LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvorenje izložbe

Stvaralaštvo Ive Friščića putuje Hrvatskom povodom 80. obljetnice njegova rođenja

Posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru imaju priliku vidjeti putujuću izložbu „Neću ravnalo, hvala” povodom 80. obljetnice rođenja umjetnika Ive Friščića.

Posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru imaju priliku vidjeti putujuću izložbu „Neću ravnalo, hvala” povodom 80. obljetnice rođenja umjetnika Ive Friščića.

Izložba radova Ive Friščića pod nazivom Neću ravnalo, hvala otvara se ovog petka, 30. lipnja u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku. Događaj organiziraju spomenuti muzej i udruga Val kulture.

Izbor radova koji će se predstaviti osječkoj publici prikazuje stvaralački put Ive Friščića od vremena prvih ozbiljnijih radova nastalih još tijekom umjetnikovog srednjoškolskog obrazovanja pa sve do kasnih radova nastalih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Naglasak je stavljen na geometrijsku fazu stvaralaštva, preciznije na radove nastale između 1972. i 1974. godine, dok radovi koji prethode i slijede toj fazi svjedoče o bitnim aspektima njegova stvaralaštva.

Radovi iz Friščićeve geometrijske faze u sklopu izložbe Neću ravnalo, hvala nastali su paralelno s poznatim ciklusima Sile prostora i Prodor crte koji su obrađeni i u monografiji Vladimira Malekovića iz 1982. godine Riječ je o djelima koja su po prvi put predstavljena hrvatskoj publici na izložbi koju je organizirao i postavio Val kulture u Galeriji Pikto u Zagrebu u periodu od 21. lipnja 2016. do 5. srpnja 2016. godine, a koje će u sklopu projekta putujuće izložbe vidjeti posjetitelji u Osijeku, Koprivnici, Križevcima, Opatiji i Bjelovaru.

Cilj ovog projekta je obilježiti 80. obljetnicu rođenja našeg velikog slikara u 2017. godini prezentirajući zanimljivu i specifičnu dionicu njegovog stvaralačkog opusa hrvatskoj javnosti u gradovima koji su iskazali interes za ugošćivanjem izložbe u svojim institucijama. Riječ je o sljedećim ustanovama:

  • Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
  • Muzej grada Koprivnice, Koprivnica
  • Gradski muzej Križevci, Križevci
  • Hrvatski muzej turizma, Opatija
  • Gradski muzej Bjelovar, Bjelovar.
FOTO: PERCEIVEART