LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni dani klasične gitare

Split u studenom postaje europski centar gitarističkih virtuoza

Četvrto izdanje Dana klasične gitare dovodi u Split eminentne svjetske gitariste: Pavela Steidla, Petrita Cekua i Petra Čulića.

Četvrto izdanje Dana klasične gitare dovodi u Split eminentne svjetske gitariste: Pavela Steidla, Petrita Cekua i Petra Čulića.

U Splitu će se od 11. do 13. studenoga održati 4. Dani klasične gitare, ovoga puta s međunarodnim karakterom i eminentnim izvođačima. Nastupit će Petrit Ceku s gitarskim triom Elogio, Petar Čulić te jedan od najboljih svjetskih gitarista današnjice – legendarni Pavel Steidl. 

Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, Grada Splita i Županije Splitsko-dalmatinske, četvrto izdanje Dana klasične gitare postaje međunarodna manifestacija u velikom stilu. Naime, na otvaranju u petak 11. studenog u Foyeru HNK-a Split, splitska će publika imati privilegiju uživo slušati jednu od najvećih zvijezda u svijetu klasične gitare danas, legendarnog Pavela Steidla iz Češke.

Pavel Steidl ubraja se među vodeće svjetske gitariste današnjice. Nakon što je 1982. godine osvojio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Radio France u Parizu, postao je jedan od najistaknutijih solista svoje generacije. Po navodima talijanskog gitarističkog časopisa Guitart, 2004. je godine po odabiru čitatelja proglašen gitaristom godine Svirao je u više od 40 zemalja svijeta, među ostalima u Kanadi, Kini, Indiji, Japanu, Europi, Južnoj i Srednjoj Americi, a u Split dolazi netom nakon završetka jednomjesečne koncertne turneje u SAD-u. Nakon koncerta u Foyeru, u subotu 12. studenog, održat će predavanje i masterclass na kojem će sudjelovati splitski profesori, studenti i učenici gitare, ali i mnogobrojni gosti iz drugih dijelova Hrvatske koji do sada nisu imali priliku uživo sresti ovog gitarističkog virtuoza.

Petrtit Ceku, jedan od najboljih i najtraženijih mladih gitarista današnjice, kojeg je kritika nazvala Pogorelićem gitare, nakon prošlogodišnjeg solističkog koncerta na otvaranju 3. Dana klasične gitare, ove se godine vraća u Split. Sa svojim kolegama Pedrom Ribeirom Rodriguesom i Tomislavom Vukšićem u formaciji Gitarskog tria Elogio predstavit će bisere komorne glazbe originalno napisane za trio gitara, kao i obrade kapitalnih dijela klasične glazbe u obradi samog Cekua te Darka Petrinjaka.

Petar Čulić, dugoratski gitarist, osvajač je mnogobrojnih nagrada na gitarističkim natjecanjima diljem Europe. Do sada su mu izdana tri nosača zvuka, od kojih jedan sa autorskim skladbama za klasičnu gitaru. Obrazovao se na Umjetničkoj akademiji u Splitu i na prestižnoj gitarističkoj akademiji u njemačkom Koblenzu te je nastupao kao solist uz orkestre Rheinische Philharmonie, Mozart orchestra, Simfonijski orkestar Crne Gore, Komorni orkestar Hrvatske glazbene mladeži. Nakon više od tisuću nastupa na pozornicama diljem svijeta, a prije koncertne turneje u dalekoj Australiji na koju odlazi u prosincu, predstavit će se splitskoj publici atraktivnim repertoarom na kojem će se naći i njegove autorske skladbe.

Za gitaru se sa sigurnošću može reći da je jedan od najpopularnijih glazbenih instrumenata bilo da se promatra u odnosu na instrumente kojima se izvodi klasična glazba, ili u odnosu na instrumente u različitim pop, rock ili etno izričajima. Posebno gitara kao instrument za izvođenje klasične glazbe ima dugu tradiciju u hrvatskoj, ali i splitskoj glazbenoj kulturi i obrazovanju. Hrvatska gitaristička škola iznimno je cijenjena u svijetu klasične gitare, a najzaslužniji su za to profesori hrvatskih glazbenih škola i akademija koji su odgojili nekoliko generacija vrhunskih gitarista koji se danas ubrajaju među najbolje gitariste na svijetu.

U Splitu i okolici interes se za sviranje klasične gitare povećava iz godine u godinu, a talent učenika i studenata, kao i kvaliteta gitarističkog obrazovanja, očituju se konstantnim uspjesima na međunarodnim i državnim natjecanjima odakle se mladi gitaristi sa šireg splitskog područja redovito vraćaju kao dobitnici važnih nagrada. Dani klasične gitare manifestacija je kojom se splitskoj publici želi predstaviti barem dio bogatstva koje posjeduju hrvatska i splitska gitaristička scena. 

FOTO: UDRUGA GITARAST