Predstave na Velikom Brijunu

Ulysses dovodi Zijaha Sokolovića s dvjema komičnim monodramama

Zijah Sokolović

Impresivan put Zijaha A. Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad, stoga nema dvojbe da će s dvjema monodramama oduševiti publiku na Velikom Brijunu.

Kazalište Ulysses najavljuje gostovanje jednog od najomiljenijih glumaca jugoistočne Europe – Zijaha A. Sokolovića. Nastupit će s dvjema svojim kazališnim produkcijama: komičnom monodramom Glumac...je glumac...je glumac 7. kolovoza te višestruko nagrađivanom komedijom Rođenje – Kobajagi, donijela me roda 15. kolovoza u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu.

Monodrama Glumac... je glumac... je glumac kultna je predstava koja ove godine slavi 40. obljetnicu igranja, a diljem svijeta izvedena je 1620 puta. O njoj je napisano više od 500 kritika i tekstova. Premijerno je izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978. godine, a otad ju je, osim Zijaha A. Sokolovića, igralo još 19 glumaca na pet jezika u dvadeset zemalja svijeta.

Predstava Rođenje – Kobajagi, donijela me roda premijerno je izvedena 1993. godine u Interkulttheateru u Beču u produkciji The/Arto projekta, nakon čega je nagrađena na mnogobrojnim kazališnim festivalima diljem Europe, osvojivši iznimno pozitivne reakcije publike i službene kritike. Prema riječima samog autora i glumca Sokolovića, predstava je to koja bi trebala olakšati odgovaranje na pitanje otkud smo došli i kamo stremimo.

U današnje vrijeme komunikacija, kompjutera i televizije i najmlađi se smiju pričama o rodi i bebama koje mame i tate nalaze u kupusu. Roditelji su ipak pred dilemom kako dijete dovesti do saznanja o nastanku života, a da to bude prirodno i istinito i razumljivo, s mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična i izuzetna predstava pomoći će im da to učine uz osmijeh na najprirodniji i najprijatniji način.

Impresivan glumački i autorski put Zijaha A. Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad, edukacijske teatarske projekte te autorstvo monodrama koje su od ovog glumca, redatelja i sveučilišnog profesora stvorile neku vrstu teatarske institucije naših prostora.

Ulaznice za obje predstave moguće je kupiti na recepciji Nacionalnog parka Brijuni u Fažani, preko internetske stranice Kazališta Ulysses te na prodajnim mjestima Eventima. Brod iz Fažane za Veliki Brijun polazi u 20:00.

Komentari na članak

Vezani članci

Gavella

„Gavella Fair"

Treću godinu zaredom gledamo Gavelline premijerne predstave i biramo najbolju; pridružite nam se!

Svake sezone vjerna Gavellina publika dodjeljuje nagradu najboljoj glumici i najboljem glumcu na „Gavella Fairu", a portal Studentski.hr i njegovi čitatelji najboljoj predstavi. Priključite nam se ove godine, prijave zaprimamo do 25. svibnja.

Gospođa Bovary

Izvedba „Gospođe Bovary“ u sklopu Gavella Faira

Otuđena od života, svevremenska Emma Bovary na kazališnim daskama propituje san o sreći

U tijeku je Gavella Fair, festival svih predstava ovosezonskog repertoara. U srijedu je velika završnica, a dotad možete pogledati još dvije predstave po posebnoj cijeni od 20 kuna.

Kafana Vremeplov

Kazalište lutaka Jazine u Zadru

Premijera kazališne predstave "Kafana Vremeplov"

Ne propustite premijernu kazališne predstave "Kafana Vremeplov" koju su pripremili zadarski studenti!

Predstava "Od tišine do glazbe"

Kazališni festival

„Od tišine do glazbe” zagrijava Ljeto u Ludensu

U sklopu kazališnog festivala Ljeto u Ludensu, inačica slovenske predstave „Od tišine do glazbe” prikazat će se ove subote, 8. srpnja.

Predstava "Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa."

Kazališne izvedbe

Nova predstava Ane Kreitmeyer početkom ožujka u Teatru &TD

Predstava „Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa“ bavi se idejom koreografije kao zajedničkog mjesta susreta 1. i 2. ožujka u &TD-u.