LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekcije više od stotine naslova

Rekordan broj domaćih ostvarenja na Zagreb Film Festivalu

U utrci za Zlatna kolica su Hana Jušić, Katarina Zrinka Matijević i Šerbedžija. Marasovićev „Goran“ premijerno je u programu „Ponovno s nama“.

U utrci za Zlatna kolica su Hana Jušić, Katarina Zrinka Matijević i Šerbedžija. Marasovićev „Goran“ premijerno je u programu „Ponovno s nama“.

Još manje od mjesec dana dijeli nas od početka četrnaestog izdanja Zagreb Film Festivala koji će se održati od 12. do 20. studenog. Kroz devet dana na nekoliko će se lokacija (u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 – Novoj akademskoj sceni i Goethe-Institutu) predstaviti više od stotinu filmskih naslova.

Kao i svake godine, u obilju filmskih ostvarenja sa svih strana svijeta, Zagreb Film Festival posebnu pažnju posvećuje domaćim autorima i koprodukcijama nastalima u suradnjama Hrvatske s drugim europskim državama. U glavni je natjecateljski program ove godine uvršten rekordan broj domaćih ostvarenja – od 13 filmova, koliko ih se natječe za Zlatna kolica, njih čak četiri nosi hrvatski produkcijski potpis. Svoju hrvatsku premijeru upravo će tu imati Ne gledaj mi u pijat, dugometražni debi redateljice Hane Jušić.

Nakon premijernog prikazivanja u programu Pulskog filmskog festivala, zagrebačkoj se publici u glavnom programu predstavlja još jedno domaće ostvarenje – Trampolin renomirane hrvatske dokumentaristice Katarine Zrinke Matijević, koji predstavlja iskorak ove autorice u formu dugometražnog igranog filma. Ishodište ideje za ovaj film, prema riječima redateljice, pitanje je što bismo si prišapnuli na uho kada bismo imali mogućnost susretanja sa samim sobom u prošlosti ili budućnost, bi li nam to život usmjerilo prema nečem boljem?

Dva filma s Hrvatskom u ulozi manjinske koprodukcijske zemlje također se natječu za glavnu ZFF-ovu nagradu: makedonsko ostvarenje Oslobođenje Skoplja, zajednički redateljski pothvat Rade i Danila Šerbedžije te gruzijski film Kuća drugih redateljice Russudan Glurjidze. Oba su filma aktualni predstavnici matičnih država u kandidaturi za Oscara.

U popratnom će programu Ponovno s nama svoju premijernu projekciju pred hrvatskom publikom imati film Goran Nevija Marasovića, intrigantan triler smješten u idili Gorskoga kotara. Spomenuti program uključuje još i film Sieranevada, hrvatsku manjinsku koprodukciju čiju režiju potpisuje jedan od začetnika rumunjskoga novog vala i laureat kratkometražnog programa 2. ZFF-a, Cristi Puiu. 

Dio ovogodišnjeg izdanja programa Bibijada by RBA, namijenjenog dječjoj publici, još je jedna domaća koprodukcija. Riječ je o nizozemsko-belgijsko-hrvatskom ostvarenju The Day My Father Became a Bush Nicole van Kilsdonk, u kojem se pojavljuju Jan Kerekeš, Hrvojka Begović i Damir Poljičak.

Više informacija potražite na poveznici.

FOTO: ZAGREB FILM FESTIVAL