LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert: Dubioza kolektiv

Savršeni spoj energije, glazbe i tekstova

Subotnji koncert Dubioze kolektiv u velikoj dvorani Doma sportova bio je rasprodan nekoliko dana prije samog koncerta. Publika ih voli, a Dubioza je zauzvrat publici priuštila dva sata čistog ludila.

Subotnji koncert Dubioze kolektiv u velikoj dvorani Doma sportova bio je rasprodan nekoliko dana prije samog koncerta. Publika ih voli, a Dubioza je zauzvrat publici priuštila dva sata čistog ludila.

„Dubioza kolektiv za vas će večeras svirati rock koncert. Molimo vas da se ponašate sukladno europskim standardima, prema kojima treba da plešete, mašete glavom naprijed - nazad, skačete, aplaudirate i glasno uzvikujete: hej, hej, hej. U slučaju otkazivanja večerašnjeg koncerta vaši novci vam najvjerojatnije neće biti vraćeni. Pušenje marihuane tijekom večerašnjeg koncerta je strogo  preporučeno. Ako ste usamljeni većeras možda upoznate svog budućeg partnera ili partnericu. Ako ste već zaljubljeni zagrlite svog/svoju partnera ili partnericu i plešite uz neodoljive ritmove."

Na sreću 9000 ljudi, u velikoj dvorani Doma sportova koncert se nije ni približio otkazivanju, a nakon spomenutih riječi najave uz gromoglasne uzvike i pljeskanje razdragane publike u subotu su, u maniri prvoligaškog nogometnog kluba, na pozornicu istrčali članovi Dubioze kolektiv.

Tekstovi koji kritiziraju i ismijavaju društveno-političke prilike, nevjerojatna energija benda, fantastična uigranost, duhovitost, profesionalnost ili nešto treće, doveli su Dubiozu kolektiv do ranga jednog od najjačih bendova ovih prostora. Da su već sada kultni bend na ovim prostorima potvrđuju činjenicom da koncert mogu otvoriti pjesmom na engleskom jeziku, u repertoar uvrstiti nekolicinu pjesama također engleskog govornog područja, spojiti zvukove harmonike, saksofona i elektronike, a da publika i dalje apsolutno oduševljeno u svakom trenutku skače, pleše i gromoglasno pjeva svaki stih.

Dubioza kolektiv je pjesmom "One more time" publiku uvela u dva sata nezaboravnog koncerta prožetog protestom i satirom. A prava eksplozija pozitivne energije dogodila se već na samom početku kada je krenula pjesma "Volio BiH". Pošalica koja je nastala netom prije početka pjesme „Volio bih da i Hrvatska ode u Brazil“ postala je lajt motiv koncerta te je spomenuta u još dva navrata na sveopće oduševljenje okupljene mase.

Da glazba briše sve granice uvjerili smo se na sinoćnjem koncertu na kojem je publika bila više nego raznovrsna, kako dobno tako i geografski. "Vlast i policija, mito i korupcija", "Vrati' će se Walter, jeba' će vam mater", "Op op opa, dolazi Evropa, sad će da nas biju sile svjetske milicije" jednoglasno su uzvikivali šezdesetogodišnjaci kao i šestogodišnjaci, Slovenci, Hrvati i Bošnjaci. Uz mješavinu hip-hopa, punka, reggaea, elektronike, rocka, narodne glazbe i tekstova socijalne tematike jednostavno je nemoguće ostati ravnodušan. Pa tako u publici nije bilo lica na kojem bar jednom vesela i neumorna ekipa svojim komentarima i komunikacijom s publikom nije izmamila osmjeh na lice.

Energični sedmerac je tijekom cijelog koncerta neumorno animirao publiku plesom i skakanjem po pozornici. Isplatilo se jer je publika osjećala njihovu energiju te je nakon niza hitova: One more time, Bosnafaira, Volio BiH, U.S.A., Tranzicija, Eurosong, Firma ilegal, Marijuana, Vlast i policija, Šuti i trpi, Recesija, Kažu, Domaćica, Prvi maj, Walter, Sjećam se (uz pratnju Mile Kekina), K.P. dom, 99%, Brijuni, Celebrate the riot te pjesme Vidi, vidi, uslijedio prvi pokušaj odlaska benda s pozornice. Međutim, publika je bila uporna te je glasnim ovacijama i skandiranjem pozvala Dubiozu kolektiv na bis nakon čega su uslijedile akustična verzija pjesma: Krivo je more 2 i Brijuni te dva ultimativna hita koji su im i omogućili ovoliki proboj na tržište: Blam Blam i Kolkuza.

Bend je pokušao nakon toga drugi puta otići sa pozornice, ali publici ni to nije bilo dovoljno. Ponovno su počele ovacije i skandiranje oduševljene publike. Vratili su se pjesmama Fire i Balkan Funk. Na kraju su pozvali dio publike na pozornicu, sami se spustili među oduševljenu publiku i fotografirali se s okupljenom masom koja je s njima otpjevala pjesmu Kažu za kraj ovog dvosatnog energičnog spektakla.

Sve u svemu, Dubioza kolektiv je subotnjim nastupom opravdala rasprodani koncert i status jednog od najkvalitetnijih bendova na ovim prostorima te dokazala da publika uistinu osjeća i živi njihove tekstove pjesama.

FOTO: FACEBOOK