LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmski festival

Vukovarska publika zatečena jezivo dubokom dramom „Tijelo i duša”

Svečano otvaranje Vukovar film festivala proteklo je u stilu istinskog filmskog festivala. Publiku je na poseban način dojmila projekcija drame „Tijelo i duša”, apsolutnog pobjednika Berlinalea.

Svečano otvaranje Vukovar film festivala proteklo je u stilu istinskog filmskog festivala. Publiku je na poseban način dojmila projekcija drame „Tijelo i duša”, apsolutnog pobjednika Berlinalea.

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma Vukovar 21. kolovoza svečano je otvoren 11. Vukovar film festival. U stilu istinskog filmskog festivala, decentno i elegantno, protekla je večer koja je slavila sedmu umjetnost i najavila šest intenzivnih festivalskih dana. U potrazi za ulaznicom više, telefoni u press centru nisu prestajali zvoniti, a tijekom dana stigao je i velik broj gostiju. Val političke svite koji inače redovito puni prve redove, ovaj je put otplovio s Dunavom, a tamo su se smjestili filmski profesionalci i gosti Festivala, dok je najveću pažnju izazvao dolazak mađarske redateljice Ildiko Enyedi, čija je drama Tijelo i duša s tri najvažnije nagrade trijumfirala na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu i osvojila Zlatnog medvjeda za najbolji film. Samozatajna filmašica bila je skromna na riječima, i pustila je da njen film sam govori što ima za reći, dok je rumunjski redatelj kratkometražnog filma otvorenja Potpisano, nepotpisano Adrian Silisteanu izrazio oduševljenje gradom na Dunavu i selekcijom filmova.

Branka Papić i Danilo Šerbedžija; Foto: Discovery

U ime ministrice kulture Republike Hrvatske, festivalsku svečanu vrpcu prerezala je njena pomoćnica Iva Hraste Sočo, a gostima se obratio i direktor Festivala Igor Rakonić, koji je s ponosom najavio još jedno bogato izdanje. Direktor HAVC-a Daniel Rafaelić istaknuo je značaj, kvalitetu i kontinuitet Vukovarskog festivala, dok je u ime Grada Vukovara goste pozdravio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček. Fotoobjektivi i mikrofoni u stopu su slijedili jednog od najnagrađivanijih glumaca s naših prostora i ovogodišnjeg člana glavnog žirija VFF-a, Emira Hadžihafizbegovića, kao i legendu dokumentarnog filma, Đelu Hadžiselimovića, glavnog i odgovornog za izbor najboljih recentnih dokumentaraca koji se prikazuju u prvom plovećem kinu, Brodu Bajadera. U Vukovar je stigao i predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Danilo Šerbedžija, kao i redateljski par Irena Škorić i Branko Ištvančić, čija je ljepša polovica članica žirija za dokumentarni program.

Vukovarska publika ostala je zatečena i ugodna iznenađena jezivo dubokom i intimnom dramom Tijelo i duša koju krasi izniman filmski jezik i estetika, kao i minuciozna psihološka studija ljudskih odnosa, fragilnosti našeg bića i njegove nasušne potrebe za ljubavlju i pripadanjem. Iako je film zahtjevan za gledanje, pljesak nije izostao te je samo potvrdio da je ta impresivna drama spremna i za redovitu kinodistribuciju.

Cijeli program koji očekuje posjetitelje narednih dana pronađite na poveznici.

FOTO: DISCOVERY