chopina .

Na programu koncerta izvedena su djela poljskih skladatelja: Orawa za gudače Wojciecha Kilara te Koncert za orkestar Witolda Lutosławskog. Izvedbom ovog djela obilježila se i stogodišnjica rođenja Witolda Lutosławskog (1913. - 1994.) jednog od najvećih europskih skladatelja 20. stoljeća.

FOTO: TOMISLAV ČUVELJAK, ZGF