LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Noć knjige 2015.

U Zagrebu najveći broj programa u Noći knjige

Predstavljanje novih izdanja, razgovori s piscima, javna čitanja, sajmovi knjiga i kvizovi znanja samo su neki od mnoštva bogatih programa ovogodišnje zagrebačke Noći knjige.

Predstavljanje novih izdanja, razgovori s piscima, javna čitanja, sajmovi knjiga i kvizovi znanja samo su neki od mnoštva bogatih programa ovogodišnje zagrebačke Noći knjige.

O manifestaciji Noć knjige koja se 23. travnja održava širom Hrvatske već smo pisali. Budući da u Zagrebu posjetitelje očekuje najveći broj programa, i to na mjestima na kojima ne biste na prvu tražili knjige, odlučili smo pobliže predstaviti nekoliko događanja. Osim knjižnica, knjižara, škola i muzeja, u ovogodišnjoj Noći knjige sudjeluju i druge institucije koje bismo mogli okarakterizirati kao pomalo alternativnim mjestima za čitanje knjiga.

Na prvom mjestu alternativne knjiške scene je svakako Državni hidrometeorološki zavod koji je na Griču pripremio niz događanja. Program Na Griču uz pisce meteorologe započinje u 18 sati pošalicama o vremenu i klimi koje će ispričati akademski glumac Ivan Đuričić. Potom slijedi predstavljanje meteoroloških knjiga, a u 19 sati je organizirano druženje s meteorologom Milanom Sijerkovićem. Moći ćete se upoznati i s morskim stanovnicima Jadrana o kojima će pričati Marko Vučetić, a cijeli program završit će tombolom.

Ako se želite vratiti u djetinjstvo, svakako posjetite Zoološki vrt Zagreb u kojem ćete dijelove vaših najdražih knjiga o životinjama moći oživjeti obilaskom stanovnika vrta. Iako je program namijenjen prije svega najmlađim posjetiteljima, nema razloga da ga i vi ne iskusite. Osim toga, na terasi Zoo caffea dijelove iz knjiga interpretirat će studenti dramskih umjetnosti. Za posjetitelje je organizirano i nekoliko radionica, a Algoritam Profil Mozaik ponudit će dječje knjige snižene i do 50 posto. Cijena ulaznice je 10 kuna po osobi, a program traje od 18 do 21 sat.

Poseban program ove godine očekuje sve posjetitelje Goethe-Instituta. Organiziran je cjelodnevni sajam knjiga na kojem ćete moći kupiti knjige po simboličnim cijenama. Za svakog posjetitelja pripremljena je i Potraga u knjižnici u kojoj ćete testirati svoje znanje čitanja signatura, a najbolje očekuju i nagrade. Od 17 sati moći ćete igrati razne društvene igre na njemačkom jeziku dok je u 19 sati najavljeno otvorenje izložbe umjetničkih knjiga „Otk(r)ivanje srca“ uz koncert Dunje Knebl.

Prave poslastice ostavili smo za kraj. Poznato je da u Noći knjige možete kupiti mnoštvo naslova po sniženim cijenama. O Algoritmovoj akciji Kupi 5 knjiga, plati 2 već smo pisali. U Booksi vas očekuje rasprodaja knjiga za 10 kuna. Dakle, svi posjetitelji koji daju donaciju od 10 kuna, mogu odabrati bilo koju knjigu s Booksine police. U 20:30 organizirano je i druženje s gostima iz naklade OceanMore.

U Branimir centru je portal Inverzija.net pripremio niz besplatnih događaja za knjigoljupce u SF&F Korneru. Organizirani su razgovori, tribine, predstavljanje knjiga, a svaki puni sat posjetitelje očekuju dodatne nagrade. U 17 sati uživo putem videolinka javit će se Neil Gaiman, autor brojnih romana iz žanrova fantastike i znanstvene fantastike poput „Zvjezdane prašine“ i „Oceana na kraju staze“. U 21:45 putem videolinka javit će se Kate Elliott, autorica fantasy romana „Hladna magija“. U 19 sati započinje nagradni pub-kviz „Poznavanje Igre prijestolja i SF žanra“. U njemu možete sudjelovati kao ekipa, a prijaviti se možete do srijede, 22. travnja do 18 sati.

O predstavljenim programima i drugima koji vas u četvrtak očekuju u Zagrebu na mrežnim stranicama Noći knjige. Odaberite svoj program i pođite s knjigom kroz mrak!

FOTO: FACEBOOK/NOĆ KNJIGE