LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
13. HRFF posvećen ljudima „Bez doma”

Sirijska ljubavna priča otvara 13. Human Rights Film Festival

Filmskom selekcijom dominiraju radovi na temu izbjeglica, migracija i njihovih izazova.

Filmskom selekcijom dominiraju radovi na temu izbjeglica, migracija i njihovih izazova.

Trinaestu godinu zaredom Human Rights Film Festival donosi pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma. Festival će se službeno održati od 7. do 13. prosinca u kinu Europa te od 10. do 13. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia. Novitet ovogodišnjeg festivala je da će festivalski tjedan HRFF-a u Zagrebu uokviriti intrigantni filmski program Vizualni kolegij čiji će se naslovi prikazivati od 1. do 6. prosinca u kinu Tuškanac, ali i dva dana nakon službenog zatvaranja 13. HRFF-a. 

Glavni filmski program uključuje niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova najrecentnije svjetske produkcije, a dokumentarnim filmom Sirijska ljubavna priča (2015.), redatelja Seana McAllistera, 7. prosinca u 20 sati otvorit će se 13. Human Rights Film Festival. Priča o ljubavi u ruševinama te odnosu između bračnog para i njihovog bijega iz domovine nagrađena je velikom nagradom žirija na međunarodnom festivalu Sheffield Doc/Fest.

Britanski redatelj je na filmu radio pet godina, a na nevjerojatan je način ispričao priču o odnosu Ragdhe Hassan, sirijske lijeve aktivistice protiv Assadova režima i Amera Douada, palestinskog aktivista. Sirijska ljubavna priča prikazuje odiseju političke borbe. Za Raghdu i Amera to je put nade, snova i očaja. Na projekciji dokumentarnog filma prisustvovat će glavni akter filma te redatelj Sean McAllister.

Izbjegličkom krizom, ali iz drugog kuta, bavi se mladi austrijski redatelj Jakob Brossmann u dokumentarnom filmu Lampeduza zimi (2015.). Lampeduza je talijanski otok u Sredozemlju, mjesto na kojem se nalazi jedan od najvećih prihvatnih centara za izbjeglice i imigrante u Europi. Dokumentarni film prikazuje stanovnike otoka, malenu zajednicu koja živi na rubu Europe te koja s izbjeglicama, koji brodovima dolaze na njihov teritorij, vodi očajničku bitku za dostojanstvo i solidarnost.

Festivalskoj temi Bez doma pridružit će se i četvrti po redu dokumentarni film izraelske redateljice Silvine Landsmann. Hotline (2015.) je provokativni portret neprofitne organizacije za izbjeglice i migrante u Tel Avivu, a koji dočarava gorku i veliku borbu za zaštitom i unaprjeđenjem prava afričkih tražitelja azila u Izraelu.

Potresni dokumentarac Braća (2015.), poljskog redatelja i snimatelja Wojciecha Starońa, govori o dvoje braće Poljaka koji se nakon desetljeća u sovjetskom izgnanstvu vraćaju u svoju poljsku domovinu. Film je sniman u razdoblju od sedam godina, a nagrađen je na 68. filmskom festivalu u Locarnu.

Publika HRFF-a upoznat će se i s posljednjim djelom legendarnog američkog dokumentarista Alberta Mayslesa, filmom U tranzitu (2015.), djelu o putovanju najdužom američkom međugradskom željezničkom trasom Empire Builder. Film je nagrađen posebnim priznanjem žirija na 14. Tribeca Film Festivalu.

Čileanac Patricio Guzmán svojim je filmovima brisao prašinu s police dvadesetogodišnje diktatorske vladavine generala Augusta Pinocheta, a njegov posljednji film Biserno dugme (2015.) osvaja Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij na ovogodišnjem Berlinaleu. Berlin Review je film proglasio briljantnom formom dokumentarne umjetnosti. Film povlači važna pitanja tragične povijesti Guzmánove zemlje.

Publika Human Rights Film Festivala svjedočit će i oproštajnom djelu belgijske redateljice Chantal Akerman, dokumentarcu koji progovara o odnosu autorice i njezine majke, No Home Movie (2015). 

Najnoviji meditativni uradak tajlandskog redatelja nagrađenog Zlatnom palmom Apichatpong Weerasethakul, nakon ovogodišnjeg Cannes film festivala dolazi u Zagreb. Groblje raskoši (2015.) spora je drama o grupi vojnika koje je uhvatila neobična bolest spavanja. Vojnici su smješteni u napuštenoj školi, a o njima se brine žena starog američkog vojnika, Jenjira Pongpass, koja se u slobodno vrijeme druži s vidovitom djevojkom koju je FBI vrbovao da radi za njih, dok ona pokušava pročitati misli oboljelih vojnika kako bi im snove učinila ljepšima.

Uz iznimno tajlandsko djelo, na 13. HRFF-u publika će uživati i u još dva vrhunska filmska ostvarenja: najvećem i najambicioznijem filmu ovogodišnjeg Cannesa, koji je već sada obilježio godinu u svijetu autorskog filma; filmu u tri dijela 1001 noć. Uradak portugalskog redatelja Miquela Gomesa opisan je kao najčarobniji film današnjice, jer osim što je sniman na film - inspiriran je i istoimenom knjigom priča. Čileanski film Klub, redatelja Pabla Larraína, donosi drugu stranu drame, bodljikavu priču koja će gledateljima otkriti mučne odgovore na mnogostruka zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

Pored britanskog redatelja Seana McAllistera, autora Sirijske ljubavne priče kojim se otvara 13. Human Rights Film Festival, zagrebačka će publika imati čast razgovarati i sa Slobodanom Šijanom; redateljem, vizualnim umjetnikom, slikarom, piscem , teoretičarem umjetnosti i filma te autorom filmova poput Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, a čiji će se Eksperimentalni filmovi 15. prosinca prikazivati u kinu Tuškanac. Festival će posjetiti i Dubravka Ugrešić, nagrađivana književnica, prevoditeljica i esejistica koja preispituje pitanje identiteta te problematizira egzil.

U filmsku selekciju 13. HRFF-a ušao je i nezavisni redatelj Želimir Žilnik te njegov film Kenedi se vraća kući (2013.). Fokus filma je na položaju Roma kao najugroženije populacije koja je tijekom 2002. godine grubom i nehumanom akcijom nakon odlaska u Europu vraćena u Srbiju.

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem unapređenja vidljivosti tema o ljudskim pravima u mediju filma. HRFF promovira otvorenost, multikulturalnost, toleranciju i slobodu izbora, a organizira ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture URK, dok je riječki program realiziran u suradnji s udrugom Filmaktiv.

Ulaz na sve projekcije 13. Human Rights Film Festivala je besplatan. Više informacija o 13. HRFF-u možete saznati na mrežnim i Facebook stranicama.

FOTO: 13. HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL