LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival u SC-u

Velesajam kulture bavi se fenomenom društvenih igara

– Igre koje od sudionika traže aktivno preuzimanje i igranje uloga nisu tek puka zabava. – naglašava Miroslav Wranka.

– Igre koje od sudionika traže aktivno preuzimanje i igranje uloga nisu tek puka zabava. – naglašava Miroslav Wranka.

13. Velesajam kulture, festival koji svake godine donosi pregršt raznovrsnih umjetničkih događanja, održat će se 2. i 3. prosinca u zagrebačkom Studentskom centru. Posljednjih dvanaest godina strateški je poligon za predstavljanje mladih autora i njihovih prvih ostvarenja u svim područjima umjetnosti. Potiče kreativnost i omogućava autorima predstavljanje svojih radova čime im daje prostor na kulturnoj sceni i pruža mogućnost novih suradnji i stvaranja novih projekata.

Ove se godine odlučilo baviti fenomenom društvenih igara roleplaying games (RPG) u kojima igrači sudjeluju putem kreiranja i vođenja uloga. Roleplaying u svijetu, ali i na našim prostorima, ima sve više poklonika te sve veći utjecaj na pop i ostalu kulturu.

– Igre koje od sudionika traže aktivno preuzimanje i igranje uloga nisu tek puka zabava. Riječ je o rastućoj i sve raširenijoj zajednici čija je poveznica kreiranje i igranje igara koje uključuju interaktivno kolaborativno pripovijedanje u različitim formama. – naglasio je jedan od suorganizatora festivala, Miroslav Wranka.

Tijekom dva dana festivala posjetitelji će moći aktivno sudjelovati u petnaestak igara, i to uživo ili za stolom (Stolne RPB igre; Čarobnjakov učenik, Star Wars: Edge of the Empire, Tarminas i Pathfinder i LARP igre uživo poput Pobune, Pokreta otpora, Vještica ili Battlestar Galactica: Freighter 212). Teoretski će dio biti usmjeren na tribine i predavanja (Književnost i roleplaying igre – što, kako i zašto?, spisateljice i psihologinje Ivane Delač, Kratak i brzi pregled korištenja RPG-a u obrazovanju novinara i dizajnera igara Miroslave Wranke, Igre uloga za djecu predškolske dobi Gorana Dimića, Igre uloga za djecu u srednjoj školi Tomislava Nazifovića, Budućnost računalnih RPG igara Andreja Kovačevića), gdje će se publika upoznati s mogućnostima koje roleplaying nudi te njegovom primjenom u obrazovanju i obuci. Također, govorit će se i o povezivanju roleplayinga s književnim, glazbenim i filmskim djelima, turizmom i kulturnim manifestacijama. Program se održava u Teatru &TD.

Projekcija prvog dugometražnog dokumentarnog filma o stvaranju videoigrica Indie Game: The movie (r. Lisanne Pajot, James Swirsky) održat će se 2. prosinca u MM centru. Film se osvrće na one s manjim šansama za uspjeh u industriji videoigara, indie developere, koji žrtvuju novac, zdravlje, pa i zdrav razum kako bi ostvarili svoj životni san – podijelili svoju viziju s ostatkom svijeta. Indie Game: The movie film je o kreativnom procesu i vlastitom izlaganju kroz svoj rad. Riječ je o putovanju s kojim se mnogi filmaši, stvaratelji, umjetnici, poduzetnici i mnogi drugi mogu povezati u digitalno doba.

U suradnji s Radio Studentom, subota je rezervirana za DJ Shdw kd koja će vas raspametiti svojim glazbenim odabirom. Ulaz na sve program je besplatan.

FOTO: VELESAJAM KULTURE