Predstave na Velikom Brijunu

Ulysses dovodi Zijaha Sokolovića s dvjema komičnim monodramama

Zijah Sokolović

Impresivan put Zijaha A. Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad, stoga nema dvojbe da će s dvjema monodramama oduševiti publiku na Velikom Brijunu.

Kazalište Ulysses najavljuje gostovanje jednog od najomiljenijih glumaca jugoistočne Europe – Zijaha A. Sokolovića. Nastupit će s dvjema svojim kazališnim produkcijama: komičnom monodramom Glumac...je glumac...je glumac 7. kolovoza te višestruko nagrađivanom komedijom Rođenje – Kobajagi, donijela me roda 15. kolovoza u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu.

Monodrama Glumac... je glumac... je glumac kultna je predstava koja ove godine slavi 40. obljetnicu igranja, a diljem svijeta izvedena je 1620 puta. O njoj je napisano više od 500 kritika i tekstova. Premijerno je izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978. godine, a otad ju je, osim Zijaha A. Sokolovića, igralo još 19 glumaca na pet jezika u dvadeset zemalja svijeta.

Predstava Rođenje – Kobajagi, donijela me roda premijerno je izvedena 1993. godine u Interkulttheateru u Beču u produkciji The/Arto projekta, nakon čega je nagrađena na mnogobrojnim kazališnim festivalima diljem Europe, osvojivši iznimno pozitivne reakcije publike i službene kritike. Prema riječima samog autora i glumca Sokolovića, predstava je to koja bi trebala olakšati odgovaranje na pitanje otkud smo došli i kamo stremimo.

U današnje vrijeme komunikacija, kompjutera i televizije i najmlađi se smiju pričama o rodi i bebama koje mame i tate nalaze u kupusu. Roditelji su ipak pred dilemom kako dijete dovesti do saznanja o nastanku života, a da to bude prirodno i istinito i razumljivo, s mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična i izuzetna predstava pomoći će im da to učine uz osmijeh na najprirodniji i najprijatniji način.

Impresivan glumački i autorski put Zijaha A. Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad, edukacijske teatarske projekte te autorstvo monodrama koje su od ovog glumca, redatelja i sveučilišnog profesora stvorile neku vrstu teatarske institucije naših prostora.

Ulaznice za obje predstave moguće je kupiti na recepciji Nacionalnog parka Brijuni u Fažani, preko internetske stranice Kazališta Ulysses te na prodajnim mjestima Eventima. Brod iz Fažane za Veliki Brijun polazi u 20:00.

Komentari na članak

Vezani članci

Živjele su sretno...?

Premijera u Sceni „Gorica“

Kakve je zabavne aktivnosti smislila Trnoružica, otkriva nova komedija

Svevremenske princeze u današnjem vremenu i starinskom ruhu prikazane su u novoj predstavi „I živjele su sretno...?“. Komedija će se izvoditi u Zagrebu i Velikoj Gorici.

Boris Bakal

Intervju s redateljem Borisom Bakalom

"Ljudi koji jednom prođu ovu predstavu često ostaju zauvijek vezani za nju i za naš rad"

Multimedijalna umjetnička platforma Bacači Sjenki slavi deset godina svog projekta "Ex-pozicija", osjetilno-performativnog putovanja na koje ćete se otisnuti samo jednom i zauvijek ćete htjeti još. Detalje o projektu otkrio nam je njegov osnivač, voditelj i redatelj Boris Bakal.

Kazalište

Zagrebačka kazališna jesen

Popularne predstave u zagrebačkim kazalištima koje ne smijete propustiti

Stigli su hladni jesenski dani, a znamo da je njih najljepše provesti u toplom i udobnom pa smo „prošvrljali“ internetskim bespućima i saznali čime će nas brojne zagrebačke kazališne kuće iznenaditi u sezoni na čijem smo pragu.

Film "Lavina"

Domaća kinematografija

„Lavina" propituje seksualne tabue

Uz paletu nekonvencionalnih i izuzetno zabavnih likova, niz bizarnih situacija i zaokreta, dozu groteske i uz ironijski odmak, film „Lavina" na direktan način propituje seksualne tabue, kao i predrasude naspram homoseksualnosti.

1

Izvedbe amatera

Besplatan ulaz na amaterske predstave u Kazalištu „Knap”

U sklopu novih izdanja SKAZ-a i FKZA-a na sceni Kazališta „Knap“ izvest će se 37 kazališnih predstava. Nekoliko autorskih projekata i kanonskih djela autora poput Krleže, Čehova, Šenoe i Shakespearea uprizorit će kazališne grupe različite dobi i iskustva u kazališnoj produkciji.