„Vukovar Film Festival”

Rumunjski kandidat za „Oscara” pobijedio u Vukovaru

Pobjednik Vukovar Film Festivala 2018

Mnoštvo kvalitetnih filmova obilježilo je ovogodišnje izdanje „Vukovar Film Festivala”, a jednoglasno je najboljim proglašen „Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari“, film rumunjskog redatelja.

Deset godina nakon što je na prvom filmskom festivalu u Vukovaru pobijedio sa svojim kratkim igranim filmom, rumunjski je redatelj Radu Jude ove godine osvojio tročlani žiri koji je njegovo novo remek-djelo Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari jednoglasno proglasio najboljim filmom 12. Vukovar Film Festivala. Budući da je isti film Rumunjska već izabrala kao kandidata za prestižnu nagradu Oscar za svoju zemlju, nesumnjivo je da je riječ o vrhunskom uratku koji je zasluženo osvojio glavnu nagradu ovogodišnjeg festivala Zlatni šlep te će se naći u službenoj distribuciji u hrvatskim kinima.

U kategoriji dokumentarnog filma, pobjedu je uvjerljivo odnio Jam Session bugarskog redatelja Borislava Koleva o Nikolaiju Ivanovu, vrhunskom umjetniku koji je istovremeno priznati glazbenik koji nastupa na festivalima diljem svijeta, ali i slikar koji oslikava ortodoksne crkve i druge građevine. Kolevu ovo nije prvo pojavljivanje na festivalu u Vukovaru – on je 2012. godine stigao s filmom Stoičkov, ali mu je ovo prva pobjeda.

Do posljednjeg trenutka tročlani je žiri odlučivao o pobjedniku kratkog igranog filma. U toj je kategoriji u konačnici pobijedio austrijski film Lacrimosa redateljice Tanje Mairitsch. Riječ je o vizualno savršenom filmu u kojem se mlada djevojka budi u potpuno nepoznatom svijetu prepunom misterija. Ovaj kratki igrani film i dokumentarni film Jam Session uz nagradu Zlatni šlep osvojili su i novčane iznose u vrijednosti od 500 i 1000 eura pod pokroviteljstvom American Expressa.

Uz pobjednike ovogodišnjeg festivala, tročlani žiri za igrane filmove odao je i posebno priznanje bugarskom filmu Radiogram redateljice Rouzie Hassanove. Taj je film ujedno i posljednji koji je prikazan na ovogodišnjem festivalu, odnosno projekcijom istog festival je svečano zatvoren.

Ove se godine mnoštvo kvalitetnih filmova nalazilo kako u konkurenciji, tako i u popratnom programu, a posebnu je pažnju publike svakako privukla kategorija pobjednika ovogodišnjeg Cannesa,čije su projekcije bile ispunjene gotovo do posljednjeg mjesta. Jedan je od najposjećenijih filmova bio film Obiteljske veze koji je u svibnju u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, a film o kojem se najviše pričalo bio je dokumentarni Uvik isto o obitelji Šarić koja je i nazočila premijernoj projekciji filma u CineStaru.

Komentari na članak

Vezani članci

http://duff.kinematografi.org/2017/11/02/duff-2017/

Natjecateljski program

Prilika za sudjelovanje na „Dubrovnik Film Festivalu" za mlađe od 20

Još se uvijek stignete prijaviti za ovogodišnji „Dubrovnik Film festival" koji traje od 18. do 21. listopada 2018. Svoje uratke i prijavnice možete poslati do 15. srpnja 2018.

Plakat za Festival nijemog filma

Klasici i nova značajna filmska ostvarenja nijemofilmskog stvaralaštva

9. PSSST! Festival nijemog filma

Ove je godine fokus PSSST! Festivala na prikazivanju odnosa psihoanalize i nijemoga filma kroz kultne filmove.

Profesor i student

Traži se najbolji profesor

INA otvorila prijave za natječaj NajMentor/ica

Po završetku natječaja najboljem profesoru u svakoj od kategorija, uručit će se plaketa i novčana nagrada, dok će student, koji ponudi najkreativniji razlog za nominaciju, osvojiti tablet.

Marjanski đir

Fotografski natječaj

Za fotografije inspirirane Marjanom i do 1500 kuna

Bilo da ste već iskusni ili vam je pak pojam fotografije stran, Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan u suradnji s fotoklubom Split organizira fotonatječaj u kojem se mogu okušati baš svi i osvojiti vrijedne nagrade.

One does not simply

FAK-ov Veliki filmski kviz

Prijavite se na 14. Veliki filmski kviz

Pridružite se 14. Velikom filmskom kvizu na kojem vas čekaju hrpa kvalitetnih pitanja i filmski alkoholne specijaliteti po akcijskim cijenama!