LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poznati mecene

„Veličanstveni Vranyczanyjevi“ – izložba o životu jedne plemićke obitelji

Obitelj Vranyczany svojevremeno je mnogo vrednota darovala Zagrebu. Sada joj ovaj grad to vraća otvaranjem izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt.

Obitelj Vranyczany svojevremeno je mnogo vrednota darovala Zagrebu. Sada joj ovaj grad to vraća otvaranjem izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt.

Otvorenje izložbe Veličanstveni Vranyczanyjevi održat će se u subotu, 14. svibnja, u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Posjetitelji će imati priliku upoznati se s političkim, umjetničkim i povijesnim aspektima života obitelji koja je Zagrebu mnogo darovala. U uvodnom dijelu bit će izloženo rodoslovlje obitelji, koje će pratiti brojni povijesni dokumenti, portreti članova, ali i djela hrvatskih modernista kojima su Vranyczanyjevi bili mecene (Bukovac, Medović, Krizman, Rački). 

Zanimljivo je da je Vlaho Bukovac svoja prva pleneristička djela oslikao upravo kao gost baruna Ljudevita Vranyczanyja, koji se smatra mecenom hrvatske moderne umjetnosti. Mnogi portreti barunove obitelji nastali su za vrijeme Bukovčeva boravka kod baruna u Oroslavju. Sačuvana je fotografija na kojoj Ljudevit u orosavkom vrtu pozira Bukovcu, ali i ona na kojoj Olga i barun sjede ispred svojih portreta.

Zainteresirani će moći vidjeti značajan portret Dedee Vranyczany, čiji je autor Otto Antonini, urednik časopisa Svijet, koji se bavio modom i ondašnjom svakodnevnicom. Vanda Dedee Vranyczany 1934. osnovala je prvu predškolsku ustanovu Montessori u Hrvatskoj. Osim izložaka koji su dio Muzeja za umjetnost i obrt, bit će prikazani i oni iz drugih zbirki koji prikazuju svakodnevni život ove obitelji, njihovo srebro, porculan i namještaj.

Budući da članovi ove obitelji nisu bili samo mecene, već i umjetnici, posjetitelji će moći vidjeti i fotografije koje su snimili, a koje odlikuje visoka umjetnička vrijednost te kipove Renee Vranyczany Dobrinović. Također, bit će prikazan i dokumentarni film Renate Margaretić Urlić o životu diplomata Janka Vranyczanyja Dobrinovića koji je preminuo prošle godine Tu će se nalaziti i priče o pojedinim članovima – memoari Ambrosa st. u Senju i Severinu, rendgenska fotografija ruku barunice Josephine Mollinary Vranyczany te fotografija Ljudovitove kćeri Ade.

Autorica izložbe je dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke arhitekture i Zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt, a u pripremi su sudjelovali stručnjaci iz hrvatskih muzeja, kulturnih institucija te sa Sveučilišta u Zagrebu i Zadru. Naime, oni su u arhivima, knjižnicama, muzejskim i privatnim zbirkama te radom na terenu prikupljali podatke i artefakte.
 
Članovi obitelji Vranyczany ostavili su neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti i politici, kao mecene, kolekcionari, donatori i graditelji raznih zdanja, gospodarstvenici, a značajan je i njihov doprinos društvenom životu gradova u kojima su živjeli (Zagreb, Rijeka, Senj, Stari Grad na Hvaru, Karlovac). Izgradili su nekolicinu palača u zagrebačkom Donjem gradu, koje su danas kulturne institucije.
 
U Ljudevitovoj palači danas je Moderna galerija, a u Draganovoj se nalazi Arheološki muzej. Također, Klotilda Vranyczany Buratti Zagrebu je oporučno ostavila Dverce na Gornjem gradu. Pripadnici karlovačkog ogranka obitelji osnovali su Narodnu (ilirsku) čitaonicu te sudjelovali u financiranju Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.
FOTO: MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT