Obilježen Dan prodavaonica ploča

Subotu obilježile gužve pred glazbenim prodavaonicama

Bebek na Record Store Dayu

Ove je subote u cijelome svijetu obilježen Dan prodavaonica ploča posvećen diskografskoj industriji i izvornom mjestu koje posjećuju ljubitelji glazbe. Glazbene prodavaonice u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku tom su prigodom pripremile posjetiteljima bogati program – brojne nastupe, popuste i posebna glazbena izdanja, a Hrvatska diskografska udruga ovom je prilikom dodijelila i jedno posebno priznanje za promociju domaće glazbe i doprinos domaćoj diskografiji.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) šestu je godinu zaredom bogatim programom obilježila Dan prodavaonica ploča. Record Store Day obilježen je ovog vikenda ekskluzivnim i raritetnim CD i vinilnim izdanjima te popustima, a u Zagrebu i Rijeci za ljubitelje glazbe organiziran je niz besplatnih nastupa u glazbenim prodavaonicama, kao i druženje s izvođačima. Manifestacija je službeno započela ove subote u zagrebačkoj Novoj ploči, gdje su se okupili brojni domaći izvođači, predstavnici diskografskih kuća, ostali predstavnici glazbenog sektora i brojni mediji.

– Izuzetno mi je drago da smo se i ove godine okupili u još većem broju te da raste popularnost ovom, već tradicionalnom, obilježavanju Dana prodavaonica ploča. Upravo se ploča, kao glazbeni medij, vraća na velika vrata za sve ljubitelje glazbe, a ja vjerujem da će 2019. godina biti rekordna po pitanju prodaje vinila. Veseli me ne samo kao diskografa nego i istinskog ljubitelja glazbe da danas pred glazbenim prodavaonicama u Hrvatskoj stoje sve generacije i njeguju ovu lijepu priču već šest godina. – izjavio je Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge.

Ovogodišnji su ambasadori Dana prodavaonica ploča Franka, Željko Bebek i Pravila igre koji su s fanovima podijelili vlastita glazbena iskustva i pozvali ih na vrednovanje kulture kupovanja albuma.

– Sretan sam što danas mogu biti ispred ove inicijative kao ambasador i podržati nešto tako vrijedno kao što je ploča. Dragi ljubitelji glazbe, kupujte albume, poklonite nekome ploču i uljepšajte mu dan – glazba je jedan prekrasan poklon! – rekao je Željko Bebek prilikom otvorenja glazbenog programa u Zagrebu.

Centar Zagreba okupio je stotine građana koji su na lokacijama Nove ploče, Dancing Bear shopa te Boogie kluba poslušali besplatne glazbene nastupe i predstavljanje ploča, a nisu propustili ni druženje s ambasadorima i ostalim izvođačima. Hrvatska diskografska udruga ovom je prilikom dodijelila i posebno priznanje Daliboru Petku za promociju i doprinos domaćoj diskografiji.

– Ovo priznanje zaista mi puno znači. Nekako je to postalo slučajno moja ljubav koja mi je danas dala taj posao iz snova. Ne mogu biti sretniji kad mogu raditi ono što volim. Kupite si neku ploču, CD ili štogod danas, na ovaj lijepi dan. Podržavajmo hrvatsku glazbu i dalje – ja vam svečano obećavam da me ova nagrada na to obvezuje, a obvezuje me i moje srce. – izjavio je Dalibor Petko.

Foto: Marko Šolić

U zagrebačkoj Novoj ploči uz to su održani i nastupi Davida Temelkova, Jure Brkljače, Matije Cveka, Marka Kutlića i Nele, grupe iZLET, Matta Shafta, Nere, Dominika Blaževca, Suicidala, Stele, Zwouka i BluVinila. Na ovom su druženju bili prisutni i ambasadori – Željko Bebek, Pravila igre i Franka, kao i ostali izvođači s domaće glazbene scene.

Istovremeno u prodavaonicama Dancing Beara u Zagrebu posjetitelji su pratili nastupe izvođača Tram 11, Ogenja, Solarova, Gordane Marković i Sunnysidersa, a Gile iz Električnog orgazma i Tram 11 potpisivali su svoje albume i družili se s prisutnima. Također, Aquarius Records pripremio je prigodan program u Boogie klubu te predstavio treću u nizu serije AQ-vinila, a na predstavljanju bili su prisutni Boris Štok, Mangroove, Mayales, Jinx, Cubismo, Detour, Šo!Mazgoon, Sara Renar, The Bastardz, Songkillers te drugi gosti.

U Rijeci je pak u Dallas Music Shopu prijepodnevni program uključio nastupe i druženja s Nikolinom Tomljanović, Sandrom Bastiančić, Mirnom Škrgatić, Leone i Atmospheric, a pridružile su im se i posebne gošće – Punčke.

Popusti i posebna glazbena izdanja do kraja tjedna dostupni su u prodavaonicama Croatia Recordsa u Zagrebu, Rijeci i Splitu, zatim Aquarius Music Shopu u Zagrebu, prodavaonicama Dancing Beara u Zagrebu i Osijeku, Dallas Music Shopu u Rijeci, Menart multimedijalnoj knjižari u Zagrebu te na web-shopovima Scardone, Hit Recordsa i Cedeterije.

Dan prodavaonica ploča obilježava se uz podršku najvećih diskografskih kuća i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) u travnju kada Hrvatska diskografska udruga ujedno provodi i ostale aktivnosti unutar Mjeseca glazbe. Sve informacije o daljnjim aktivnostima tijekom ovog mjeseca dostupne su na službenoj web-stranici HDU-a te HDU Facebook stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Uspinjača

Kulturno-turistička atrakcija

Deset dana zabave i ovog ljeta u dvorištima

Ove je godine novitet jedinstveni zeleni unutarnji vrt Atelijera Meštrović u Mletačkoj s Meštrovićevim skulpturama, koji će biti otvoren cijelim tijekom manifestacije, a posebna atrakcija svakako je otvorenje kultnog dvorišta u Basaričekovoj 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova - remek-djelo Kreše Golika „Tko pjeva zlo ne misli“

Željko Ćorluka

Hit Records predstavlja novo lice na glazbenoj sceni

Željko Ćorluka izdao singl prvijenac "Budi čovjek"

U suradnji sa svojom novom diskografskom kućom Željko ovih dana publici predstavlja svoj singl prvijenac naziva Budi čovjek kojim je kako kaže u potpunosti spreman osvojiti eter, slušatelje i publiku.

DIE ANTWOORD

Južnoafrička atrakcija uskoro u Zagrebu

Die Antwoord donosi divlju energiju na Zagrebački velesajam

Die Antwoord uzdrmao je glazbenu scenu provokativnom glazbom i pojavom, koje prate viralni spotovi i adrenalinski nastupi. Premijerni nastup u Hrvatskoj očekuje se 13. lipnja.

TasteKid

Pronađite film na lakši način

TasteKid: online tražilica serija i filmova

TasteKid je jedna od internetskih stranica koje mogu pomoći u traženju iduće serije ili knjige koje će vas odvratiti od studentskih obaveza.

Queen live

Na današnji dan

25 godina od odlaska Mister Fahrenheita

Na današnji dan, 24. studenoga, 1991. godine svijet je izgubio jednoga od najkarizmatičnijih pjevača i performera svih vremena – Freddieja Mercuryja. Frontmen Queena toliko je duboko promijenio glazbu i cjelokupnu pop-kulturu da je nemoguće pobrojiti sve umjetnike kojima je i danas uzor.