FILM: HOBIT: SMAUGOVA PUSTOŠ (2013.)

Smaugova pustoš razbuktala je kritike i kino dvorane

Hobit: Smaugova pustoš

Već u prvom tjednu prikazivanja drugi nastavak Hobita prestigao je prvog ocjenom od 8,6 na stranici IMDB, ali je zaradio manje od prošlog u isto vrijeme prošle godine. Uz nekoliko filmskih izmjena knjige, obožavatelji su svejedno neodlučni je li film fantastičan ili potpuno nepotrebno podijeljen na tri dijela.

Trenutna vruća vijest oko Hobita je tužba koju su pokrenula braća Bob i Harvey Weinstein zbog odluke tvrtke Warner Bros. da film podijele u tri filmska nastavka te traže 75 milijuna dolara. Producentska kuća New Line 1998. godine platila je Miramaxu samo jedan film koji je prošle godine zaradio oko milijardu dolara, a preostala dva su odbili platiti.

Ako se prodaja kino ulaznica nastavi prodavati ovom brzinom, gotovo smo sigurni kako bi plaćeni iznos kojeg traže braća Weinstein bio tek maleni džeparac. Naime, Smaugova pustoš je popunila redove kino dvorana još tjedan dana prije same premijere. Unatoč tome, neki od zagriženih obožavatelja komentirali su kako nisu sigurni hoće li ići na treći nastavak ove fantastične trilogije. Naviknuti na Jacksonovo vjerno prenošenje knjige u film, mnogi su se iznenadili na pojavu lika koji nije Tolkienov, već od scenaristice Phillipe Boyens. Radi se o liku Tauriel kojeg je utjelovila Evangeline Lilly, poznatija po ulozi u seriji „Izgubljeni“, a pojavit će se i u sljedećem nastavku.

Inače, Tauriel  upotpunjava ulogu prethodno neimenovanog zapovjednika šumskih vilenjaka, a u knjizi je, zapravo, muškarac. U filmu se otkriva kako Tauriel i Legolas oboje gaje osjećaje jedno prema drugome no redatelj Peter Jackson razuvjerio je obožavatelje rekavši im kako ju neće upustiti u ljubavne zavrzlame s njime. U međuvremenu, tokom filma Tauriel razvije osjećaje prema patuljku Kiliju što je mnoge obožavatelje razljutilo jer smatraju kako se Jackson prodao „holivudizaciji“.

Još nešto što je neugodno iznenadilo su specijalni efekti. Inače čudesni prikazi scena za koje ste mislili da ne možete niti zamisliti postali su pomalo nespretni. Naravno, ne u cijelom filmu, ali kad bi se u kratkim scenama pojavio očiti „green screen“ pitali biste se gledate li uopće Jacksonov film. S druge strane, zmaj izgleda fantastično.

Na meti raznolikih komentara je i Howard Shore, kompozitor soundtrackova za trilogiju Gospodara prstenova i Hobita. neki smatraju kako je „izgubio magiju“, ali mnogi se ipak ne bi složili. Obzirom da je ovaj nastavak sporiji jer u principu služi kao poveznica između prvog i trećeg dijela, i glazba je takva. Trenutno najzapaženije skladbe su „Feast of Starlight“, „Kingsfoil“ i Ed Sheeranova pjesma „I See Fire“ koja je osvojila nagradu za najbolju originalnu pjesmu.

Pričajući o nagradama, treba svakako spomenuti i britanskog glumca Benedicta Cumberbatcha koji je osvojio nagradu za najboljeg britanskog umjetnika godine. U prvom Hobitu utjelovio je Necromancera, a u drugom nastavku je dao glas Smaugu što će ponoviti i u trećem. Ian McKellen ponovno je oduševio publiku svojim Gandalfom, a Orlando Bloom uočljiviji je nego ikad svojim drugačijim izgledom i ponašanjem iako je primjetno kako je glumac ostario.

Ovaj drugi nastavak Hobita prepun je humora, akcije i patetike, ali ne u Tolkienovom smislu gdje to ne smatramo patetikom već njegovim stilom. Patetike doista u smislu holivudizacije, ali na svu sreću toga nema previše. I nekako možemo zažmiriti na to obzirom da se ipak radi o likovima koje volimo.

Komentari na članak

Vezani članci

android vs iphone

Svibanj

Najbolji pametni mobiteli po izboru Business Insidera

Ljestvica trenutno najboljih pametnih mobitela u svijetu.

Sirijske izbjeglice - dijete

Komentar novinarke portala Studentski.hr

Zašto se toliko raspravlja o pomoći, umjesto da se pomogne?

Tjednima traje opsadno stanje izbjeglica u susjednim zemljama, svjedočimo svakodnevnim video zapisima i slikama sustavnog ugnjetavanja tih ljudi, ali pitanje koja se proteže vezano za njih nije kako im pomoći, nego što ako dođu kod nas?

Windows 8

Detaljna analiza aktualnog OS-a

Windows 8: nova revolucija ili Microsoftov ˝flop˝?

Nepisano je Microsoftovo pravilo da je svaka druga verzija Windowsa poprilično neuspješna: dok su Win98, 2000, XP te „sedmica“ odavno proglašeni najboljima u povijesti firme, Vista i Millenium Edition nisu bili te sreće. Po ovim predviđanjima, kao nasljednika fantastičnih Windowsa 7, ˝osmicu˝ se u startu okarakteriziralo kao promašaj, poglavito zbog potpuno drugačije funkcionalnosti i prilagođenosti ekranima osjetljivima na dodir.

Aplikacija Reporter 1

Aplikacija koja zna sve o vama

Aplikacija Reporter

Reporter je aplikacija koja može otkriti vaše raspoloženje, tko su vam pravi prijatelji, čak i tip vaše dijete.

Kupa Open Air

Festival u Petrinji

Kupa Open Air

Festival iz godine u godinu raste i privlači brojne posjetitelje svih generacija. Održava se na obali rijeke Kupe na površini cca 5000m².