Gostovanje u Gavelli

Rusko kazalište izvodi „Malograđane” u Zagrebu

Predstava "Malograđani"

Komad koji je Maksim Gorki napisao prije više od sto godina, četiri godine prije revolucije 1905, i danas izaziva i nudi se pozornici.

U petak, 31. svibnja 2019, u 20:00 u Gradskom dramskom kazalištu Gavella gostovat će ansambl Dramskog teatra na Vasiljvskom iz Sankt Peterburga. Izvest će predstavu Malograđani Maksima Gorkog u režiji Vladimira Tumanova. 

Malograđani Maksima Gorkog zasigurno je jedan od njegovih najuspješnijih dramskih naslova koji je svojom galerijom živopisnih, kompleksnih lica u potrazi za mnogočime – ljubavlju, vjerom, smislom... I sam je naslov intrigantan jer su malograđani, po jednoj od definicija, pripadnici građanstva nesposobni za javnu djelatnost izvan svoga izravnog interesa i sigurnosti, a malograđanstvo kao mentalitet i stanje duha itekako živi u našem suvremenom društvu. Takav komad koji je Gorki napisao prije više od sto godina, četiri godine prije revolucije 1905, i danas izaziva i nudi se pozornici.

U fokusu je ovog komada obitelj Vasilija Vasiljeviča Besemjonova, bogatog malograđanina. Njegov je dom uvijek pun ljudi: žena Akulina Ivanovna, kćer Tatjana, sin Petar, posinak Nil, podstanari i razni gotovani. Ali nema mira i jednodušnosti pod krovom te kuće – fatalno se razlikuju nazori, interesi, simpatije. Likovi drame žive u teškim, prijelomnim vremena. Očita je kriza arhaičnih obiteljskih odnosa, dolazi novi naraštaj koji donosi sukob očeva i djece. Model je obitelji kao model svijeta u kojem je nestao uobičajen poredak stvari.

Predstava se igra uz prijevod na hrvatskome jeziku.

Komentari na članak

Vezani članci

Pozornica

Prvi dani ogranka mladih

Besplatne radionice za mlade povodom Prvog dana Ogranka mladih

Prednost sudjelovanja određuje se po vremenu primitka prijave.

Predstava "Vrat od stakla"

Gostovanje u Gavelli

Nakon što je rasprodao beogradske izvedbe, „Vrat od stakla” stiže u Zagreb

Dramski komad Biljane Srbljanović odvija se u krugu beogradske obitelji u kojoj, kako to često biva, pod jednim krovom žive tri generacije. Osvojio je naklonost beogradske publike i kritike, a sada će se predstaviti i zagrebačkoj publici u kazalištu Gavella.

Eichmann u Jeruzalemu

Novo na kazališnim daskama

„Eichmann u Jeruzalemu” okrutno nas podsjeća na ono što želimo zaboraviti

„Eichmann u Jeruzalemu” važna je predstava. Uspješno donosi činjenično utemeljen prikaz najveće tragedije koja je zadesila čovječanstvo, a upozorenje koje nam daje – da nijedno društvo nije imuno na zlo, gotovo neprimjetno svakome će se uvući ispod kože.

Gavella plakat

Gavellin blagdanski popust

Božićne večeri u Gavelli

Blagdanske večeri u Gavelli omogućuju posjetiteljima neke od najposjećivanijih i najkontroverznijih predstava po blagdanskim cijenama krajem prosinca.

k

(Zagrebačke) daske koje život znače

Ne propustite vrhunske predstave u zagrebačkim kazalištima

Ako dugo niste bili u nekom od zagrebačkih kazališta, nudimo vam popis predstava sljedećeg mjeseca u nekim od gradskih kazališta!