LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališna premijera

„Tulumom u samostanu” započinje nova sezona u obnovljenoj Komediji

Predstava ovjenčana nagradom Olivier na Komedijinu pozornicu stiže 23. studenog u režiji Aide Bukvić. Riječ je o prvoj premijeri koju je moguće pogledati u obnovljenom gledalištu ovog kazališta.

Predstava ovjenčana nagradom Olivier na Komedijinu pozornicu stiže 23. studenog u režiji Aide Bukvić. Riječ je o prvoj premijeri koju je moguće pogledati u obnovljenom gledalištu ovog kazališta.

Nakon višemjesečnih radova na obnovi gledališta zagrebačko kazalište Komedija spremno je otvoriti svoja vrata i započeti još jednu sezonu. Sve je spremno za svečanu premijeru koja je na rasporedu u petak, 23. studenog, s početkom u 19:30, a kad se podigne zavjesa i ugase svjetla, na kazališnim daskama oživjet će još jedna svjetska uspješnica – komedija Michaela Wynnea Tulum u samostanu.

Nakon što je prekinula s dečkom, Kate pozove grupu najbližih prijatelja u obnovljeni i navodno ukleti samostan, pretvoren u luksuznu kuću za odmor, na novogodišnju zabavu. Samostan je duboko u provinciji, daleko od svake civilizacije, okružen šumom. Nema signala za mobitel, nema interneta, nema televizije. Odlučila je da provedu jednu mirnu Novu godinu, bez pritiska, uz finu večeru, razgovor i društvene igre – kako i priliči ljudima koji se bliže četrdesetoj. Nakon poprilične konzumacije alkohola i inih opijata, počinju se otkrivati osobne tajne protagonista, koje idućeg jutra dovode do potpuno novih odnosa među njima. Radnja je ovo crnohumorne drame čiju režiju u Komedijinoj produkciji potpisuje Aida Bukvić. Scenograf i oblikovatelj svjetla je Ivo Knezović, koji je, zajedno s Hrvojem Vranićem, i preveo tekst s engleskog, kostimografkinja je Gabrijela Krešić, a autor glazbe Christian Kanazir. Uloge tumače Vanja Ćirić, Igor Mešin, Ronald Žlabur, Dajana Čuljak, Goran Malus, Sanja Marin i Ivan Čuić.

Tulum u samostanu (The Priory) premijerno je izveden u londonskom Royal Court Theatreu 2009. godine, a nakon pohvala kritičara osvojio je nagradu Olivier za najbolju novu komediju. Djelo se dotiče tema poput uspjeha, neuspjeha, pritiska vršnjaka i usamljenosti. Michael Wynne nagrađivani je dramaturg i scenarist iz Birkenheada u Engleskoj, koji je svoju prvu predstavu The Knocky napisao na zadnjoj godini studija. Sveukupno je šest njegovih djela producirao Royal Court (The Knocky, The People Are Friendly, The Priory, The Red Flag, Friday Night Sex, Who Cares). Napisao je i Too Cold for Snow za milansku Pradu te predstavu Collider o CERN-u, velikom hadronskom sudarivaču i potrazi za Higgsovim bozonom za londonski Muzej znanosti. Piše i za televiziju, a bio je i jedan od autora filma My Summer of Love, koji je osvojio BAFTA-ine nagrade za najbolji britanski film i najbolji scenarij.

Tulum u samostanu u ovoj će se godini moći pogledati 26, 27. i 28. studenog te 14. i 15. prosinca.

FOTO: INES NOVKOVIĆ/XOXO