Ciklus „Anabasis”

Suglasje riječi, slike i orguljskog zvuka u studentskom koncertu posvećenom Soleru

Note

Drugi od osam tematskih koncerata u ciklusu „Anabasis” koji se ostvaruje u suradnji Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu, posvećen je Antoniju Soleru

U utorak, 28. studenoga 2017. u 19 sati u dvorani Huml na Muzičkoj akademiji održat će se drugi koncert ovogodišnjeg orguljskog festivala Anabasis pod nazivom Hommage a Padre Antonio Soler. 

Posvećen je padreu Antoniju Soleru, a u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Zagrebu prikazat će se i dokumentarni film Jedna ruža za Solera. Solerova djela Te Deum i Koncert za orgulje i čembalo izvest će studenti Krešimir Klarić i Elena Roce. Ulaz na koncert je slobodan. 

Nove orgulje Muzičke akademije u spomenutoj dvorani od samog postavljanja, u rujnu 2016. godine, zaživjele su kroz Orguljski festival Anabasis. Prekrasan instrument, zaokruženog, uravnoteženog i toplog homogenog zvuka te rafiniranih solo registara, ne samo da svojom kvalitetom ispunjava zahtjeve održavanja nastave, već pruža mogućnost muziciranja i održavanja koncerata orguljske i komorne glazbe.

Koncertni ciklus Anabasis ostvaruje se u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom uz sudjelovanje studenata Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu. Festival donosi osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinarni način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka. Njihove teme obuhvaćaju različita stilska razdoblja te tretiraju različite aspekte poimanja glazbe kroz povijest.

Dvoranski prostor Akademije omogućava i predstavljanje svjetovnije strane orgulja, glazbala koje sam po sebi već nosi uvriježenu konotaciju sakralnosti. Svjetovnost se tako očituje kroz programski koncept koji je proširen i na prigodničarske teme sa svrhom da se oslobodi kreativnost i glazbeno promišljanje sudionika.

Komentari na članak

Vezani članci

Dječaci

Small talk prije koncerta u Tvornici

INTERVJU: Dječaci: „Lelujamo između neba i zemlje”

Ususret njihovom koncertu u Tvornici, na kojem će promovirati svoj treći album „Firma”, popričali smo s Ivom i Zonijem o novom albumu, koncertima i još mnogo čemu.

Zapadnoafrički ritmovi

Koncert u MMC Kopriva

Ilica se njiše u zapadnoafričkom ritmu

Još jedan ciklus radionica zapadnoafričkih ritmova završava druženjem i malim koncertom na kojem će polaznici radionice prezentirati naučene ritmove.

Josipa Lisac

50 godina karijere

Zlatnu godišnjicu rada Josipa Lisac okrunit će koncertnim slavljem u Lisinskom

Jedna od najistaknutijih domaćih glazbenih diva već godinama publiku ostavlja bez daha, a tim će nas povodom počastiti još jednim glazbenim spektaklom posvećenim njezinoj najvećoj ljubavi.

Nina Badrić

Samostalni koncert popularne pjevačice

Nina Badrić najavila spektakl u pulskoj Areni

Nina Badrić s novinarima je podijelila svoje uzbuđenje zbog samostalnog koncerta u Puli i sreću zbog nove pjesme koja je ovih dana na vrhu hrvatske top liste. Dok dovršava novi album, Nina aktivno prati nogomet i našu reprezentaciju u Francuskoj.

ABOP u Vintageu

Koncert u Vintageu

ABOP se vraća na mjesto „zločina" kako bi rasplesao žive i mrtve

Klupska i festivalska atrakcija, sastav After je bolji od partyja, trenutno priprema nastupe po europskim klubovima, a prije njih opet će nastupiti u Vintage Industrial Baru.