Ciklus „Anabasis”

Suglasje riječi, slike i orguljskog zvuka u studentskom koncertu posvećenom Soleru

Note

Drugi od osam tematskih koncerata u ciklusu „Anabasis” koji se ostvaruje u suradnji Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu, posvećen je Antoniju Soleru

U utorak, 28. studenoga 2017. u 19 sati u dvorani Huml na Muzičkoj akademiji održat će se drugi koncert ovogodišnjeg orguljskog festivala Anabasis pod nazivom Hommage a Padre Antonio Soler. 

Posvećen je padreu Antoniju Soleru, a u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Zagrebu prikazat će se i dokumentarni film Jedna ruža za Solera. Solerova djela Te Deum i Koncert za orgulje i čembalo izvest će studenti Krešimir Klarić i Elena Roce. Ulaz na koncert je slobodan. 

Nove orgulje Muzičke akademije u spomenutoj dvorani od samog postavljanja, u rujnu 2016. godine, zaživjele su kroz Orguljski festival Anabasis. Prekrasan instrument, zaokruženog, uravnoteženog i toplog homogenog zvuka te rafiniranih solo registara, ne samo da svojom kvalitetom ispunjava zahtjeve održavanja nastave, već pruža mogućnost muziciranja i održavanja koncerata orguljske i komorne glazbe.

Koncertni ciklus Anabasis ostvaruje se u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom uz sudjelovanje studenata Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu. Festival donosi osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinarni način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka. Njihove teme obuhvaćaju različita stilska razdoblja te tretiraju različite aspekte poimanja glazbe kroz povijest.

Dvoranski prostor Akademije omogućava i predstavljanje svjetovnije strane orgulja, glazbala koje sam po sebi već nosi uvriježenu konotaciju sakralnosti. Svjetovnost se tako očituje kroz programski koncept koji je proširen i na prigodničarske teme sa svrhom da se oslobodi kreativnost i glazbeno promišljanje sudionika.

Komentari na članak

Vezani članci

Balašević

Krenulo je – Balašević-manija zahvaća Zagreb

„Pa tamburama mangupi prepreče put“ - Zagreb voli Balaševića

Đorđe Balašević će nakon tridesetak godina ponovno nastupiti u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski povodom obilježavanja 40. obljetnice dvorane. Očekuju nas dvije predivne koncertne večeri pune iznenađenja jer Đole dolazi s novim programom pod nazivom „Pa tamburama mangupi prepreče put...“

Feel so Fine Weekend

FEEL SO FINE Weekend: indie, blues i rock festival

Ovaj vikend trodnevna glazbena fešta u Vrbniku!

Podsjećamo vas na trodnevni festival rock, blues i indie glazbe koji se ovaj vikend održava u Vrbniku na Krku!

Laibach

Koncert u KD „Lisinski“

Laibach jednu od najvećih produkcija postavlja na zagrebačku scenu

U četvrtak, 2. veljače u prodaju kreću ulaznice za koncert „Naše pjesme, vaši snovi“. Na pozornici će se okupiti 90 glazbenika grupe Laibach i Simfonijskog orkestra RTV Slovenije.

DIE ANTWOORD

Koncert na Velesajmu

Južnoafrička rap-rave senzacija Die Antwoord isprovocirat će hrvatsku publiku

Praćen hordom sljedbenika Die Antwoord glazbom i pojavom diže prašinu diljem svijeta. Dosad se ovaj trojac moglo vidjeti samo u susjedstvu na Exitu i Schengenfestu, a sada stižu u Hrvatsku.

Detour Vintage

Najava koncerta

Detour predstavlja novu pjevačicu i novi singl

"Najbolji način da publici približimo svoj novi singl koji ilustrira smjer nadolazećeg akustičnog album, te ujedno predstavimo našu novu vokalisticu Ginu je koncert. Tako smo odlučili 7. travnja u Vintage Industrial Baru u nešto intimnijoj atmosferi službeno otvoriti našu slavljeničku godinu."