Novi koraci u umjetnosti

Studenti zagrebačkih akademija zajedničkim snagama realiziraju projekt „Iz čudesnog dječakovog roga“

Glazba, klavir

Prvi pokušaj da se glazba slavnog skladatelja i dirigenta smjesti na scenu okupio je Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu, Akademiju likovnih umjetnosti, Akademiju dramske umjetnosti i Sveučilište za umjetnost iz Berna, a premijera projekta održat će se 8. veljače u KD Blagoje Bersa.

Zagreb postaje poprište novih koraka u umjetnosti. Projekt Iz čudesnog dječakovog roga, prema glazbi Gustava Mahlera, ujedinio je likovnu umjetnost, dramu, kostimografiju i, naravno, vrhunsku glazbu, a nakon prošlogodišnje premijere u švicarskom Bernu svoje je mjesto pronašao u hrvatskoj metropoli. Gostujući ravnatelj bernskog Sveučilišta za umjetnost Mathias Behrends osmislio je seriju od 18 scena, a prof. Mladen Tarbuk aranžirao je Mahlerovu glazbu iz spomenutog ciklusa za komorni ansambl, tj. za 11 instrumentalista.

Premijera će se održati 8. veljače 2019. s početkom u 19:30 u Koncertnoj dvorani Blagoje BersaUslijedit će pet repriznih izvedbi:  8, 9, 11, 13. i 15. veljače.

Ideja projekta uistinu je nesvakidašnja jer Mahler, iako za svoje vrijeme iznimno važna figura u glazbi kao intendant opere i operni dirigent, nikad nije skladao neko djelo za pozornicu. Stoga je ovo prvi pokušaj da se njegova glazba smjesti na scenu, a sve kroz priču o različitim ulogama moderne žene i muškaraca te propitivanju kako pronaći pravi put kroz život – zajedno ili sam, kroz uspone i padove, naprijed ili nazad.

Na projektu kao pjevači i instrumentalisti sudjeluju studenti Muzičke akademije pod mentorstvom prof. Dunje Vejzović i prof. Pavla Zajceva, dok izvedbama dirigiraju studenti iz klase prof. Mladena Tarbuka. Studenti Akademije likovnih umjetnosti osmislili su vizualni identitet projekta, za svjetla pozornice pobrinut će se studenti Akademije dramske umjetnosti, kostimografiju je osmislila Barbara Repe, a suradnica za scenski pokret je Mateja Pučko Petković.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Koncertne dvorane Blagoje Bersa, na ovlaštenim prodajnim mjestima i online u sustavu Ulaznice.hr.

Komentari na članak

Vezani članci

NSK¸

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu

Studentima ponuđene brojne mogućnosti na Sajmu stipendija

Ovo je bila izvanredna prilika za sve željne novih iskustava i izazova u budućnosti, ali i boljih mogućnosti koje mogu obogatiti naš sustav školstva. Najvažnije je informirati se, a sve ostalo ide lako.

Predstava "Didona i Eneja"

Kazališni osvrt

Riječani opravdano oduševljeni baroknom operom „Didona i Eneja”

Opera u tri čina, utemeljena na Vergilijevom epu „Eneida”, oduševila je publiku na posljednjoj premijeri u HNK Ivana pl. Zajca.

Zrinka Cvitešić, Nikša Kušelj i Gianni poklanjaju HNK-u koncert

Neraskidiva veza ljubavi i umjetnosti

Zrinka Cvitešić, Nikša Kušelj i Gianni poklanjaju koncert HNK-u

Povodom Valentinova i obilježavanja 120. godišnjice kazališne zgrade HNK u Zagrebu, 7. veljače održava se glazbeno-scenski spektakl naziva "Teatru s ljubavlju". Poznati će umjetnici na novi način interpretirati neke od najljepših ljubavnih pjesama svih vremena.

Informiranje - pravo mladih

Projekt „Informiranje – pravo mladih”

Informirajte se o ponudi besplatnih neformalnih organizacija i usavršavanja

„Ponuda besplatnih neformalnih organizacija i usavršavanja” sljedeći je „Informativni ponedjeljak” koji će se održati u ponedjeljak, 30. travnja 2018. godine, u 18 sati u Ulici Frane Petrića 4, 3. kat.

Klavir

Humanitarni koncert

Osječki studenti medicine pjevaju za malog Doriana

U četvrtak, 22. studenog 2018, u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održava se tradicionalni, osmi po redu, Koncert studenata medicine koji je i ove godine humanitarnoga karaktera.