Otvorenje izložbe

Stvaralaštvo Ive Friščića putuje Hrvatskom povodom 80. obljetnice njegova rođenja

Izložba Ive Friščića

Posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru imaju priliku vidjeti putujuću izložbu „Neću ravnalo, hvala” povodom 80. obljetnice rođenja umjetnika Ive Friščića.

Izložba radova Ive Friščića pod nazivom Neću ravnalo, hvala otvara se ovog petka, 30. lipnja u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Događaj organiziraju spomenuti muzej i udruga Val kulture.

Izbor radova koji će se predstaviti osječkoj publici prikazuje stvaralački put Ive Friščića od vremena prvih ozbiljnijih radova nastalih još tijekom umjetnikovog srednjoškolskog obrazovanja pa sve do kasnih radova nastalih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Naglasak je stavljen na geometrijsku fazu stvaralaštva, preciznije na radove nastale između 1972. i 1974. godine, dok radovi koji prethode i slijede toj fazi svjedoče o bitnim aspektima njegova stvaralaštva.

Radovi iz Friščićeve geometrijske faze u sklopu izložbe Neću ravnalo, hvala nastali su paralelno s poznatim ciklusima Sile prostora i Prodor crte koji su obrađeni i u monografiji Vladimira Malekovića iz 1982. godine. Riječ je o djelima koja su po prvi put predstavljena hrvatskoj publici na izložbi koju je organizirao i postavio Val kulture u Galeriji Pikto u Zagrebu u periodu od 21. lipnja 2016. do 5. srpnja 2016. godine, a koje će u sklopu projekta putujuće izložbe vidjeti posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru.

Cilj ovog projekta je obilježiti 80. obljetnicu rođenja našeg velikog slikara u 2017. godini prezentirajući zanimljivu i specifičnu dionicu njegovog stvaralačkog opusa hrvatskoj javnosti u gradovima koji su iskazali interes za ugošćivanjem izložbe u svojim institucijama. Riječ je o sljedećim ustanovama:

  • Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
  • Muzej grada Koprivnice, Koprivnica
  • Gradski muzej Križevci, Križevci
  • Hrvatski muzej turizma, Opatija
  • Gradski muzej Bjelovar, Bjelovar.

Komentari na članak

Vezani članci

Yoga

Fleksibilnost i snaga žena

FOTO: Snaga i moć ženskog oblika kroz seriju crno-bijelih fotografija

Serija fotografija nagih žena u nevjerojatnim pozama joge.

Moš mislit

"Filozofski je način života"

Izložba koja ruši predrasude i stereotipe

Pročitajte, poslušajte i istražite različite perspektive kojima se želimo oduprijeti jednoznačnim i predrasudnim mišljenjima.

Bookmark otkriva kako diše marketinški poslovni svijet

Treći SmartCaffe u Osijeku

Bookmark ponovno otkriva tajne marketinškog poslovnog svijeta

Studentska udruga Bookmark u Osijeku organizira treći SmartCaffe. Vice Božić, jedan od vodećih domaćih stručnjaka za marketing, održat će kratku prezentaciju i potaknuti interaktivnu diskusiju o marketinškom poslovnom svijetu.

Portanova Fashion Incubator – otvorenje

Otvorenje Portanova Fashion Incubatora 2016.

Spektakularne revije i modne proslave na slavonski način

Na prvoj večeri Portanova Fashion Incubatora, renomirani dizajneri Robert Sever i Sonja Lamut sjajnim su revijama proslavili jubileje svojih karijera. Tamburaši, torta i poznati ljubitelji modi obilježili su otvorenje natjecanja mladih i neafirmiranih modnih dizajnera.

 Povezivanje gradova sa sveučilištima u projektu Europska prijestolnica kulture

Dubrovnik, Rijeka i Osijek kandidirani za Europsku prijestolnicu kulture

Povezivanje gradova sa sveučilištima u projektu Europska prijestolnica kulture

Cilj partnerstva između gradova kandidata i njihovih sveučilišta jest uspostavljanje dugoročne suradnje koja će omogućiti šire razumijevanje načina na koje kultura može doprinijeti razvoju grada.