Novi koraci u umjetnosti

Studenti zagrebačkih akademija zajedničkim snagama realiziraju projekt „Iz čudesnog dječakovog roga“

Glazba, klavir

Prvi pokušaj da se glazba slavnog skladatelja i dirigenta smjesti na scenu okupio je Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu, Akademiju likovnih umjetnosti, Akademiju dramske umjetnosti i Sveučilište za umjetnost iz Berna, a premijera projekta održat će se 8. veljače u KD Blagoje Bersa.

Zagreb postaje poprište novih koraka u umjetnosti. Projekt Iz čudesnog dječakovog roga, prema glazbi Gustava Mahlera, ujedinio je likovnu umjetnost, dramu, kostimografiju i, naravno, vrhunsku glazbu, a nakon prošlogodišnje premijere u švicarskom Bernu svoje je mjesto pronašao u hrvatskoj metropoli. Gostujući ravnatelj bernskog Sveučilišta za umjetnost Mathias Behrends osmislio je seriju od 18 scena, a prof. Mladen Tarbuk aranžirao je Mahlerovu glazbu iz spomenutog ciklusa za komorni ansambl, tj. za 11 instrumentalista.

Premijera će se održati 8. veljače 2019. s početkom u 19:30 u Koncertnoj dvorani Blagoje BersaUslijedit će pet repriznih izvedbi:  8, 9, 11, 13. i 15. veljače.

Ideja projekta uistinu je nesvakidašnja jer Mahler, iako za svoje vrijeme iznimno važna figura u glazbi kao intendant opere i operni dirigent, nikad nije skladao neko djelo za pozornicu. Stoga je ovo prvi pokušaj da se njegova glazba smjesti na scenu, a sve kroz priču o različitim ulogama moderne žene i muškaraca te propitivanju kako pronaći pravi put kroz život – zajedno ili sam, kroz uspone i padove, naprijed ili nazad.

Na projektu kao pjevači i instrumentalisti sudjeluju studenti Muzičke akademije pod mentorstvom prof. Dunje Vejzović i prof. Pavla Zajceva, dok izvedbama dirigiraju studenti iz klase prof. Mladena Tarbuka. Studenti Akademije likovnih umjetnosti osmislili su vizualni identitet projekta, za svjetla pozornice pobrinut će se studenti Akademije dramske umjetnosti, kostimografiju je osmislila Barbara Repe, a suradnica za scenski pokret je Mateja Pučko Petković.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Koncertne dvorane Blagoje Bersa, na ovlaštenim prodajnim mjestima i online u sustavu Ulaznice.hr.

Komentari na članak

Vezani članci

Malonogometna liga FER-a: trofej

Uzbudljivo šesto kolo MNL FFER-a

Rezultati 6. kola malonogometne lige FFER-a

U subotu, 12. travnja 2014. održano je šesto kolo malonogometne lige FFER-a u skupinama A i B.

EuroZagreb-Mladost Open 2014

Izvještaj s natjecanja

Završen EuroZagreb-Mladost Open 2014

Treći međunarodni studentski turnir EuroZagreb-Mladost Open 2014 održao se u Zagrebu od 12.06. do 15.06.2014. godine. Donosimo službene rezulate i izvještaj s turnira.

Sveučilišni Kampus

Splitski sveučilišni Kampus

Splitski studenti dobili studentski kafić imena „Tinel”

Nakon SCSTORE-a, na Kampusu Sveučilišta u Splitu otvorilo se i novo okupljalište za mlade.

Seksi donje rublje

Nove dimenzije spolnosti

Studentski izlasci i seks za jednu noć

U seriji članaka „Nove dimenzije spolnosti” prvo se bavimo seksom za jednu noć. Prema iskustvima studenata, otkrivamo vam kakve veze imaju njihova dob i očekivanja u ovom kontekstu.

Ekonomski fakultet III

Ekonomski fakultet i Erste

Erste banka pokreće „Generalnu probu“: Program plaćene studentske prakse

Stručna praksa trajat će od lipnja do kolovoza, odnosno tri ljetna mjeseca, po 40 sati tjedno, a studentima će biti isplaćena i plaća u visini od 1600 kuna mjesečno.