LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmske manifestacije u Karlovcu

Višestruko nagrađivani dokumentarac „Srbenka” otvara Reviju i Festival

Grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a ovogodišnji filmovi doplovili su iz čak 50 zemalja diljem svijeta, tako da će se u Karlovcu u sklopu 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Festivala prikazati filmovi od Gangesa pa sve do Kupe.

Grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a ovogodišnji filmovi doplovili su iz čak 50 zemalja diljem svijeta, tako da će se u Karlovcu u sklopu 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Festivala prikazati filmovi od Gangesa pa sve do Kupe.

Karlovac za manje od tjedan dana postaje filmsko središte stvaralaštva mladih; 23. Filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival održat će se od 11. do 15. rujna. Uz natjecateljski program, koji donosi 76 naslova mladih autora i autorica diljem svijeta, festivalski program uključuje i bogat večernji program na najljepšim kino lokacijama: obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe. Tako će svi posjetitelji moći uživati u recentnim naslovima, filmskim uspješnicama koje su obilježile kinematografiju regije.

Riječ je o manifestacijama koje okupljaju brojne filmašice i filmaše iz regije i svijeta koji kroz filmske naslove vršnjacima i stručnjacima predstavljaju vlastitu filmsku strast. Tako se na filmskom platnu u Karlovcu u rujnu odvrti najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije. Grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a ovogodišnji filmovi doplovili su iz čak 50 zemalja diljem svijeta, tako da će se prikazati filmovi od Gangesa pa sve do Kupe. I ovog će puta kroz pet dana uključiti i izuzetno bogat popratni program – od edukativnih radionica za mlade, predstavljanja filmskih radova djece sa srodnih manifestacija, predstavljanja međunarodnih srodnih projekata i manifestacija, sve do bogatog večernjeg programa za sve uzraste koji uključuje aktualne filmske radova suvremenih domaćih autorica i autora.

Foto: HFS

Festival u utorak, 11. rujna, na rijeci Korani službeno otvara dokumentarni film Srbenka redatelja Nebojše Slijepčevića, dobitnik Srca Sarajeva. Proglašen je dokumentarcem godine prema izboru žirija filmskih kritičara, sastavljenog od članova 7 prestižnih filmskih festivala Europe, te brojnih nagrada publike. Prati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena istoimena djevojčica srpske nacionalnosti. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini čini se kao da rat nikada nije završio. Montažer filma nekadašnji je osvajač grand prixa Revije i Festivala – Tomislav Stojanović.

U srijedu, 16. rujna, na rijeci Mrežnici gledamo ostvarenje koje ukazuje na univerzalnost sreće i tuge, film Sakriveni španjolskog redatelja Mikela Rueda. Radnja prati 14-godišnjeg tinejdžera Ibrahima, koji je iz Maroka došao u Španjolsku u potrazi za boljim životom. Saznavši da će u roku od nekoliko dana biti deportiran u Maroko, odlučuje pobjeći. Istovremeno i upoznaje Rafa s kojim razvija blisko prijateljstvo koje ubrzo postaje ljubav nad kojom nemaju kontrolu. Film pripovijeda o odrastanju, rasizmu, problemima imigranata, no i spoznaji vlastite seksualnosti i gubitku ljubavi.

U četvrtak, 17. rujna, na rijeku Dobru doplovit će domaći film, predstavnik hrvatske kinematografije na 91. nagradi Oscar – Osmi Povjerenik redatelja Ivana Salaja. Nastao je po romanu Renata Baretića, a odvodi nas na najudaljeniji naseljeni hrvatski otok Trećić, gdje zajednica sjajno funkcionira bez ikakvih organa vlasti. Zato se tu, po kazni, pojavljuje već osmi Vladin povjerenik sa samo jednim zadatkom – organizirati izbore i uspostaviti legalnu lokalnu vlast. Na Trećiću nema telefona, interneta ni signala za mobitel, veza s kopnom ovisi o nafti koju dostavljaju talijanski šverceri, a otočani govore nerazumljivim dijalektom. I, na otoku na kojem uglavnom žive stariji ljudi, umjesto političkog trilera počinje drama u kojoj se pojavljuju jedan Bosanac, dvije Aboridžinke, pornoglumica…

Foto: HFS

Pretposljednji festivalski dan na rijeci Kupi, 18. rujna, gledamo poseban film o prijateljstvu. Riječ je o filmu redatelja Ire Sachsa – Ljeto u Brooklynu. Glavni je protagonist povučeni, osjetljivi dječak Jake koji završava osnovnu školu i sanja o tome da postane slikar. Na djedovu pogrebu upoznaje živog i otvorenog vršnjaka Tonyja koji želi postati glumac. Umjetnički nadareni i karakterno komplementarni, njih se dvojica zbližavaju. No prijateljstvo postane ugroženo kad Jakeov otac povisi najamninu za korištenje poslovnog prostora Tonyjevoj majci.

Kompletan je festivalski program besplatan. Detaljnije informacije pronađite na službenim stranicama.

FOTO: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ