Premijera opere

Vespetta zavodi Pimpinonea radi novca u Maloj sceni

Opera "Pimpinone"

Telemannova uspješnica, opera „Pimpinone", ponovno se postavlja u Hrvatskoj povodom 250. godišnjice smrti ovog baroknog skladatelja. U ovoj inscenaciji Vespetta na Facebooku otkriva da je glavni lik bogat pa ga zavodi i upravlja mu životom.

Dubrovačka udruga Sve ostalo je glazba ulazi u petu godinu postojanja operom nastalom u suradnji s kazalištem Mala scena. Svečana premijera komičnog komornog djela Pimpinone Georga Philippa Telemanna, u režiji Frane Marije Vranković, održat će se u četvrtak, 30. ožujka u 19 sati u Maloj sceni u Zagrebu.

Sukladno zabilježenim repertoarima hrvatskih kazališta, opera je do sada postavljena samo jedanput u Kneževom dvoru u Dubrovniku, kao komična opera u dva čina i premijerno izvedena 8. kolovoza 1979. godine, s još tri reprize. S obzirom da je riječ o uspješnici koja je u Hrvatskoj postavljena samo jednom, čini se iznimno prigodnom za obilježavanje 250. godišnjice smrti baroknoga skladatelja Georga Phillipa Telemanna.

Barokni komični trodijelni intermezzo Pimpinone idealan je za promoviranje operne umjetnosti među mlađom, odnosno srednjoškolskom populacijom jer pred publiku donosi dinamičnu glazbu, komični ljubavni zaplet s dva pjevača (sopran i bas) uz klavirsku pratnju. Najpoznatije djelo ovog skladatelja nastalo je kao kratki predah između činova duže i ozbiljnije opere, odnosno Telemanove adaptacijie Handlove opere serie Tamerlano. Prvi je put izvedeno 27. rujna 1725. godine u hamburškom Theater am Gänsemarktu.

Libreto je napisao Johann Philipp Praetorius po uzoru na istoimeno djelo Pietra Pariatija iz 1708. Pritom je poštovao hamburšku konvenciju izvođenja arija i dueta na talijanskom jeziku, a recitative je prilagodio njemačkoj publici, tako da su pisani hamburškim lokalnim idiomom kako bi domaća publika u potpunosti mogla pratiti radnju. Zbog velikog uspjeha Pimpinone je poslužio kao predložak za još jedan poznati komični intermezzo, Pergolesijev La serva padrona (1732).

Foto: Frana Marija Vranković

U ovoj inscenaciji usamljeni kompjuteraš i zaljubljenik u Star Trek, Pimpinone zaposli lijepu, lijenu i vrckastu čistačicu Vespettu, koju je pronašao preko telemarketinga. Gledajući njegov Facebook profil, Vespetta otkrije da je bogat. Kako bi se dokopala bogatstva, nastoji ga zavesti i navesti ga da je oženi. Nakon što ju konačno opčinjen zaprosi, ona nastoji upravljati njegovim životom.

Komičnu operu režira Frana Marija Vranković, a za glazbeno vodstvo i klavirsku pratnju zaslužan je pijanist Ivan Pernicki. Ulogu Vespette utjelovljuju Valentina Mekovec, Maja Mužar i Manda Sviben, a naslovnu ulogu Pimpinonea Filip Sever i Josip Roša. Scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Anamarija Filipović-Srhoj, korepetitorica je Ivana Jelača, producentice Tena Bosek i Mia Tomić te asistentica producentica Jelena Vignjević.

Publika će najnoviju operu moći pogledati i u utorak, 4. travnja 2017. u 19 sati. Premijera u Dubrovniku održat će se koncem rujna.

Foto: Frana Marija Vranković

Komentari na članak

Vezani članci

Balet Rossini Cards

Osvrt na kazališnu premijeru

Inovativni baletni izričaj „Rossini Cards“ pridobio riječku publiku

Na scenu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca stigao je balet „Rossini Cards“. Svojom inovativnošću zadobio je naziv modernog baleta, a sudeći prema zadovoljnim licima, balet je kao takav publika vrlo dobro prihvatila.

Monodrama "Majstor Jura"

Monodrama na Sceni Ribnjak

Majstor Jura vježba klaunske točke kako bi vas razveselio

Iza imena Majstor Jura krije se djevojka iz istoimene monodrame koja je došla u Zagreb studirati. Spletom čudnovatih okolnosti odustala je od fakulteta i počela zarađivati za život renovirajući stanove.

Predstava "Nora - trenutak pobune"

Kazališna premijera

Predstava koja otkriva kako se priprema predstava – „Nora – trenutak pobune”

Predstava „Nora – trenutak pobune” odvija se po principu kazališta u kazalištu, prateći proces proba predstave prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Premijerno će se izvesti 14. listopada.

Živjele su sretno...?

Premijera u Sceni „Gorica“

Kakve je zabavne aktivnosti smislila Trnoružica, otkriva nova komedija

Svevremenske princeze u današnjem vremenu i starinskom ruhu prikazane su u novoj predstavi „I živjele su sretno...?“. Komedija će se izvoditi u Zagrebu i Velikoj Gorici.

Madame Butterfly

Na današnji dan

Premijerno izvedena opera Madame Butterfly

Na današnji dan, 17. veljače 1904. godine, premijerno je izvedena opera Madame Butterfly talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija.