Bogat kulturni program

Ususret 10. Festivalu tolerancije - JFF Zagreb

Press konferencija

Danas, 31. ožujka, održana je konferencija za novinare povodom 10. Festivala tolerancije - JFF Zagreb koji su predstavili direktorica Nataša Popović i dvostruki oskarovac Branko Lustig. Festival će se održati od 9. do 15. travnja, a predstavljen je i bogat kulturni program festivala.

Danas, 31. ožujka, održana je konferencija za novinare povodom 10. Festivala tolerancije - JFF Zagreb koji su predstavili direktorica Nataša Popović i dvostruki oskarovac Branko Lustig. Festival će se održati od 9. do 15. travnja u dva kina - Kinu Tuškanac i Kinu Europa, a predstavljen je i bogat kulturni program festivala koji uključuje igrane, dokumentarne i kratke filmove, edukacijska jutra, diskusije, predavanja, izložbe i glazbeni program. Također, ulaz na sve projekcije je slobodan.

Nadalje, kulturni program započet će fotografskom izložbom From Afar Alessandra Pensoa koja kroz fotografije prikazuje migrantsku krizu koju je Penso proučavao i bilježio od 2009. godine pa do danas, prateći balkansku rutu. Djelo pripovijeda priču izbjeglica, azilanata i migranata koji su stigli u Europu nakon nezamislivih putovanja i istražuje utjecaj promjena i protuslovlja europskog pristupa imigraciji i prihvaćanju na ulazima u EU. Fotografsku izložbu možete pogledati od 5. travnja u Laubi, a predstavit će ju sam fotograf.

Izložba From Afar Alessandra Pensoa, FOTO: Facebook
 
Sukladno problematici kojom se bavi spomenuta fotografska izložba bit će održan okrugli stol pod nazivom Izazovi Europe, u suradnji s Talijanskim kulturnim institutom, Laubom i UNHCR-om.

Uz predstavnike europskih institucija, ali i uz sudjelovanje studenata i javnosti analizirat će se iz različitih perspektiva vjerojatno najveća društvena kriza 21. stoljeća kako bismo došli do cjelovitijeg razumijevanja njezinih uzroka i posljedica te zajednički promišljali o budućnosti Europe.  

Danas, u 2016. godini, u Europskoj uniji još uvijek nije pronađen zajednički dogovor i odgovor na izazove koji su postavljeni dolaskom stotina tisuća izbjeglica. Pojam "izbjeglička kriza" je među glavnim temama u javnoj raspravi, kao posljedica nezapamćenog broja izbjeglica i migranata koji preko Sredozemnog mora ili preko jugoistočne Europe traže azil u Europskoj uniji. Većina tih ljudi dolazi iz Sirije te u manjoj mjeri iz Afganistana i Iraka, ali i iz podsaharske Afrike, Pakistana i zapadnog Balkana. Europska unija i njezine države članice bore se i traže načine kako se nositi s "krizom izbjegličkog vala" i to na više područja: kroz financijsku pomoć, pomoć zemljama na ruti kao i zemljama s velikim brojem izbjeglica i azilanata.

Pristupajući problematici izbjegličke krize, raspravljat će se o graničnim politikama i kontrolama unutar schengenskog prostora, o (ne)prihvaćanju kvote izbjeglica diljem Europe, problematici papirologije i dokumenata izbjeglica, integraciji migranata i izbjeglica u europskim društvima te o raslojavanju koje se pojavilo između država članica EU, a koje dovodi u pitanje solidarnost unutar Unije.  

Okrugli stol održat će se u četvrtak 7. travnja u Laubi s početkom u 17h.

Sudionici okruglog stola:

Giuseppe di Caro - predstavnik UNHCR-a u Republici Hrvatskoj

Thomas E. Schultze - Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj 

Branko Baričević - voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj,  predstavnik “Liječnika bez granica” 

Alessandro Penso - autor fotografske izložbe.  

 

Sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Festivala ili na njihovoj Facebook stranici.

 

Dođite, naučite nešto novo, raspravljajte, diskutirajte, razgovarajte, uživajte u bogatom kulturnom programu, odličnim filmovima i zabavite se!

 

Komentari na članak

Vezani članci

Skuhaj film

Filmski festival

Revija studentskog filma – skuhaj film!

Svi studenti koji su skuhali kratkometražne igrane filmove, kratkometražne dokumentarne filmove, animacije, intervjue, reklame, videospotove ili bilo kakve druge audiovizualne poslastice pozvani su da pošalju svoje radove.

Advent

Ususret blagdanima

FOTO: Advent u Zagrebu

Centar metropole živjet će u blagdanskom, veselom, raspoloženju. Kuhano vino, kobasice i fritule samo su dio onoga što se sve može naći i vidjeti na ovogodišnjem adventu.

Grad kulture Umea

Nakon Marseillea i Kosica

Europske prijestolnice kulture 2014.: Riga i Umeå

Ovogodišnje Europske prijestolnice kulture, gradovi Riga i Umeå, preprimile su raznolik i zanimljiv sadržaj za one koji će ih posjetiti ove godine. Hrvatski će gradovi priliku za dobivanje titule Europske prijestolnice kulture imati nakon 2020.

Kokice

Projekcije filmova

Novi nastavci „Mamme mie”, „Nemoguće misije” i „Sicaria” na Ljetnoj pozornici Tuškanac

„Mamma Mia: Here We Go Again”, „Nemoguća misija: Raspad sistema” i „Sicario 2: Rat bez pravila” prikazat će se narednih dana na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

CINAZ logo

Udruga CINAZ najavljuje

Događanja za veljaču 2014. u Zadru

Veljača za ljubav, umjetnost i rock & roll!