Revija hrvatskih kratkometražnih filmova

Studentskom izložbom otvorena Filmska RUNDA; traje još danas!

Publika na Filmskoj rundi 2018.

Organizatorice su izrazile zadovoljstvo što je RUNDA postala platforma na kojoj osječki autori mogu plasirati svoje filmske uratke te razmijeniti ideje i iskustva iz svojih filmskih produkcija.

Izložbom radova sadašnjih i bivših studenata Odsjeka za likovnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu pod nazivom Na rubu fotografije u osječkoj Galeriji Kazamat otvorena je treća po redu revija hrvatskih kratkih filmova Filmska RUNDA. Posjetitelji su prvi dan imali priliku pogledati brojne filmske premijerne naslove.

Organizatorice su izrazile zadovoljstvo što je RUNDA postala platforma na kojoj osječki autori mogu plasirati svoje filmske uratke te razmijeniti ideje i iskustva iz svojih filmskih produkcija. U ime Društva hrvatskih filmskih redatelja redateljica Katarina Zrinka Matijević zaželjela je puno uspjeha u daljnjem radu, a organizatorica Dalija Dozet pojasnila je koji je ovogodišnji fokus Filmske RUNDE:

– Osim već tradicionalnih blokova s kratkim nagrađivanim filmovima nastalima u profesionalnoj i studentskoj produkciji te predstavljanjem njihovih autora, ove godine donosimo i zanimljivu perspektivu iz FOKUS profesije – snimanja.

Dva naslova iz Premijerne RUNDE, film Instar redatelja Edgara Njarija te film Tragovi Tonija Baloga, publika je dočekala s oduševljenjem, a autori su nakon projekcija odgovarali na pitanja o procesu rada na svojim filmovima. Nakon premijere autori su izrazili želju da filmovi dalje putuju na druge revije i festivale u Hrvatskoj, ali i šire.

Premijeru je dočekao i spot za pjesmu poznatog osječkog repera Kandžije. Spot je nastao na Radionici spota koju su vodili direktor fotografije Filip Tot i montažerka Maida Srabović.

Drugi dan revije krenuo je s panelom u kojemu su o procesu rada na filmu iz snimateljske perspektive, o uvjetima i mogućnostima snimanja i produkcije kratkih filmova u Osijeku govorili osječki filmaši. Filmska RUNDA traje još danas, 27. svibnja 2018, a ulaz je na sva događanja besplatan.

Komentari na članak

Vezani članci

Krešimir Novoselić, FOTO: Marija Barišić

Osijek četvrtkom

„Ako ne možeš završiti pravo u Zagrebu, prebaci se u Osijek“

Krešimir Novoselić magistar je prava koji trenutno radi kao odvjetnički vježbenik u jednom osječkom odvjetničkom uredu. Pravo je upisao iz nekoliko nekonvencionalnih razloga, a za vrijeme fakulteta je ljubav prema tom zvanju konstantno nesebično pokazivao. Nakon bivanja zamjenikom studentskog pravobranitelja, on je počeo obnašati tu dužnost. Bio je i član Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Osijeku gdje je obnašao dužnost Odbora za nastavu i studente. Za vrijeme mandata, na prijedlog kolege Ivora, uspostavlja Pub kviz za čije se vrijeme održavanja on pretvara u disk džokeja. Između svih aktivnosti koje je obavljao za vrijeme fakulteta, volontirao je u odvjetničkom u redu u kojemu trenutno radi i već se polako priprema za zloglasni pravosudni ispit. San mu je otvoriti obiteljski odvjetnički ured u Osijeku.

1

Na današnji dan

Intrigantne zanimljivosti o Dostojevskom, književniku koji se vratio iz „kuće mrtvih“

Na današnji je dan rođen pisac koji je kockao, živio u neimaštini, bio u progonstvu i koji se tri puta ženio. Tim povodom saznajte manje poznate zanimljivosti iz života Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Zgraf 12

Izložbe, radionice, predavanja

Uskoro počinje Zgraf 12, posjetitelje očekuje bogat program

U sklopu programa Zgrafa 12 bit će predstavljene izložbe Revija i Tema te izložba studenata. Posjetitelje očekuje bogat program radionica i predavanja Eduzgraf te filmski program.

 Arheološki muzej Zagreb – zgrada

Izložba u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu

Ulaz na „Fotosofiu 12" slobodan za sve posjetitelje

Petnaest seminarista napredne fotografije predstavit će se na izložbi fotografija „Fotosofia 12", nastaloj pod vodstvom Damira Hoyke, u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Bella figura

Osječko ljeto kulture

Težina tkanja života u obliku predstave "Bella figura" gostuje u Osijeku

Premijera predstave "Bella figura" održala se u studenom prošle godine. Ove je prigrabila godišnje nagrade zagrebačkog HNK, a sada gostuje na Osječkom ljetu kulture.