Otvorenje izložbe

Stvaralaštvo Ive Friščića putuje Hrvatskom povodom 80. obljetnice njegova rođenja

Izložba Ive Friščića

Posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru imaju priliku vidjeti putujuću izložbu „Neću ravnalo, hvala” povodom 80. obljetnice rođenja umjetnika Ive Friščića.

Izložba radova Ive Friščića pod nazivom Neću ravnalo, hvala otvara se ovog petka, 30. lipnja u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Događaj organiziraju spomenuti muzej i udruga Val kulture.

Izbor radova koji će se predstaviti osječkoj publici prikazuje stvaralački put Ive Friščića od vremena prvih ozbiljnijih radova nastalih još tijekom umjetnikovog srednjoškolskog obrazovanja pa sve do kasnih radova nastalih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Naglasak je stavljen na geometrijsku fazu stvaralaštva, preciznije na radove nastale između 1972. i 1974. godine, dok radovi koji prethode i slijede toj fazi svjedoče o bitnim aspektima njegova stvaralaštva.

Radovi iz Friščićeve geometrijske faze u sklopu izložbe Neću ravnalo, hvala nastali su paralelno s poznatim ciklusima Sile prostora i Prodor crte koji su obrađeni i u monografiji Vladimira Malekovića iz 1982. godine Riječ je o djelima koja su po prvi put predstavljena hrvatskoj publici na izložbi koju je organizirao i postavio Val kulture u Galeriji Pikto u Zagrebu u periodu od 21. lipnja 2016. do 5. srpnja 2016. godine, a koje će u sklopu projekta putujuće izložbe vidjeti posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru.

Cilj ovog projekta je obilježiti 80. obljetnicu rođenja našeg velikog slikara u 2017. godini prezentirajući zanimljivu i specifičnu dionicu njegovog stvaralačkog opusa hrvatskoj javnosti u gradovima koji su iskazali interes za ugošćivanjem izložbe u svojim institucijama. Riječ je o sljedećim ustanovama:

  • Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
  • Muzej grada Koprivnice, Koprivnica
  • Gradski muzej Križevci, Križevci
  • Hrvatski muzej turizma, Opatija
  • Gradski muzej Bjelovar, Bjelovar.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Financijska podrška

Sveučilište u Osijeku dodjeljuje 210 stipendija i potpora

Do 16. veljače osječki studenti mogu se prijaviti za jednu od četiriju kategorija stipendija i potpora koje dodjeljuje Sveučilište u Osijeku – stipendije za izvrsnost, stipendije studentima aktivnim sportašima, stipendije studentima u stanju socijalne potrebe i potpore studentima u stanju socijalne potrebe.

Portanova Fashion Incubator

Portanova Fashion Incubator 2016.

Počinje najutjecajnije regionalno natjecanje za mlade i neafirmirane modne dizajnere

Portanova Fashion Incubator uskoro proglašava tko je ove sezone pobjednik i „Najbolji mladi dizajner by Perwoll“, a proslavit će i jubileje karijera Roberta Severa i Sonje Lamut.

Izložba „Strukture nereda”

Izložba u Galeriji SC

Mladi umjetnik Kunić oslikava „Strukture nereda”

– I općenito je ta zamršenost, nered, izostanak strukture ponavljajuća karakteristika Kunićeva sižea, a dodatno je istaknuta besprijekornim slikarskim umijećem. – stoji u predgovoru.

Klasja

Artcoustic

Vasko Atanasovski trio i izložba Klasje Habjan u KSET-u

U KSET-u ćete moći poslušati međunarodno priznate glazbenike te pogledati nove radove mlade umjetnice.

Recenzija

Recenzija uspješnice „Kokoschkina lutka“

Roman koji je nemoguće prepričati otkriva kako ljubav i umjetnost mijenjaju svijet

Romanom „Kokoschkina lutka“, za koji je dobio nagradu Europske unije za književnost 2012., Afonso Cruz progovorio je o odnosu spram Drugoga, umjetnosti kao pokretaču svijeta i ljubavi kao sili koja ga drži na okupu.