LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Internacionalni festival animiranih filmova djece i mladih Varaždin

Šesti VAFI dio kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Projekcije 200 animiranih filmova, tri radionice, predavanja i izložba čine program šestog VAFI-ja najbogatijim do sada.

Projekcije 200 animiranih filmova, tri radionice, predavanja i izložba čine program šestog VAFI-ja najbogatijim do sada.

Varaždin postaje središte svjetske animacije za djecu i mlade od 21. do 26. travnja. Tada se održava Međunarodni festival animiranih filmova djece i mladih, VAFI. Festival organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, a ove godine održava se šesti put. Program VAFI-ja u šestom izdanju najbogatiji je do sada, a čine ga projekcije 200 animiranih filmova, 3 radionice, predavanja i izložba.

U službenu konkurenciju festivala ulazi 200 animiranih filmova koji su raspoređeni u dvije kategorije: VAFI JUNIOR i VAFI SENIOR. Kategoriju VAFI JUNIOR čine animirani filmovi koje su radila djeca i mladi do 18 godina, a VAFI SENIOR čine animirani filmovi za djecu i mlade koje su radili odrasli. Svaki dio ima tri podkategorije, a za najbolje filmove dodijeljuju se nagrade.

Zemlja partner šestog VAFI-ja je Australija. Ona će biti predstavljena popratnim programom te će tako u sklopu festivala u kinu Galerija biti prikazani i dodatni australski animirani filmovi.

VAFI statua koja se dodjeljuje najboljim filmovima je ove godine zlatnožute boje, službene boje Australije. Osim nje dodjeljuje se i Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava. On se dodjeljuje u suradnji s UNICEF-om i Uredom pravobraniteljice za djecu.

U popratnom programu publiku očekuju i tri radionice. Radionica stripa namijenjena je djeci i mladima od 9 do 14 godina, radionica specijalnih efekata namijenjena je mladima starijim od 14 godina, a radionica optičkih igračaka djeci od 7 do 12 godina.

U četvrtak će u palači Sermage biti otvorena izložba Krešimira Zimonića. Rad ovog karikaturista, animatora i crtača stripova možda je najpoznatiji iz Modre laste, časopisa čiji je bio grafičko-likovni urednik. Osim izložbe, posjetitelji će moći poslušati i predavanja na temu animacije u školi te produkcije, animacije i distribucije koja će biti održana u palači Herzer.

Svi sadržaji za publiku na VAFI-ju su besplatni. Točan raspored možete vidjeti na web stranicama festivala.

Treba spomenuti da je Varaždin jedan od devet hrvatskih gradova koji je ušao u drugi krug natjecanja za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Šesti VAFI važan je dio programa kandidature Varaždina te se organizatori nadaju da će upravo ovaj festival istaknuti Varaždin nad drugim gradovima. Kroz šest dana festival će posjetiti animatori i gledatelji sa svih strana svijeta, a osim stalnih pokrovitelja, od ove godine VAFI je pod pokroviteljskom i predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović. 

FOTO: FACEBOOK/VAFI