LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reli po galerijama

Volite li virtualne igre? Ako da, možda vam se svidi ovaj jedinstveni koncept igara po zagrebačkim galerijama

Reli po galerijama (RPG) igra je koju igrači, to jest posjetitelji, igraju uživo u centru Zagreba. Provjerite kako i gdje!

Reli po galerijama (RPG) igra je koju igrači, to jest posjetitelji, igraju uživo u centru Zagreba. Provjerite kako i gdje!

Reli po galerijama održava se 28. svibnja od 18:00 do 22:00 u organizaciji galerije Pikto.

Reli po galerijama (RPG) igra je koju igrači, to jest posjetitelji, igraju uživo u centru Zagreba.

Cilj je igre u četiri sata posjetiti što veći broj galerija kako bi se spasila raspadajuća kultura te spriječilo njezino prelijevanje u virtualni svijet i potpuni nestanak.

Igrači koji za vrijeme relija uspiju obići svih 14 galerija s mape, osvojit će simboličnu povelju časti za spas kulture.  

Tijekom relija posjetitelji mogu koristiti sva prijevozna sredstva (tramvaj, bicikl, automobil) ili se mogu kretati pješke.

Formalna pravila igre ne postoje, kao što ni smjer kretanja po galerijama nije određen.

Inače, RPG (Role-Playing Game) je vrsta računalne igre u kojoj igrači preuzimaju određenu ulogu u izmišljenom okruženju. Time oni preuzimaju i odgovornost za djelovanje vlastitog lika procesom strukturiranog odlučivanja ili razvojem karaktera koji su odabrali. Uspjeh igre ovisi o akcijama koje igrač poduzima, a one moraju biti u skladu s formalnim sustavom pravila i smjernicama. RPG igre vrlo često imaju neki viši, plemeniti cilj poput spašavanja svijeta, magičnih bića i sl.

Videoigre su vrlo izražajno i uvelike prisutno komunikacijsko sredstvo suvremenog društva. Digitalna je umjetnost u svom interaktivnom obliku privukla umjetnike i potaknula ih na izražavanje uz pomoć pisanja, kiparstva, glazbe, pričanja priča i kinematografije. Osim toga, ponudila im je i mnogobrojne mogućnosti komuniciranja s publikom. Od samih početaka videoigara prošla su četiri desetljeća i, dok neki preispituju njihovu umjetničku vrijednost, videoigre su postale sastavnim dijelom popularne kulture.

Reli po galerijama projekt je koji postavlja stvarnost u poziciju virtualne igre pa se, poput Gonzala Frasca – teoretičara ludologije i tvorca videoigara koji je postavio ova pitanja, možemo upitati: Može li videoigra kao medij educirati, potaknuti društvene promjene i kritički način razmišljanja te ponuditi alternativni pogled na razumijevanje stvarnosti? Videoigra se godinama smatrala razonodom pa, čak i ako ju doživljavamo samo kao zabavu, ona nas može potaknuti na druženje i interakciju. Stvarnost oblikuje virtualni svijet, a virtualni svijet zatim oblikuje naše okruženje. Ovaj proces neminovno uključuje društvenu dimenziju. Temeljem je videoigara interaktivnost, one ne poznaju jezične i kulturne barijere, a razumije ih svatko.

Prijenos informacija i zabava nikada nisu bili važniji nego danas. Umjetnost se trudi biti interaktivnom i djelovati u novim medijima, pa tako i galerije raznim načinima pokušavaju približiti svoje sadržaje publici. To čine uz pomoć interaktivnih panela, svjetlećih reklama, user friendly internetskih stranica, videoinstalacija, aplikacija itd. Reli po galerijama istražuje mogućnosti razumijevanja poruka iz virtualnog svijeta i poigrava se elementima virtualnog u realnosti.

U digitalnom smo dobu suočeni s izazovom pristupa kulturnom sadržaju kroz digitalnu tehnologiju, a videoigre smo odbacili. Možda je razlog tome nemogućnost drugih medija da se suoče s jačinom njihovih, direktnih i interaktivnih poruka. Ovaj projekt otvara prostor za zajedničku suradnju, istraživanje mogućnosti te razumijevanje nove generacije publike koja zahtijeva nove sadržaje ili stare sadržaje na novi način.

Popis galerija koje sudjeluju u događanju

Kula Lotrščak – Strossmayerovo šetalište 9 (Gornji grad)

Galerija Forum – Ulica Nikole Tesle 16

Galerija Kic – Preradovićeva 5

Galerija Pikto – Branimirova 29 (Branimir centar)

Galerija Studentskog Centra – Savska 25

Bravo – Ulica Petra Preradovića 34

Galerija HDD – Boškovićeva 18

HDLU (Prsten Bačva, PM) – Trg žrtava fašizma 16

Karas – Praška 4

Galerija Ulupuh – Tkalčićeva 14

Galerija Matice hrvatske – Matičina 2

Udruga Umjetnost osmijeha – Radićeva 22

FOTO: PIKTO