Ciklus „Anabasis”

Suglasje riječi, slike i orguljskog zvuka u studentskom koncertu posvećenom Soleru

Note

Drugi od osam tematskih koncerata u ciklusu „Anabasis” koji se ostvaruje u suradnji Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu, posvećen je Antoniju Soleru

U utorak, 28. studenoga 2017. u 19 sati u dvorani Huml na Muzičkoj akademiji održat će se drugi koncert ovogodišnjeg orguljskog festivala Anabasis pod nazivom Hommage a Padre Antonio Soler. 

Posvećen je padreu Antoniju Soleru, a u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Zagrebu prikazat će se i dokumentarni film Jedna ruža za Solera. Solerova djela Te Deum i Koncert za orgulje i čembalo izvest će studenti Krešimir Klarić i Elena Roce. Ulaz na koncert je slobodan. 

Nove orgulje Muzičke akademije u spomenutoj dvorani od samog postavljanja, u rujnu 2016. godine, zaživjele su kroz Orguljski festival Anabasis. Prekrasan instrument, zaokruženog, uravnoteženog i toplog homogenog zvuka te rafiniranih solo registara, ne samo da svojom kvalitetom ispunjava zahtjeve održavanja nastave, već pruža mogućnost muziciranja i održavanja koncerata orguljske i komorne glazbe.

Koncertni ciklus Anabasis ostvaruje se u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom uz sudjelovanje studenata Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu. Festival donosi osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinarni način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka. Njihove teme obuhvaćaju različita stilska razdoblja te tretiraju različite aspekte poimanja glazbe kroz povijest.

Dvoranski prostor Akademije omogućava i predstavljanje svjetovnije strane orgulja, glazbala koje sam po sebi već nosi uvriježenu konotaciju sakralnosti. Svjetovnost se tako očituje kroz programski koncept koji je proširen i na prigodničarske teme sa svrhom da se oslobodi kreativnost i glazbeno promišljanje sudionika.

Komentari na članak

Vezani članci

Nemeček i Rens Argoa u VIB-u - Revija studentskog filma

Revija studentskog filma u Vintage Industrial Baru

Nemeček i Rens Argoa otvaraju Reviju studentskog filma

U petak, 13. studenog, otvara se Revija studentskog filma koncertima grupa Nemeček i Rens Aroga u Vintage Industrial Baru.

MIchael Kiwanuka

OTP World Stage

Soul senzacija Michael Kiwanuka stiže na INmusic

Dvanaesto izdanje INmusic festivala za koje su već potvrđena prva dva vrhunska headlinera – Arcade Fire i Alt-J, održat će se od 19. do 21. lipnja 2017. godine na zagrebačkom jezeru Jarun.

let3

Mrle iz benda Let3 uoči „Antivalentinova“

INTERVJU: Let3 snažniji nego ikad, na krilima čiste energije, priprema antivalentinovski koncert

Grupa Let3 za Valentinovo sprema pravi antivalentinovski spektakl, a uoči koncerta imali smo čast čuti 2-3 mudre Mrletove misli.

Note

Glazba

Započela koncertna sezona na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji

Ovog je ponedjeljka održan prvi ovosezonski koncert na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Novi nas očekuje već 17. listopada kada će pijanist prof. Hari Gusek otvoriti ciklus „Vivant professores."

Tides from Nebula

Koncert u Močvari

Meditativno stvaranje zvučnih slika sastava Tides from Nebula

Album „Safehaven” iz prošle godine poljski bend Tides from Nebula promovira na sadašnjoj turneji, u sklopu koje će posjetiti i Hrvatsku 18. listopada.