LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Počivao u miru, mr. Spock

U 83. godini umro Leonard Nimoy

 Legendarni glumac Leonard Nimoy umro je jutros u svom domu u Bel Airu, predgrađu Los Angelesa, u 83. godini života.

 Legendarni glumac Leonard Nimoy umro je jutros u svom domu u Bel Airu, predgrađu Los Angelesa, u 83. godini života.

Legendarni glumac Leonard Nimoy umro je jutros u svom domu u Bel Airu, predgrađu Los Angelesa, u 83. godini života. Njegova supruga, Susan Bay Nimoy, potvrdila je njegovu smrt, rekavši da je uzrok smrti dugogodišnja borba s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća.

Nimoy je objavio da boluje od te bolesti prošle godine, pripisujući oboljenje dugogodišnjem pušenju, iako je prestao prije više od trideset godina. Ranije ovog tjedna bio je i hospitaliziran.

Nimoy je brojnim generacijama poznat kao mr. Spock, vulkanski časnik na zvjezdanom brodu Enterprise u seriji Star Trek. Bila je to uloga koja mu je obilježila život. Podučavao je mlade glumce metodskoj tehnici glume u svojem studiju, kad je dobio priliku utjeloviti Spocka, lika s kojim je, kako je sam rekao, osjećao mističnu povezanost.

– I danas osjećam vulkanske jezične obrasce, vulkanske društvene stavove, čak i vulkanske logičke obrasce i potiskivanje emocija u svom ponašanju. Kad bih mogao birati, mogao biti netko drugi, bio bih Spock. – napisao je Nimoy.

Spock je postao kultni lik koji je Nimoyu donio iznimnu slavu, a pop kulturi podario legendarnu uzrečicu Live long and prosper, kao i poznati vulkanski pozdrav. Nakon što je serija ukinuta, Nimoy je nastupao u mnogim kazališnim produkcijama, bio je plodan pjesnik, a objavio je i više knjiga svojih fotografija.

Bavio se i režiranjem, pa je tako režirao dva filma iz Star Trek franšize, kao i nekoliko TV serija. Snimao je i glazbene albume na kojima je izvodio pop pjesme, ali i originalne, posvećene seriji koja ga je proslavila. 

Ovaj svestrani umjetnik rođen je u Bostonu 26. ožujka 1931. godine, u obitelji Maxa i Dore Nimoy, ukrajinskih židova. Uz njegovu suprugu, iza njega ostaje dvoje djece, Adam i Julie, posinak Aaron Bay Schuck, šestero unučadi, jedno praunuče te stariji brat Melvin.

FOTO: IMGUR.COM