Festival svjetske književnosti

Zagreb i Split postaju glavna središta svjetske književne scene

FSK2016

Festival svjetske književnosti održava se od 4. do 11. rujna u Zagrebu i Splitu. Ove je godine u središtu Festivala talijanska književnosti, a gosti su svjetski poznati autori iz 15 zemalja. Ulaz je na sve programe besplatan.

Zahvaljujući nakladničkoj kući Fraktura, brojne zagrebačke lokacije početkom rujna svake godine postaju prave oaze za sve knjiške moljce i ljubitelje književnosti, a Zagreb jednim od glavnih središta svjetske književne scene. Ovogodišnje je izdanje Festivala svjetske književnosti bogatije za još jednu lokaciju – osim Zagrepčana, u književnim će razgovorima, predstavljanjima knjiga i brojnim drugim sadržajima, ove godine prvi put uživati i Splićani, skupa sa svojim gostima.

Četvrto, prošireno, izdanje Festivala svjetske književnosti održava se od 4. do 11. rujna u zagrebačkom Kinu Europa i Knjižnici Bogdana Ogrizovića te u prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu. Ove je godine Festival posvećen talijanskoj književnosti i njezinim autorima, a osim njih, gostovat će autori iz još 15 zemalja svijeta, kao i velika imena hrvatske književnosti. Sve posjetitelje očekuju različita predavanja, razgovori s poznatim svjetskim autorima i predstavljanja knjiga.

Tijekom festivalskog predprograma, u Talijanskom institutu za kulturu otvorena je izložba djela hrvatskih umjetnika nastalih prema predlošcima gostujućih festivalskih autora. Osim toga, gosti Festivala mogli su dosad uživati i u multimedijalnom projektu Livre In Room, ostvarenim u suradnji s Francuskim institutom.

Uz tradicionalne programe – Tribinu Razotkrivanje, okrugle stolove i razgovor Pisac i njegov čitatelj te tribine za gimnazijalce, ove godine Festival nastavlja s programima posvećenima stripu i odlično posjećenim filmskim programom prema književnim djelima gostiju Festivala. Uvodi se i jedan novi program – Dvostruki portret, na kojem će uz jednoga gosta iz inozemstva u dijalogu biti i jedan domaći autor. Festival će ove godine ugostiti dvije večeri poezije – večer poezije s izraelskim pjesnicima te će se 8. rujna pridružiti svjetskom čitanju poezije pod nazivom Demokracija bez populizma. Ovogodišnje izdanje nastavlja i s programom Sharing the Wor(l)d koji se održava u suradnji sa slovenskim festivalom Vilenica i irskim festivalom Cúirt, a tim će povodom na Festivalu gostovati Vesna Lemaić iz Slovenije i Rob Doyle iz Irske.

Osim Claudija Magrisa koji je otvorio Festival, neki su od gostiju ovoga izdanja talijanski književnici Antonio Pennacchi i Paolo Cognetti, najčitaniji suvremeni stripaš Michele Rech i profesor Ugo Voli, poznavatelj opusa Umberta Eca. Iz Francuske dolazi jedna od najvećih zvijezda suvremene svjetske književnosti, Muriel Barbery, i dobitnica Nagrade Europske Unije za književnost Laurence Plazenet. Iz Njemačke stiže Adriana Altaras, iz Austrije Karl-Markus Gauß, a iz susjedstva dolaze Dragan Velikić, Goran Vojnović i Dušan Šarotar.

Kako ne biste propustili ni jedno od zanimljivih predstojećih događanja, detaljan festivalski program potražite na službenoj ili Facebook stranici, gdje možete vidjeti i dojmove s početka Festivala. Ako se nalazite u Zagrebu ili Splitu, posjetite Festival, uživajte u mnoštvu odličnih autora koji se i ove godine okupljaju u Hrvatskoj te tako barem na trenutak i sami postanite dijelom svjetske književne scene.

Komentari na članak

Vezani članci

Još jedna "Biciklopopravljaonica"

Posebno izdanje Biciklopopravljaonice

Ako još niste popravili svoj bicikl, učinite to ove subote u Info zoni

U subotu se održava posebno izdanje Biciklopopravljaonice u Info zoni. Ovog će puta udruga Permakultura Dalmacija predstaviti svoj rad.

Zlatko

Sport zarazio metropolu

Kako je Zagreb postao najsportskiji grad u Europi

Brojna natjecanja i uspjesi hrvatskih sportaša i klubova osigurali su Zagrebu status sportskog grada.

Kapa na parama

Za inovativne studente

Prijavi se na Nacionalno studentsko startup natjecanje i osvoji vrijedne nagrade

Zagrebački inkubator poduzetništva s partnerima iz Splita, Rijeke i Osijeka priprema natjecanje za inovativne mlade ljude. U borbu za vrijedne nagrade pozvani su svi sudenti ispod 29 godina, a posljednji rok za prijavu je 28. prosinca tekuće godine.

Bibliocikliranje

Projekt studenata Bibliotekarstva Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Od Zagreba do Poreča - uključite se i vi u ovogodišnje Bibliocikliranje!

Prošle godine bicikliralo se od Zagreba do Splita, a ove godine putuje se sve do Pule. Pritom, studenti žele promicati druženje u knjižnicama i razvijanje čitateljskih navika kod djece!

krleža 1

Na današnji dan

Rođen pisac koji je shvatio društvo i sve njegove traume

Na današnji je dan rođen jedan od najznačanijih hrvatskih pisaca, Miroslav Krleža. Kompleksna figura bez prethodnika i nasljednika koja je obilježila hrvatsku povijest danas bi proslavila 123. rođendan.