LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt RecRoad

Talijanska arheologinja pješači rimskom cestom 725 km, staje i u Zagrebu

Strast za arheologijom i duboka ljubav prema putovanjima dovode talijansku arheologinju Saru Zanni u Zagreb. Njezin projekt RecRoad ima za cilj rekonstrukciju rimske ceste od Akvileje do Beograda.

Strast za arheologijom i duboka ljubav prema putovanjima dovode talijansku arheologinju Saru Zanni u Zagreb. Njezin projekt RecRoad ima za cilj rekonstrukciju rimske ceste od Akvileje do Beograda.

U sklopu projekta RecRoad, talijanska arheologinja Sara Zanni pješke će prijeći cijelu trasu rimske ceste koja se u antičko vrijeme protezala od Aquileje, na sjeveroistoku Italije, do Singidunuma (današnjeg Beograda), o čemu će na svom blogu pisati redovite izvještaje.

Jedno od stajališta bit će joj i Arheološki muzej u Zagrebu, gdje će u ponedjeljak, 11. rujna u 19 sati održati predavanje na engleskom jeziku pod nazivom Following the paths of the Roman travelers from Aquileia to Singidunum: the RecRoad, project, kojim će predstaviti svoj zanimljivi poduhvat.

Projekt RecRoad ima za cilj rekonstrukciju rimske ceste koja ide od Akvileje, na sjeveroistoku Italije, do Singiduna (današnjeg Beograda), na Dunavu. Bila je to jedna od glavnih cestovnih osovina Rimskog Carstva koja je spajala venecijansko područje s Gornjom Panonijom i dunavskim limesom. Cesta je dulja od 450 milja (725km), te je prolazila kroz Alpe i dalje pratila rijeku Savu. Cilj je ovog projekta precizna rekonstrukcija trase ove rimske ceste kroz Gornju Panoniju i analiza posljedica koje je izgradnja te prometnice imala na kulturni sadržaj krajolika kroz koji je prolazila, kao i bolje razumijevanje teritorijalnih i kulturnih veza.

Sara Zanni školovala se na prestižnim talijanskim sveučilištima, a dobitnica je i stipendije Marie Skłodowska-Curie 2015. godine Projekt RecRoad započela je na AUSONIUS institutu Sveučilišta Bordeaux Montaigne 1. veljače 2016. s prof. Francisom Tassauxom.

– Kombiniram nekonvencionalnu strast za arheologijom i duboku ljubav prema putovanjima, u stalnom otkrivanju svijeta i same sebe. Od puteva me odvajaju samo moje cipele. – kaže Sara Zanni.

Više o predavanju saznajte na Facebook događaju.

FOTO: AMZ