Otvorenje izložbe

Stvaralaštvo Ive Friščića putuje Hrvatskom povodom 80. obljetnice njegova rođenja

Izložba Ive Friščića

Posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru imaju priliku vidjeti putujuću izložbu „Neću ravnalo, hvala” povodom 80. obljetnice rođenja umjetnika Ive Friščića.

Izložba radova Ive Friščića pod nazivom Neću ravnalo, hvala otvara se ovog petka, 30. lipnja u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Događaj organiziraju spomenuti muzej i udruga Val kulture.

Izbor radova koji će se predstaviti osječkoj publici prikazuje stvaralački put Ive Friščića od vremena prvih ozbiljnijih radova nastalih još tijekom umjetnikovog srednjoškolskog obrazovanja pa sve do kasnih radova nastalih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Naglasak je stavljen na geometrijsku fazu stvaralaštva, preciznije na radove nastale između 1972. i 1974. godine, dok radovi koji prethode i slijede toj fazi svjedoče o bitnim aspektima njegova stvaralaštva.

Radovi iz Friščićeve geometrijske faze u sklopu izložbe Neću ravnalo, hvala nastali su paralelno s poznatim ciklusima Sile prostora i Prodor crte koji su obrađeni i u monografiji Vladimira Malekovića iz 1982. godine Riječ je o djelima koja su po prvi put predstavljena hrvatskoj publici na izložbi koju je organizirao i postavio Val kulture u Galeriji Pikto u Zagrebu u periodu od 21. lipnja 2016. do 5. srpnja 2016. godine, a koje će u sklopu projekta putujuće izložbe vidjeti posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru.

Cilj ovog projekta je obilježiti 80. obljetnicu rođenja našeg velikog slikara u 2017. godini prezentirajući zanimljivu i specifičnu dionicu njegovog stvaralačkog opusa hrvatskoj javnosti u gradovima koji su iskazali interes za ugošćivanjem izložbe u svojim institucijama. Riječ je o sljedećim ustanovama:

  • Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
  • Muzej grada Koprivnice, Koprivnica
  • Gradski muzej Križevci, Križevci
  • Hrvatski muzej turizma, Opatija
  • Gradski muzej Bjelovar, Bjelovar.

Komentari na članak

Vezani članci

LEGO

Najpoznatiji svjetski brand igračaka

FOTO: LEGO®Certified Store stigao u Split

Nakon što je u jesen 2014. otvoren prvi LEGO® Certified Store u Zagrebu, ljubitelji LEGO® kockica iz Splita i okolice dobili su priliku iskusiti LEGO® Certified Store iskustvo.

Financijsko opismenjavanje srednjoškolaca Slavonije i Baranje

Opismenjavanje

Financijski impuls u borbi protiv niske razine financijskog znanja srednjoškolaca

Čak 19 srednjih škola na području Osijeka, Đakova, Slavonskog broda, Vinkovaca, Vukovara i Dalja obuhvaćeno je edukacijom Financijskog impulsa.

Rektorat

Ministar Mornar posjetio Osijek

Sveučilište u Osijeku dobiva nove studijske programe?

U četvrtak, 5. ožujka 2015., održan je sastanak članova Uprave UNIOS-a, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Govorilo se o novom studentskom domu i novim studijskim programima za osječke studente.

DA! festival 2017.

„Studenti studentima"

DA! festival još jednom afirmira mlade talente

U tijeku su prijave radova na ovogodišnje izdanje DA! festivala. Otkrivamo tko se sve i na koji način može prijaviti.

Izložba „Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši“

Izložba „Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši“

Pogrebni običaji nekadašnjeg žumberačkog stanovništva u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Više od 160 eksponata svjedoči ne samo o osobnoj pobožnosti, omiljenim svecima i vjerskim običajima, nego i o mobilnosti žumberačkog stanovništva. Iako radovi na crkvi sv. Nikole biskupa u Žumberku još nisu u potpunosti završeni, rezultati već sada iznenađuju i oduševljavaju.