LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera u Komediji

„Revizor” ovog puta s Filipom Juričićem, bez grozne perike i klaunovske odjeće

– Kao i svakom drugom dobrom komadu, i Revizoru se može pristupiti na razne načine. Mi smo pokušali zadržati živahnost vodvilja, a s druge strane, htjeli smo da to ostane ozbiljan komad. – istaknuo je Dražen Ferenčina.

– Kao i svakom drugom dobrom komadu, i Revizoru se može pristupiti na razne načine. Mi smo pokušali zadržati živahnost vodvilja, a s druge strane, htjeli smo da to ostane ozbiljan komad. – istaknuo je Dražen Ferenčina.

Nakon spektakularnog otvorenja 67. sezone, kazalište Komedija predstavlja prvu ovogodišnju premijeru. U Zagreb 20. listopada 2017. godine stiže Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, zasigurno jedna od najpoznatijih i najboljih svjetskih društvenih komedija. Odlična glumačka postava pod redateljskom palicom Dražena Ferenčine najava je još jednog odličnog ostvarenja i još jedne hit-predstave kultnog zagrebačkog kazališta.

Predstava Revizor bavi se ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije. Ismijavanje društvenog stanja i ljudske naravi tema je koja je uzeta iz društvene stvarnosti carske Rusije u prvoj polovini 19. stoljeća. Damir Lončar zaigrat će ulogu upravitelja grada, dok će Dubravka Ostojić igrati njegovu ženu. Nina Kaić Madić i Ana Magud pojavit će se u ulozi njihove kćeri Marije, Davor Svedružić kao školski nadzornik, Goran Malus u ulozi suca, Ivica Zadro kao kurator dobrotvornih ustanova, Igor Mešin kao upravitelj poštanske stanice dok će Saša Buneta biti mjesni vlastelin, isto kao i Vanja Ćirić. Filip Juričić zaigrat će jednu od glavnih uloga – revizora Hlestakova iz Sankt Peterburga, a u ulozi njegovog sluge zaigrat će Ivan Magud. Tu su još i Ljubo Zečević, Dražen Bratulić te Marija Borić kao gostioničarka. Scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić, dok je kostimografkinja Marita Ćopo. Autor glazbe je Mate Matišić, a Rajko Pavlić odgovoran je za scenski pokret.

– U Revizoru sam nakanio skupiti na jednu hrpu sve ružno u Rusiji što sam tada poznavao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i u onim prilikama u kojima se od čovjeka traži najviše pravednosti i u isti se mah svemu narugati. – Gogoljeva je izjava u kojoj je sadržana ideja komedije.

Radnja se događa u dalekoj provinciji u kojoj vladaju nered i korupcija. U takvoj sredini, pojavu kicoškog besposlenjaka i blefera Hlestakova mještani zbog gluposti i straha zamjenjuju za državnog revizora koji je slika birokratskoga mentaliteta i njegovih žrtava. Korupcija, mito, zloporaba položaja i moći sinonim su ne samo nekadašnjeg, nego i našega doba.

Foto: Ines Novković

Tekst je preveo Zlatko Crnković, a za dramaturšku obradu zaslužan je sam redatelj Dražen Ferenčina.

– Revizor svakako spada u velike komade koji za svako kazalište predstavljaju izazov u umjetničkom, tehničkom i produkcijskom smislu. Mislim da je stavljanje ovog djela na repertoar Komedije odličan potez, najviše zbog izuzetno vrijednog i talentiranog glumačkog ansambla koji može igrati najzahtjevnija djela svjetske i domaće književnosti. – izjavio je.

– Kad se u kazalištu bavim Gogoljem, trudim se pronaći razloge zašto je taj pisac već skoro dvije stotine godina jednako zanimljiv publici. Očito je da njegovi tekstovi imaju nešto što nas i danas privlači. Komične su situacije jednako smiješne kao i u 19. stoljeću, a možda i više. Likovi su prepoznatljivi u svim vremenima, a problemi koji se obrađuju ostaju isti. Gogoljeva sklonost prema preuveličavanju i fantaziji te osjećanje svijeta u kojem ništa nije na svom mjestu, govori nam o piscu koji je naš suvremenik. – dodao je.

Poznato je da Gogolj nije bio zadovoljan praizvedbom svog Revizora i vrlo je oštro kritizirao grozne perike, klaunovsku odjeću i grubo karikiranje u koje su zapali glumci. Stoga je i napisao Upozorenje onima koji bi htjeli odigrati Revizora kako treba.

– Kao i svakom drugom dobrom komadu, i Revizoru se može pristupiti na razne načine. Mi smo pokušali zadržati živahnost vodvilja, a s druge strane, htjeli smo da to ostane ozbiljan komad. Nema tu pravila. Svaka predstava je nova i svaki put je drugačije. Nekad predstava nastane iz jedne rečenice, nekad iz neke slike ili odsviranog tona. Razni su putevi  da se iz sveopćeg kaosa pokuša organizirati smisao i da se imaginarni unutrašnji svijet pretvori u vanjski, opipljiv i živ. Ne volim se uvijek isto redateljski potpisati i mislim da, na neki način, redatelj mijenja identitet sa svakom predstavom. – dodao je Ferenčina.

Ulaznice za predstave Kazališta Komedija mogu se osigurati putem sustava Ulaznice.hr, na službenim prodajnim mjestima – blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te blagajni Kaptol sat i pola prije početka predstave. Više informacija dostupno je na internetskoj stranici, na službenoj Facebook stranici te Instagram profilu.

Foto: Ines Novković
FOTO: INES NOVKOVIĆ