Otvorenje izložbe

Senzibilne kreacije reduciranoga umjetničkoga jezika u Galeriji SC

Izložba "Usputne fascinacije"

Nikica Jurković, koji je izlagao na dvjema samostalnim izložbama i na više od dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu sada, postavlja izložbu u Galeriji SC.

Otvorenje izložbe UF (Usputne fascinacije) umjetnika Nikice Jurkovića održat će se u Galeriji SC ovog petka, 28. lipnja, u 20:00. Moći će se pogledati do 6. srpnja 2019, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

– Jedna je točka dovoljna da pokrene svijet, ispriča životni vijek i zaokruži kompoziciju. Pikseli i rasteri, elementi svih funkcija ispunjavaju svijet, hodajući, skrećemo pogled sa zaigranog zaslona na društvene propagande, a opterećeni svime više i ne vidimo ljepotu. Propuštaju se prilike da primijetimo tkivo živućega grada, njegove anomalije i slučajnosti, da uživamo u njima, a katkad im se i nasmijemo. No ipak postoje oni koje će ih za sebe (ali i nas) uvidjeti i pretočiti u senzibilne kreacije reduciranoga umjetničkoga jezika. Upravo se takvim usputnim fascinacijama inspirira Nikica Jurković, spretno ih transformirajući u vlastitu poetiku. Od točke preko njezina skupa, dinamičkih linija i onih obrisnih, perforacija i ispunjenja, organskog i geometrijskog autor će raslojiti cijelu povijest nastanka oblika. Materijalizirajući taj slijed preko osam platna, stvara se jedinstvena kompozicija svega što jest, naravno, tematizirajući i samu boju. Postanak slike možda bi bio koncizan i korektan termin kojim bi valjalo okarakterizirati esenciju rada – no opet on ostavlja nedorečenim njegovu emociju i motivaciju. One počivaju na apstrahiranome prikazu, svojevrsnoj ideji slike koja podno sebe implicira sva spontana pojavljivanja simptoma. Usputne fascinacije produkti su čovjeka, biološkog propadanja i pokušaja reparacija koji po vlastitoj neizbježnosti progovaraju vizualno. Slike su svjestan produkt tih fascinacija – sada detektiranih i markiranih unutar galerijskoga prostora gdje se nameću svojom istinitošću i originalnošću. Kao treći kontrapunkt ciklusa izvire sam nusprodukt (produkta) koji samom formom i materičnošću zaziva pozornost. Doslovnim prevođenjem posljedica slikanja u obliku zaštitne folije u bitnosti se muzealizira ideja i rada, i njegova procesa. Napinjući i razapinjući je na platno, ona uživa novostečeni kultni status, postajući jednako vrijedna umjetničkom objektu – tim logičnim, a opet hrabrim činom stavlja se točka na ciklus. Sada uviđamo nepostojanost razlika između lažno skrojenih stvarnosti – naše i njihove, intimne i javne te visoke umjetnosti i svakodnevnog života, zaključujući kako je sve jedno i svejedno. – stoji u predgovoru Mihaele Zajec.

Nikica Jurković rođen je 1989. godine u Zagrebu. Nakon završenog preddiplomskog studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, smjer Vizualne komunikacije, upisuje Grafički odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. godine 2017. odlazi na studentsku razmjenu u Madrid, gdje završava preddiplomski studij. Iduće godine diplomirao je na Grafičkom odsjeku u klasi prof. Josipa Baćea s najvećom pohvalom (Summa Cum Laude). Trenutno radi kao vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2017. godine član je HDLU-a. Izlagao je na dvjema samostalnim izložbama i na više od dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih su najznačajnije 34. Salon mladih u Domu HDLU-a, 14. Erste fragmenti u Galeriji Kranjčar i 12. HT nagrada u MSU-u. Dobitnik je više priznanja i nagrada.

Komentari na članak

Vezani članci

Panorama

Galerija Škola

Otvorenje izložbe Pročitani grad

Kritičkom i problemskom studijom dvaju susjednih, a različitih naselja – Trstenika i Žnjana u Splitu polaznici radionice su kroz medij fotografije bilježili transformacije u pristupu planiranja grada, transformacije projektantskih paradigmi, način na koji te transformacije interpretiraju stanovnici i na koji način oblikuju vlastiti svakodnevni život unutar naselja.

Fotografija Filipa Kosa

Studentsko stvaralaštvo

Galerija f8 obilježava prvu godišnjicu izložbom ispitnih studentskih radova „U procesu 2”

Izložbom „U procesu 2” predstavit će se fotografski ispitni radovi studenata preddiplomskog studija snimanja i diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti. Tako će se proslaviti godina dana rada ADU Galerije f8, pokrenute s ciljem prezentiranja studentskoga rada koji je često nevidljiv te približavanja ponajprije medija fotografije, ali i ostalih segmenata audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti zainteresiranoj javnosti.

Josipa Lisac i Bari Goddard

Midsummer Scene festival

Josipa Lisac razgledala čarobnu zbirku Goddardovih fotografija

Britanski umjetnik Barri Goddard u Dubrovnik se zaljubio na prvi pogled, a njegove zanimljive fotografije tog grada razgledali su Josipa Lisac, Đurđa Tedeschi i brojni uglednici na izložbi koja je otvorena u sklopu Midsummer Scene Festivala.

Izložba "Slučajni kolaži"

Otvorenje izložbe

Susret s osmrtnicama umjetnosti i slučajnim kolažima u Galeriji Studentskog centra

Ivica Malčić svake godine u Zagrebu izlaže po 100 slika, a Galeriju SC sada očekuju čak dvije izložbe u jednoj, dva potpuno različita ciklusa.

Utrka " Formula Driver 2017. – Memorijal Ivica Kišasondi."

Utrka na stazi Klek

VIDEO: Škripa guma i miris benzina proširili se cijelim Ogulinom

U podnožju Kleka održana je utrka „Formula Driver 2017. – Memorijal Ivica Kišasondi“. Obilježija ju je neviđena posjećenost, kako vozača, tako i gledatelja iz cijele Hrvatske te Slovenije, Italije i Austrije.