MAGfestival

Thorwald Jorgensen održat će prvi koncert s tereminom u povijesti grada Splita

MAGfestival

Thorwald Jorgensen, jedan od vodećih svjetskih svirača teremina, održat će prvi koncert s tereminom ikada u glazbenoj povijesti grada Splita, u pratnji odličnog MAGansambla ove srijede u Muzeju grada Splita.

Jubilarni deseti MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, i ove će se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Tijekom prvih devet godina nastupilo je preko 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja. I ovog je puta, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela.

Ove godine festival donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Osim pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival, održat će se i brojna popratna događanja – primjerice, okrugli stol na temu Splitska glazbena scena prije deset godina i danas u ponedjeljak, 2. rujna, u 11 sati u Muzeju grada Splita. Ovogodišnji MAGfestival koncertom u srijedu, 28. kolovoza, otvorit će jedan od vodećih svjetskih svirača teremina Thorwald Jorgensen u pratnji MAGansambla.

Foto: Anouschka Hendriks-Van Den Hoogen

Thorwald Jorgensen se nakon završetka konzervatorija vrlo brzo istaknuo kao jedan od najprominentnijih svirača teremina te postiže zavidnu karijeru. Budući da je tehnika sviranja teremina slična tehnici sviranja gudačkog instrumenta, podučavala ga je Saskia Boon, bivša čelistica orkestra Royal Contcertgebouw. On je, kao solist, svirao s brojnim svjetskim orkestrima, a kao komorni glazbenik radi s pijanisticom Kamillom Bystrovom i gudačkim kvartetom iz Utrechta.

Thorwald potiče stvaranje novog repertoara za teremin, tako da su skladatelji iz cijelog svijeta pisali djela za njega. Nedavno je i sam započeo sa skladanjem, što je rezultiralo nekolicinom solističkih djela za teremin. Njegova prva kompozicija Distant Shores za teremin, glas i loopstation odmah je polučila uspjeh i snimljena je za televizijske i radiopostaje u Kanadi, Turskoj, Kubi, Rusiji, Americi i Nizozemskoj. Trenutno svira na tereminu Ehterwave Pro MOOG. S njim će nastupiti koji čine Marica Vilibić (violina), Luka Jadrić (violina), Ivor Ivančić (viola), Anthony Havelka (violončelo), Luka Brodarić (kontrabas), Dunja Čolić (oboa), Yaroslav Sadovyy (klarinet) te Ivan Batoš (klavir).

Komentari na članak

Vezani članci

DEČKI PRAVILA IGRE

Intervju s glazbenicima

Pravila igre: „Publika je ta koja u konačnici stvara hit.“

Dečki iz benda otkrivaju kakva je radna atmosfera nakon što je došao novi pjevač Ivan Penezić. Pričaju o glazbi i publici, ali i o tome kako ih je film „Bohemian Rhapsody” inspirirao na jedan neobičan put - nastupe u kinodvoranama.

Pankrti

Motovun Film Festival

Svjetsku premijeru filma „Tusta” prati i pankerska fešta, svi su koncerti besplatni

Otkrivamo tko će besplatnim koncertima dodati pankerski štih glazbenom programu Motovun Film Festivala.

Menza na Cvjetnom

Blagdan Svih svetih

Radno vrijeme dežurnih studentskih restorana u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i Varaždinu

Nemojte lutati od jednoga do drugoga restorana, saznajte radno vrijeme dežurnih studentskih menzi i izbjegnite gužve na blagdan Svih svetih.

Schmeck Daddy - HC punk - Motus, No more Idols, No Limits

Legendarni hardcore pankeri na 2. izdanju Schmeck Daddyja

Motus promovira novi album u Vintageu!

Na drugom izdanju Schmeck Daddyja nastupit će legendarni hardcore pankeri Motus koji će ovom prilikom promovirati novi album „Mašina“, a prije njih nastupit će No More Idols i No Limits.

Znanstveni kutak

Klub mladih Split

Znanstveni kutak dovodi mlade mozgove splitske Medicine u Klub mladih

Klub mladih Split će u utorak, 19. siječnja, ugostiti članove NeuroSplita na prvom ovogodišnjem Znanstvenom kutku.