LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književni rujan u Zagrebu

Sutra počinje drugo izdanje Festivala svjetske književnosti

Od 4. do 12. rujna na 5 lokacija u Zagrebu održat će se Festival svjetske književnosti na kojem će gostovati mnogi svjetski i domaći autori. Organizirane su brojne tribine, književne matineje te okrugli stolovi.Ulaz za sve programe je besplatan.

Od 4. do 12. rujna na 5 lokacija u Zagrebu održat će se Festival svjetske književnosti na kojem će gostovati mnogi svjetski i domaći autori. Organizirane su brojne tribine, književne matineje te okrugli stolovi.Ulaz za sve programe je besplatan.

Od 4. do 12. rujna u Zagrebu održat će se drugi po redu Festival svjetske književnosti. Zahvaljujući nakladničkoj kući Fraktura, Zagreb će narednih dana postati jedno od središta svjetske književnosti, mjesto gdje će se predstavljati nove knjige, gdje će autori razgovarati o svojim djelima te diskutirati o mnogim temama na okruglim stolovima.

Program će se održati na pet lokacija - u dvoranama Europa i Müller kina Europa, Knjižnicama grada Zagreba, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića te Galeriji Josip Račić.

Svoj dolazak potvrdila su mnoga poznata lica svjetske i domaće književnosti, stoga je i ovogodišnji program festivala iznimno bogat.

Na svečanom otvorenju u četvrtak, 4. rujna u 20 h, predstavit će se suvremena talijanska spisateljica Francesca Melandri, autorica nagrađivanog romana koji priča o ljubavi i nasilju – Viši od mora.

Osim Francesce Melandri, organizatori su još istaknuli gostovanje ponajboljeg suvremenog španjolskog autora Javiera Cercasa, francuskog autora Mathiasa Enarda te izraelskog intelektualnog borca za mir Sami Michaela.

U programima festivala sudjelovat će još, među ostalima, kanadski romanopisac i scenarist Patrick deWitt, srpski književnik Bora Ćosić, slovenski pisac Aleš Debeljak, bosanski pjesnik i esejist Semezdin Mehmedović, britanski književnik Lawrence Norfolk, Finac Kjell Westo i drugi.

Od domaćih književnika gostuju Miljenko Jergović, Renato Baretić, Ivica Đikić, Dragutin Lučić, Nenad Rizvanović, pjesnik i esejist Branko Čegec, povjesničar Darko Dukovski, redatelj Rajko Grlić i brojni drugi.

Na okruglim stolovima raspravljat će se o brojnim temama kao što su Western danas, Rat i sjećanje, Politika i književnost, Bijeg i pronalaženje novog zavičaja ili domovine ili Oduševljenje intelektualaca Prvim svjetskim ratom. Okrugle stolove vodit će brojni hrvatski urednici i kritičari.

U programu nisu izostavljeni ni mladi te su za njih organizirane književne matineje.

Učenici deset zagrebačkih škola prezentirat će svoja razmišljanja o autorima, a na kraju će biti podijeljene i nagrade za najbolje eseje. Htjeli smo pokazati da unatoč popularnom mišljenju da gimnazijalci ne čitaju, oni pokazuju vrlo ozbiljan interes za klasike, kao i za suvremene autore. Uvjerena sam da će predstavljanja nadrasti srednjoškolsku razinu, najavila je jedna od organizatorica festivala Vesna Muhoberac.

Želja organizatora je da ovaj festival što više približi štivo, kao i autore čitatelju. Nadaju se da će ova manifestacija omogućiti popularizaciju knjige i čitanja.

Ulaz je besplatan, a sva događanja imaju simultani prijevod.

FOTO: T PORTAL