LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FILM: Thor: Svijet tame (2013.)

Thor i njegov malj u novom nastavku obaraju rekorde gledanosti

Nakon ne toliko uspješnog prvog Thora (2011.), novi nastavak je brži, detaljniji i živahniji. Čini se kako je film „The Avengers“ (2012.) ipak pogurnuo Thora u visine kamo zapravo i pripada. U samo tri dana film je zaradio 86 milijuna dolara i tako spustio „Enderovu igru“ (2013.) na peto mjesto po gledanosti.

Nakon ne toliko uspješnog prvog Thora (2011.), novi nastavak je brži, detaljniji i živahniji. Čini se kako je film „The Avengers“ (2012.) ipak pogurnuo Thora u visine kamo zapravo i pripada. U samo tri dana film je zaradio 86 milijuna dolara i tako spustio „Enderovu igru“ (2013.) na peto mjesto po gledanosti.

Dvije godine od prvog Thora obožavatelji su skeptično dočekali novi nastavak. Thor je bio proglašen jednim od većih Marvelovih razočaranja jer je bilo previše radnje u premalo vremena, a film je djelovao kao da su netom prije snimanja dogovorili koje će rečenice glumci izgovarati. Čak i tada se smatralo da su film izvukli glumac Tom Hiddleston u ulozi boga nestašluka Lokija i Anthony Hopkins kao Odin, sveotac i kralj Asgarda. Naravno, nije odmoglo niti golišavo poprsje Chrisa Hemswortha, odnosno Thora.

Za sve obožavateljice glavnog glumca, toga ima i u ovom nastavku. Ali na svu sreću to nije jedna od stavki zašto je ovaj film mnogo bolji od prethodnoga. Za početak, Alan Taylor je preuzeo redateljsku palicu od Kennetha Branagha i Jossa Whedona, a to već da naslutiti mnogo promjena. Iako je Taylor više „serijski“ tip (režirao je, između ostaloga, serije Mad Men, Oz, Igru prijestolja, Seks i grad, Sopranose), upravo je to doprinijelo razradi priče. U principu bi trebalo reći kako je ovo već treći nastavak ako ubrojimo Avengerse kao drugi dio. Na stranici Rotten Tomatoes publika je film nagradila s 86 posto popularnosti, što je deset posto više od prošloga.

U ovom filmu prepunom akcije, fantastike i avanture, likovi popularnog stripa napokon su dobili šansu ispričati svoju priču. Thor, bog grmljavine i kiše, smiruje ratove na Devet svjetova dok Lokija zatvaraju u ćeliju nakon ispada u New Yorku. Thorova ljubav sa Zemlje, Jane Foster, pokušava ga zaboraviti s obzirom da se nije javio dvije godine – uvijek je zabavno vidjeti dosljednost prolasku vremena od zadnjeg filma – dok istražujući slučajno ne prijeđe u jedan od svjetova, ali se i vrati. Thor se, ne osjećajući njezinu prisutnost, vraća na Zemlju i ponovno se ujedinjuje sa svojom voljenom, ovaj put je odvevši u svoju zemlju Asgard. Naravno, u međuvremenu i negativci nešto trebaju raditi. Ovaj su put neprijatelji Mračni vilenjaci i njihov vođa Malekith koji nakon nekoliko milijardi godina ponovno pokušava cijeli svemir uvući u mrak jednom posebnom tvari koja je starija od samog svemira.

Glumac koji je utjelovio Malekitha, Christopher Eccleston, priznao je kako mu je za izgled Mračnog vilenjaka dnevno trebalo šest sati šminkanja i 45 minuta oblačenja što je pohvalno čak i za Gospodara prstenova. Izgledom, film je jako sličan upravo Gospodaru prstenova i njihovim epskim bitkama, iako je ovaj film više svemirski nastrojen. Natalie Portman u ulozi Jane Foster također ima više rečenica i više emocija. Dok boravi u Asgardu, neodoljivo podsjeća na Padmé Amidalu iz Ratova zvijezda, što zbog odjeće, što zbog scenografije dok brine za svojim odabranikom.

Premijera u Hrvatskoj bila je 7. studenoga, dan ranije nego u Americi, što samo govori o rastu popularnosti strip junaka koji nisu Batman, Spider-Man ili Iron Man. Zaboravit ćemo činjenicu da je plakat Svijeta tame gotovo identičan Iron Manovom, ali treba i on kao junak nekako proći, pa zašto ne bi igrao na sigurno? Naravno, trebat će proći još neko vrijeme dok Thor dostigne ostatak junaka, ali zasad se uzdiže brzo i sigurno – bez trunke oblačka.

Ovdje možete pogledati najavu:

FOTO: WALLPAPERSWIDE.COM