Izvedbe na Sceni Ribnjak

Sokolovićeva "Demokracija" ovoga će vikenda dokazati svoju umjetničku neodoljivost

Predstava "Demokracija"

"Demokracija" je duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, nadareno i kreativno na sceni ispričana priča o raznim oblicima uspjele i neuspjele demokracije.

Na Sceni Ribnjak ovoga će se petka i subote, 17. i 18. ožujka, prikazati Demokracija, predstava Zijaha A. Sokolovića. Obje izvedbe započinju u 20 sati.

Demokracija je duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, nadareno i kreativno na sceni ispričana priča o raznim oblicima uspjele i neuspjele demokracije. Svoju glavnu ideju lamentira kroz tezu kako demokracija nije jednom zadani model vladavine, nego proces usavršavanja društvenih i političkih odnosa. Umjetnički je i glumački jezik predstave je neodoljiv, a istovremeno i odgovor na razne vrste autokratske vladavine pojedinca – izabranoga, postavljenoga ili promoviranoga po volji bogova, kako su često tirani – samodršci, uvjeravali svoje podanike, nerijetko i političkim manipulacijama.

Ovo je kazališno djelo na XIV. TKT Festu prošle godine osvojilo nagradu gledatelja za najbolju predstavu. Na XIX. Art Trema Festu 2015. godine dodijeljena mu je Bronzana Trema maska za predstavu i Trema maska za najbolju mušku ulogu.

Tekst i režiju potpisuje Zijah A. Sokolović, dramaturginja je Selma Parisi. Igraju Dražen Šivak i sam redatelj.

Komentari na članak

Vezani članci

Ususret premijeri "Ukleti Holandez"

Program HNK Zagreb

Besplatno upoznavanje s „Ukletim Holandezom” ususret premijeri

Ususret premijeri nove opere Hrvatsko narodno kazalište svim će zainteresiranim gledateljima besplatno predstaviti novu operu koja se događa u 17. stoljeću, a obrađuje staru mornarsku legendu o ukletu moreplovcu osuđenom na vječno lutanje morima.

Predstava "Susret"

Nagradni natječaj

Poklanjamo ulaznice za „Susret” u Teatru Exit

Kreativnog čitatelja ili čitateljicu nagrađujemo dvjema ulaznicama za napetu psihološku dramu o dva čovjeka suočena s prošlošću od koje više ne mogu pobjeći. Sudjelovanje u nagradnom natječaju moguće je do petka u podne.

https://www.facebook.com/dramasngmaribor/photos/a.219791901370685.68793.115932508423292/1675131045836756/?type=3&theater

Recenzija kazališne predstave

Novo viđenje Isusove majke – umjetnička sloboda ili uvreda čitavoj religiji?

Ponuđeno je novo viđenje Marije, prikazane kao emocionalne i krhke žene koja ipak nije imala dovoljno snage da ostane pri zdravom razumu nakon smrti svoga sina.

Trg Ante Starčevića po mraku

Priprema, pozor, vikend

Osijek nudi bogati kulturni vikend

Kratak pregled gdje ići i što raditi u Osijeku od 16. do 22. svibnja.

Stilske vježbe

TRADICIJA OD 1968.

Stilske vježbe - predstava za anale!

Rekordna predstava "Stilske vježbe" kroz desetljeća je postala jedna od perjanica hrvatskog kazališta.