Predstave na Velikom Brijunu

Ulysses dovodi Zijaha Sokolovića s dvjema komičnim monodramama

Zijah Sokolović

Impresivan put Zijaha A. Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad, stoga nema dvojbe da će s dvjema monodramama oduševiti publiku na Velikom Brijunu.

Kazalište Ulysses najavljuje gostovanje jednog od najomiljenijih glumaca jugoistočne Europe – Zijaha A. Sokolovića. Nastupit će s dvjema svojim kazališnim produkcijama: komičnom monodramom Glumac...je glumac...je glumac 7. kolovoza te višestruko nagrađivanom komedijom Rođenje – Kobajagi, donijela me roda 15. kolovoza u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu.

Monodrama Glumac... je glumac... je glumac kultna je predstava koja ove godine slavi 40. obljetnicu igranja, a diljem svijeta izvedena je 1620 puta. O njoj je napisano više od 500 kritika i tekstova. Premijerno je izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978. godine, a otad ju je, osim Zijaha A. Sokolovića, igralo još 19 glumaca na pet jezika u dvadeset zemalja svijeta.

Predstava Rođenje – Kobajagi, donijela me roda premijerno je izvedena 1993. godine u Interkulttheateru u Beču u produkciji The/Arto projekta, nakon čega je nagrađena na mnogobrojnim kazališnim festivalima diljem Europe, osvojivši iznimno pozitivne reakcije publike i službene kritike. Prema riječima samog autora i glumca Sokolovića, predstava je to koja bi trebala olakšati odgovaranje na pitanje otkud smo došli i kamo stremimo.

U današnje vrijeme komunikacija, kompjutera i televizije i najmlađi se smiju pričama o rodi i bebama koje mame i tate nalaze u kupusu. Roditelji su ipak pred dilemom kako dijete dovesti do saznanja o nastanku života, a da to bude prirodno i istinito i razumljivo, s mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična i izuzetna predstava pomoći će im da to učine uz osmijeh na najprirodniji i najprijatniji način.

Impresivan glumački i autorski put Zijaha A. Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad, edukacijske teatarske projekte te autorstvo monodrama koje su od ovog glumca, redatelja i sveučilišnog profesora stvorile neku vrstu teatarske institucije naših prostora.

Ulaznice za obje predstave moguće je kupiti na recepciji Nacionalnog parka Brijuni u Fažani, preko internetske stranice Kazališta Ulysses te na prodajnim mjestima Eventima. Brod iz Fažane za Veliki Brijun polazi u 20:00.

Komentari na članak

Vezani članci

Ivo Brešan 1

Odlazak velikana Ive Brešana

Preminuo dramatičar bez dlake na jeziku koji je smijeh koristio kao naličje tragike

Napustio nas je Ivo Brešan, cijenjeni profesor i pedagog, čovjek kojemu je pisanje bilo hobi i dramaturg bez dlake na jeziku čija će djela zauvijek svjedočiti o njegovoj veličini.

Improgresova predstava

Improvizacijsko kazalište

Entuzijastični Improgres širi val inovativnosti u dramskom djelovanju

Improvizacijsko kazalište je novi pojam na dramskoj sceni u Hrvatskoj. Otkrijte čari nove forme predstave 24. veljače u MM centru!

Leslie Nielsen

Na današnji dan

VIDEO: Rođen legendarni komičar čiji nas filmovi i danas mogu nasmijati do suza

– Ništa ne raditi je jako teško. Nikada ne znaš kada si završio – jedna je od poznatijih izjava komičara Leslieja Nielsena koji je rođen na današnji dan prije točno 90 godina.

San ivanjske noći na Midsummer Scene Festivalu

Festival u Dubrovniku

Jedna od najgledanijih kazališnih predstava u povijesti na „Midsummer Scene Festivalu"

Jubilarno 5. izdanje jedinog hrvatskog kazališnog festivala na engleskom jeziku najavljuje bogato i uzbudljivo kulturološko putovanje.

Predstava "Savršen kroj"

Dramski program

Komična farsa „Savršen kroj” mahnito razotkriva muške slabosti na KKL-u

Dragan Petrović Pele i Slobodan Boda Ninković, u režiji Vladimira Đurđevića, donose pomalo komičnu farsu koja u jednom činu, mahnito i neštedimice razotkriva sve muške slabosti. Ovog će je puta odigrati na kastavskoj Crekvini.