Ciklus „Anabasis”

Suglasje riječi, slike i orguljskog zvuka u studentskom koncertu posvećenom Soleru

Note

Drugi od osam tematskih koncerata u ciklusu „Anabasis” koji se ostvaruje u suradnji Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu, posvećen je Antoniju Soleru

U utorak, 28. studenoga 2017. u 19 sati u dvorani Huml na Muzičkoj akademiji održat će se drugi koncert ovogodišnjeg orguljskog festivala Anabasis pod nazivom Hommage a Padre Antonio Soler. 

Posvećen je padreu Antoniju Soleru, a u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Zagrebu prikazat će se i dokumentarni film Jedna ruža za Solera. Solerova djela Te Deum i Koncert za orgulje i čembalo izvest će studenti Krešimir Klarić i Elena Roce. Ulaz na koncert je slobodan. 

Nove orgulje Muzičke akademije u spomenutoj dvorani od samog postavljanja, u rujnu 2016. godine, zaživjele su kroz Orguljski festival Anabasis. Prekrasan instrument, zaokruženog, uravnoteženog i toplog homogenog zvuka te rafiniranih solo registara, ne samo da svojom kvalitetom ispunjava zahtjeve održavanja nastave, već pruža mogućnost muziciranja i održavanja koncerata orguljske i komorne glazbe.

Koncertni ciklus Anabasis ostvaruje se u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom uz sudjelovanje studenata Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu. Festival donosi osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinarni način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka. Njihove teme obuhvaćaju različita stilska razdoblja te tretiraju različite aspekte poimanja glazbe kroz povijest.

Dvoranski prostor Akademije omogućava i predstavljanje svjetovnije strane orgulja, glazbala koje sam po sebi već nosi uvriježenu konotaciju sakralnosti. Svjetovnost se tako očituje kroz programski koncept koji je proširen i na prigodničarske teme sa svrhom da se oslobodi kreativnost i glazbeno promišljanje sudionika.

Komentari na članak

Vezani članci

Cigarettes After Sex

Koncert u Tvornici kulture

Kraj proljeća dodatno će zagrijati Cigarettes After Sex

Vođen Gonzalezom, popularni sastav Cigarettes After Sex lovi mjesta na najvećim svjetskim festivalima. U prvoj polovici lipnja stiže i u Hrvatsku.

TOF-ov show premijerno u varaždinskom klubu Rogoz!

Tuborg Open Fair

TOF-ov show premijerno u varaždinskom klubu Rogoz!

Kandžija i njegove Gole žene premijerno će nastupiti na pozornici kluba Rogoz, podrumske scene varaždinskog HNK, 14. studenog.

Edo Maajka Tvornica 3.2017.

Najava koncerta

Edo Maajka s novim bendom stiže u Tvornicu

– Mogu samo reći da mi je baš drago što sam uspio okupiti ovakvu ekipu i jedva čekam ljudima odsvirat nove pjesme, ali i stare u novom ruhu. Jedva čekam Tvornicu i podijeliti to ludilo sa svima – poručio je Edo.

Pavelov koncert u Tvornici kulture

Izvještaj s koncerta

Grupa Pavel pokazala kako je upravo sada njezino „vrijeme života“

Grupa Pavel održala je koncert u Tvornici kulture, kojim je predstavila svoj novi album – „Družba krivih odluka“ te zarazila publiku obiteljskom atmosferom punom ljubavi.

najava

Promocija albuma „Infinite“

Andy LaRocque nastupa s Deep Purpleom

Povodom objave novog studijskog albuma „Infinite“ jedna od najvećih rock grupa u povijesti, Deep Purple, održat će svoj oproštajni koncert u zagrebačkoj Areni 16. svibnja.