Novi koraci u umjetnosti

Studenti zagrebačkih akademija zajedničkim snagama realiziraju projekt „Iz čudesnog dječakovog roga“

Glazba, klavir

Prvi pokušaj da se glazba slavnog skladatelja i dirigenta smjesti na scenu okupio je Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu, Akademiju likovnih umjetnosti, Akademiju dramske umjetnosti i Sveučilište za umjetnost iz Berna, a premijera projekta održat će se 8. veljače u KD Blagoje Bersa.

Zagreb postaje poprište novih koraka u umjetnosti. Projekt Iz čudesnog dječakovog roga, prema glazbi Gustava Mahlera, ujedinio je likovnu umjetnost, dramu, kostimografiju i, naravno, vrhunsku glazbu, a nakon prošlogodišnje premijere u švicarskom Bernu svoje je mjesto pronašao u hrvatskoj metropoli. Gostujući ravnatelj bernskog Sveučilišta za umjetnost Mathias Behrends osmislio je seriju od 18 scena, a prof. Mladen Tarbuk aranžirao je Mahlerovu glazbu iz spomenutog ciklusa za komorni ansambl, tj. za 11 instrumentalista.

Premijera će se održati 8. veljače 2019. s početkom u 19:30 u Koncertnoj dvorani Blagoje BersaUslijedit će pet repriznih izvedbi:  8, 9, 11, 13. i 15. veljače.

Ideja projekta uistinu je nesvakidašnja jer Mahler, iako za svoje vrijeme iznimno važna figura u glazbi kao intendant opere i operni dirigent, nikad nije skladao neko djelo za pozornicu. Stoga je ovo prvi pokušaj da se njegova glazba smjesti na scenu, a sve kroz priču o različitim ulogama moderne žene i muškaraca te propitivanju kako pronaći pravi put kroz život – zajedno ili sam, kroz uspone i padove, naprijed ili nazad.

Na projektu kao pjevači i instrumentalisti sudjeluju studenti Muzičke akademije pod mentorstvom prof. Dunje Vejzović i prof. Pavla Zajceva, dok izvedbama dirigiraju studenti iz klase prof. Mladena Tarbuka. Studenti Akademije likovnih umjetnosti osmislili su vizualni identitet projekta, za svjetla pozornice pobrinut će se studenti Akademije dramske umjetnosti, kostimografiju je osmislila Barbara Repe, a suradnica za scenski pokret je Mateja Pučko Petković.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Koncertne dvorane Blagoje Bersa, na ovlaštenim prodajnim mjestima i online u sustavu Ulaznice.hr.

Komentari na članak

Vezani članci

Deveti paviljon

Otvorene su do 28. lipnja

Zagrebački SC otvorio prijave za ljetni i produženi smještaj

Prijave za ljetni smještaj traju do 28. lipnja, a prijavljeni će studenti živjeti u Studentskom domu Stjepan Radić. Također, uz potvrdu s fakulteta studenti koji imaju obaveze nakon 15. srpnja mogu se prijaviti za produženi smještaj.

Plakat za Festival nijemog filma

Klasici i nova značajna filmska ostvarenja nijemofilmskog stvaralaštva

9. PSSST! Festival nijemog filma

Ove je godine fokus PSSST! Festivala na prikazivanju odnosa psihoanalize i nijemoga filma kroz kultne filmove.

novac_kovanice

Studentski.hr za vas je pripremio

Preporučamo: mobiteli za studentski džep

Studentski.hr za vas je istražio pod kojim uvjetima i za koju svotu možete nabaviti svoj pametni telefon.

Stipnedije grada Rijeke

Grad Rijeka

Raspisan natječaj za stipendiranje riječkih učenika i studenata

Prijavite se na natječaj za mjesečne stipendije Grada Rijeke koje će odabranim učenicima i studentima biti dodijeljene ovisno o kategoriji čije uvjete ispunjuju: darovitost, deficitarno zanimanje ili socijalni status. Požurite jer krajnji je rok za podnošenje prijava već 3. studenoga!

Sajam svjetskog obrazovanja

World Education Fair

Prvi Sajam svjetskog obrazovanja u Hrvatskoj posjetilo više od 1500 školaraca i studenata sa svojim obiteljima

Sajam svjetskog obrazovanja mladima pružio korisne informacije o mogućnostima školovanja u elitnim školama zapadne Europe.