Intervju s Volandom Le Matom

''Svijet pokreće strast. Ljubav spašava svijet.''

Voland Le Mat

Voland Le Mat nakon šest se godina vraća na scenu, a 20. svibnja slušat ćemo ga u dvorani Vatroslav Lisinski.

Voland Le Mat vratio se na scenu nakon šest godina s promijenjenim sastavom benda. Povratnički koncert bio je u Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu projekta MIMO te je nakon njega uslijedio solo koncert u Tvornici s novim sastavom. Prvi album Faustopojke sadrži dvanaest pjesama snimanih u studio Partyzan u Puli 2008. godine, a prije četiri mjeseca objavio je novu pjesmu Discedo. 20. svibnja očekujemo ga u dvorani Vatroslav Lisinski povodom promocije vinilnog izdanja Irene Žilić. Otkrio nam je hoće li se promijeniti zvuk koji stvara, koje su razlike u sceni te što priprema za nastup u Lisinskom. 

Kako je nastao Voland Le Mat?

Onako kako nastaju sva djeca. Spomenuto umjetničko ime generirano je 33-34 godine kasnije.

S obzirom na to da ste se odlučili na dugogodišnju pauzu, što vas je potaklo da se ponovno vratite na scenu?

Nisam se odlučio na pauzu, pauza se dogodila slijedom nekih ne baš sretnih okolnosti. Nije bilo druge nego pričekati da taj tmasti oblak prođe.

Sastav benda se promijenio, hoće li se promijeniti i sam zvuk koji stvarate?

Pa vjerojatno hoće, ali ne vjerujem da će te promjene biti dramatične. Bar se meni ne čine takvima. Imam više-manje jasnu ideju kako bi nove pjesme trebale zvučati u studijskim verzijama i istina je da dvije-tri pjesme poprilično odskaču od ranijih pjesama, ali veći dio materijala organski se nadovezuje na Faustopojke, dakle sve u svemu ne bi trebalo biti značajnijih iznenađenja. A sastav benda još nije do kraja definiran, mjesta bubnjara i klavijaturista još su uvijek prazna.

Prošlo je puno vremena od Faustopojki, a vjerujemo kako se mnogo toga otada promijenilo. Kakav je vaš pogled što se tiče toga albuma sada? Postoje li možda neke stvari koje biste promijenili?

Da, mijenjao bih producentski tandem, preciznije, tonca - lokalnog ribara s koncentracijom čovječje ribice čiji glazbeni afiniteti počinju i završavaju s KUD Idiotima. Ali sad što je tu je, ne razbijam glavu prapoviješću, bitno je da se takve greške ne ponove u budućnosti.

Na Soundcloudu ste prije četiri mjeseca objavili Discedo, možemo li uskoro očekivati neki album?

Trenutno smo u studiju i snimamo singl, a tijekom ljeta opet ulazimo u studio i tad ćemo snimiti više pjesama. Hoće li to biti album ili EP, ovisit će o spremnosti izdavača. Meni su obje opcije ok.

IZVOR: Matej Čelar
 
Samo carstvo tvoje ljubavi me vuče, ništa više osim ovog nije važno… Ljubav pokreće svijet, zar ne?

Ne mislim da ljubav pokreće svijet. Svijet pokreće strast. Ljubav spašava svijet.

Pjesme su vam poprilično intimne, odnose se na najdublje emocije, misli. Kako izgleda cijeli proces stvaranja vaših pjesama?

Proces je banalno jednostavan: uzmem gitaru i sviram. Pjesma nekad dođe, nekad ne dođe. Nekad dođe samo melodija, pa tekst pišem kasnije, ali češće se događa da tekst izranja zajedno s melodijom. Zlatno pravilo ipak postoji: ako si iskren u svakodnevnom životu, prema sebi i prema drugima, bit ćeš iskren i u svojoj umjetnosti. Ako si sklon pretvaranju, ako si fejk, sve što radiš bit će fejk.

Osim što se bavite glazbom i književni ste urednik. Možete li istaknuti neke knjige koje su na vas ostavile veliki utisak?

Novi zavjet, Bhagavad Gita, Upanishade, Svjesnost A. de Mella, Sjećanja, snovi, razmišljanja C. G. Junga, prvi dio Goetheova Fausta… Roman koji sam pročitao 4 ili 5 puta, pa bih se usudio reći da mi je najbolji, je Rob I. B. Singera. A kao kontrapunkt ovom ozbiljnom štivu stoje Don Rigobertove bilježnice Maria Vargasa Llose.

Koje su razlike u sceni koju ste „napustili“ 2011. i ove današnje u koju ste se vratili?

Nema sumnje da je ova današnja scena bogatija i razvijenija, mnoštvo je novih imena, izvođač(ic)a i bendova, stasala je i publika, veći je broj klubova, ima se gdje i za koga svirati. Kad uzmemo u obzir i netom dodijeljene dotacije Ministarstva kulture za klupske programe i festivale, stječem dojam da su uvjeti i okolnosti za rock kulturu danas vrlo povoljni.

Hoćete li spremiti kakvu ekskluzivu za nastup u Lisinskom?

Hoćemo. Ali neka iznenađenje ostane iznenađenje.

Komentari na članak

Vezani članci

Roppongi Red

Intervju s Roppongi Red i premijera singla

„Jedan dio publike na nas reagira super, a drugi dio nas promatra kao da smo pali s Marsa“

Tek se probijaju, a već su odradili svirku s Parovom Stelarom! Premijerno poslušajte drugi singl benda Roppongi Red te provjerite u intervjuu kako izgleda glazbeni „brainstorming“ benda koji ne ovisi o tehnologiji ni o trendovima.

Ferreck

Svjetska „house” senzacija gostuje u Hangaru

Kinky Malinki u četvrtak u Hangaru

Svjetski poznati DJ-i i senzacije house glazbe Ferreck Dawn i AS I AM oduševit će brojne obožavatelje, gostujući u zagrebačkom klubu Hangar.

Cosmic Vibes Klub.

Tjedni program Klub.a

Pogledajte što je Klub. pripremio za ovaj tjedan!

Klub. vam predstavlja svoj program od četvrtka do subote.

Analogna fotografija 8

Tomislav Marcijuš, fotograf čije ime želite znati!

INTERVJU: "Svi moji najbolji setovi i najdraži, nastali su potpuno slučajno, bez planiranja"

Upoznajte 25-godišnjeg fotografa čije vas slike vode u zemlju snova!

RockLive Festival

„Stručna služba” bez ikakvih dokaza traži naknadu štete

HDS ZAMP bizarnim trikovima pokušava izvući dodatni novac

Udruga RockLive iz Koprivnice ispričala je svoje neugodno iskustvo sa službom koja svoj rad definira iznimno profesionalnim.