Otvorenje izložbe

Stvaralaštvo Ive Friščića putuje Hrvatskom povodom 80. obljetnice njegova rođenja

Izložba Ive Friščića

Posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru imaju priliku vidjeti putujuću izložbu „Neću ravnalo, hvala” povodom 80. obljetnice rođenja umjetnika Ive Friščića.

Izložba radova Ive Friščića pod nazivom Neću ravnalo, hvala otvara se ovog petka, 30. lipnja u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Događaj organiziraju spomenuti muzej i udruga Val kulture.

Izbor radova koji će se predstaviti osječkoj publici prikazuje stvaralački put Ive Friščića od vremena prvih ozbiljnijih radova nastalih još tijekom umjetnikovog srednjoškolskog obrazovanja pa sve do kasnih radova nastalih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Naglasak je stavljen na geometrijsku fazu stvaralaštva, preciznije na radove nastale između 1972. i 1974. godine, dok radovi koji prethode i slijede toj fazi svjedoče o bitnim aspektima njegova stvaralaštva.

Radovi iz Friščićeve geometrijske faze u sklopu izložbe Neću ravnalo, hvala nastali su paralelno s poznatim ciklusima Sile prostora i Prodor crte koji su obrađeni i u monografiji Vladimira Malekovića iz 1982. godine Riječ je o djelima koja su po prvi put predstavljena hrvatskoj publici na izložbi koju je organizirao i postavio Val kulture u Galeriji Pikto u Zagrebu u periodu od 21. lipnja 2016. do 5. srpnja 2016. godine, a koje će u sklopu projekta putujuće izložbe vidjeti posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru.

Cilj ovog projekta je obilježiti 80. obljetnicu rođenja našeg velikog slikara u 2017. godini prezentirajući zanimljivu i specifičnu dionicu njegovog stvaralačkog opusa hrvatskoj javnosti u gradovima koji su iskazali interes za ugošćivanjem izložbe u svojim institucijama. Riječ je o sljedećim ustanovama:

  • Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
  • Muzej grada Koprivnice, Koprivnica
  • Gradski muzej Križevci, Križevci
  • Hrvatski muzej turizma, Opatija
  • Gradski muzej Bjelovar, Bjelovar.

Komentari na članak

Vezani članci

7. MAGfestival – Ansambl Ars longa

Međunarodni festival komorne glazbe

Sjajni ansambl Ars longa otvara Sedmi MAGfestival

Ansambl Ars longa povezuje ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema glazbi 18. stoljeća, jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe.

Varaždin – Stari grad

Noć muzeja 2018.

Noć muzeja u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Koprivnici i Karlovcu

Ne zaboravite da svi programi Noći muzeja počinju u 18 sati i završavaju u 1 sat te pogledatjte što su vam pripremili muzeji u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Koprivnici i Karlovcu.

Oliver & Gibonni

Koncertna promocija „Familije“

Oliver i Gibonni pripremaju koncertne spektakle za vjernu publiku u Varaždinu i Osijeku

Oliver i Gibonni nastupit će ove subote u Areni Varaždin, a tjedan dana kasnije oduševit će osječku publiku u dvorani Gradski vrt. Za osječki su koncert rasprodane tribine.

Oral giving - izložba usmene predaje

Loš engleski ili dobra reklama?

„Oral giving“ – izložba o lošim i smiješnim prijevodima na engleski jezik

Izložba će trajati od 27. do 29. studenoga, a bit će izloženi primjeri najsmješnijih i najbizarnijih doslovnih prijevoda s hrvatskog na engleski jezik.

World in The City u Osijeku

Tečaj stranih jezika

AIESEC dovodi svijet u Osijek

Ako želite učiti neke od jezika koji su klasificirani kao jezici ljubavi, najrasprostranjeniji jezik svijeta, jezik najveće zemlje na planeti ili jednostavno želite razumjeti svoje najdraže turske sapunice bez podnaslova, prijavite se na radionice projekta "World in The City."