LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Star Wars dan: May the fourth be with you!

Ako niste čuli za Darth Vadera, Yodu, Jabbu the Hutta, Bobu Fetta ili za Death Star, Alderaan, Naboo, i Mustafar, preporučamo vam topli povratak u krevet i spavanje do ponoći.

Ako niste čuli za Darth Vadera, Yodu, Jabbu the Hutta, Bobu Fetta ili za Death Star, Alderaan, Naboo, i Mustafar, preporučamo vam topli povratak u krevet i spavanje do ponoći.

4. svibnja se, sada već tradicionalno, održava Star Wars dan.

Ako niste čuli za Darth Vadera, Yodu, Jabbu the Hutta, Bobu Fetta ili za Death Star, Alderaan, Naboo i Mustafar, preporučamo vam topli povratak u krevet i spavanje do ponoći.

Sve su to likovi i planeti iz popularne franšize Star Wars (Zvjezdani ratovi). Ne, tu nema Jean-Luca Picarda, Spocka, Worfa i ostalih. To su Zvjezdane staze.

Franžiza se sastoji od šest filmova, deset televizijskih serija posvećenih različitim likovima ili događanjima iz filmova, 25 videoigara baziranih na filmovima, mnoštvo njih izvan filmova, stripova, figurica, LEGO setova, plišanih igračaka, odjevnih predmeta, posteljina... Što god možete zamisliti - napravljeno je.

Originalna trilogija snimljena je u periodu od 1977. do 1983. godine. Ona uključuje epizodu IV: Nova nada, epizodu V: Carstvo uzvraća udarac i epizodu VI: Povratak jedija. U 90-ima je odlučeno da će se snimiti nova trilogija, događajno smještena prije originalne trilogije, a svi su filmovi tada preimenovani. Zbog toga kasnija trilogija nosi nazive epizoda I: Fantomska prijetnja, epizoda II: Napad klonova i epizoda III: Osveta sitha (1999. - 2005.). Nakon što je George Lucas prodao filmska prava Disney studiju, odlučeno je da će se snimati nova trilogija. Epizoda VII svjetlo dana iščekuje krajem sljedeće godine

Ako ste početnik u svemu ovome, za vas je bitno samo nekoliko stvari. Jediji su dobri, sithovi su zli. Lightsaberi su svjetlosni mačevi koji su najbolja stvar na cijelome svijetu. Darth Vader je vjerojatno najomiljeniji zlikovac svih vremena. On je ujedno i idejni začetnik Death Stara, umjetnog planeta i bojne postaje pomoću koje uništava sve planete koji mu se ne pokore. Yoda nije izgovorio riječi Ima ko te nema taj te, ali tako inače priča. C-3PO i RD2D su droidi (roboti) koji su predmeti mnogih polemika, ne samo u filozofskim krugovima.

Zašto baš današnji dan?

S obzirom na to da se u Star Wars svijetu smatra kako svuda oko nas kola metafizička Sila koja veže sva bića (poznatija kao Put u starijim vremenima), ona se prezentirala u različitim aspektima: svijetla strana, tamna strana, živuća i vezujuća sila. Sila daje snagu i ona je zapravo energija. U jedi krugovima je stoga popularno reći May the Force be with you (za noobove u prijevodu: nešto kao katoličko idi s Bogom). S obzirom na to da May the 4th/fourth (4. svibnja) fonetički najsličnije zvuči, fanovi Star Warsa ovaj su datum samostalno prozvali SW Day.

Kako ga obilježiti? 2011. u Torontu zabilježeno je prvo grupno slavlje ovoga dana. Fanovi su međusobno organizirali kviz znanja, natjecanje u najboljem kostimu, natjecanje u najboljem SW portalu i slično. Svake je godine princip sve razrađeniji, no tu su i privatna slavlja. Najčešće se ekipa okupi i gleda sve nastavke filmova ili igraju videoigre (preporuka: Star Wars Battlefront II).

Jeste li znali?

- George Lucas Star Wars filmove prvotno je mislio snimiti u 12 dijelova

- postoji čak sedam era: prije Republike, era Sitha, uspon Carstva, pobunjenička era, era Nove Republike, era Novog jedi poretka, era Nasljedstva

- David Prowse, glumac koji je utjelovio Darth Vadera, nije znao da će njegov lik (oops, spoilers!) umrijeti

- u prvotnim skicama trebale su postojati dvije Zvijezde smrti

- sami filmovi utržili su preko 4,3 bilijuna dolara

- da, onaj krumpir o kojemu svi pričaju tijekom scene s asteroidima zbilja je krumpir; ponekad se treba znati snaći

- Jabba the Hutt zapravo je trebao biti fluffy čudovište

- Yoda je jedini glavni lik koji je umro prirodnom smrću

FOTO: BACKGROUNDS.COM