Premijera opere

Vespetta zavodi Pimpinonea radi novca u Maloj sceni

Opera "Pimpinone"

Telemannova uspješnica, opera „Pimpinone", ponovno se postavlja u Hrvatskoj povodom 250. godišnjice smrti ovog baroknog skladatelja. U ovoj inscenaciji Vespetta na Facebooku otkriva da je glavni lik bogat pa ga zavodi i upravlja mu životom.

Dubrovačka udruga Sve ostalo je glazba ulazi u petu godinu postojanja operom nastalom u suradnji s kazalištem Mala scena. Svečana premijera komičnog komornog djela Pimpinone Georga Philippa Telemanna, u režiji Frane Marije Vranković, održat će se u četvrtak, 30. ožujka u 19 sati u Maloj sceni u Zagrebu.

Sukladno zabilježenim repertoarima hrvatskih kazališta, opera je do sada postavljena samo jedanput u Kneževom dvoru u Dubrovniku, kao komična opera u dva čina i premijerno izvedena 8. kolovoza 1979. godine, s još tri reprize. S obzirom da je riječ o uspješnici koja je u Hrvatskoj postavljena samo jednom, čini se iznimno prigodnom za obilježavanje 250. godišnjice smrti baroknoga skladatelja Georga Phillipa Telemanna.

Barokni komični trodijelni intermezzo Pimpinone idealan je za promoviranje operne umjetnosti među mlađom, odnosno srednjoškolskom populacijom jer pred publiku donosi dinamičnu glazbu, komični ljubavni zaplet s dva pjevača (sopran i bas) uz klavirsku pratnju. Najpoznatije djelo ovog skladatelja nastalo je kao kratki predah između činova duže i ozbiljnije opere, odnosno Telemanove adaptacijie Handlove opere serie Tamerlano. Prvi je put izvedeno 27. rujna 1725. godine u hamburškom Theater am Gänsemarktu.

Libreto je napisao Johann Philipp Praetorius po uzoru na istoimeno djelo Pietra Pariatija iz 1708. Pritom je poštovao hamburšku konvenciju izvođenja arija i dueta na talijanskom jeziku, a recitative je prilagodio njemačkoj publici, tako da su pisani hamburškim lokalnim idiomom kako bi domaća publika u potpunosti mogla pratiti radnju. Zbog velikog uspjeha Pimpinone je poslužio kao predložak za još jedan poznati komični intermezzo, Pergolesijev La serva padrona (1732).

Foto: Frana Marija Vranković

U ovoj inscenaciji usamljeni kompjuteraš i zaljubljenik u Star Trek, Pimpinone zaposli lijepu, lijenu i vrckastu čistačicu Vespettu, koju je pronašao preko telemarketinga. Gledajući njegov Facebook profil, Vespetta otkrije da je bogat. Kako bi se dokopala bogatstva, nastoji ga zavesti i navesti ga da je oženi. Nakon što ju konačno opčinjen zaprosi, ona nastoji upravljati njegovim životom.

Komičnu operu režira Frana Marija Vranković, a za glazbeno vodstvo i klavirsku pratnju zaslužan je pijanist Ivan Pernicki. Ulogu Vespette utjelovljuju Valentina Mekovec, Maja Mužar i Manda Sviben, a naslovnu ulogu Pimpinonea Filip Sever i Josip Roša. Scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Anamarija Filipović-Srhoj, korepetitorica je Ivana Jelača, producentice Tena Bosek i Mia Tomić te asistentica producentica Jelena Vignjević.

Publika će najnoviju operu moći pogledati i u utorak, 4. travnja 2017. u 19 sati. Premijera u Dubrovniku održat će se koncem rujna.

Foto: Frana Marija Vranković

Komentari na članak

Vezani članci

Opera Trubadur

Recenzija opere u osječkom HNK-u

Povici publike prilikom izvedbe „Trubadura”

Nevjerojatne izvedbe arija, izvaredne sposobnosti glavnih likova, predivna kostimografija, razrađena scenografija uz specijalne efekte čine ovu izvedbu operom koju ne želite propustiti.

Nove izvedbe Mimi u HNK

Umjetnost, siromaštvo i ljubav

Nove izvedbe opere "Mimi" u zagrebačkom HNK

U zagrebačkom HNK prikazuje se suvremena opera Frédérica Verrièresa. "Mimi" je djelo otrgnuto iz 19. stoljeća u želji da zazvuči i odjekne danas.

Predstava "Kralj Lear"

Kazališne izvedbe

Rade Šerbedžija donosi kralja Leara na Mali Brijun

Već 18. godina kazalište Ulysses prikazuje priču o kralju Learu, koja je postala njegov svojevrsni zaštitni znak. U glavnoj ulozi s Radom Šerbedžijom na repertoaru je narednih dana na Malom Brijunu.

Gledalište kazališta Trešnja

„U kazalištu o kazalištu”

Zavirite iza kulisa kazališta Trešnja

Dosad je programom „U kazalištu o kazalištu” kazalište Trešnja otvaralo svoja vrata učenicima, a sada će se svi zainteresirani moći upoznati s njegovim prostorima i procesom stvaranja kazališne predstave.

Predstava "OtpisaNE"

Premijera predstave

“OtpisaNE” od listopada u kazalištu Vidra

Hassan, netipični migrant iz Sirije, bivši beogradski student, na svojem ilegalnom putu prema Njemačkoj i trima ženama koje najviše voli, nakratko zapinje u Zagrebu. Kako se priča razvija, saznat ćemo u izvedbama predstave "OtpisaNE" čija je premijera zakazana za 15. listopada.