LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvedbe opsežnog glazbeno-scenskog djela

Putokazi prikazuju mjuzikl o ljubavi koja izlazi iz svih okvira

Putokazi pomiču granice mjuziklom "Raskružje" dodajući mu dramsku dimenziju. Izvedbu možete pogledati još 18. travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Putokazi pomiču granice mjuziklom "Raskružje" dodajući mu dramsku dimenziju. Izvedbu možete pogledati još 18. travnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Najopsežnije glazbeno-scensko djelo Putokaza, mjuzikl mijena, Raskružje prikazao se premijerno riječkoj publici u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u petak, 15. i subotu, 16. travnja. U izvedbi možete uživati još u ponedjeljak, 18. travnja.

Ovaj mjuzikl pomiče granice Putokaza, dodajući njihovoj prepoznatljivoj glazbeno-scenskoj pojavi još jednu, dramsku dimenziju. Spaja naizgled nespojivo; libretistica Irena Križ povezala je u ovoj priči mitove o nastanku proljeća, slavenski mit o Jarilu i Morani te grčki mit o otmici Perzefone.

Ovo je priča o ljubavi koja izlazi iz okvira, o ljubavi majke i njenoj unutarnjoj borbi s prihvaćanjem odvajanja od djeteta. Stoga je inspirirana mitologijom Demetre i Perzefone. Ostaje pitanje kako u ovoj priči Demetra reagira kada Perzefona svojevoljno i zauvijek odlazi u drugi svijet koji je Demetri nedostupan.

Govori i o relativnom značenju pripadanja. Pripadnost jednoj osobi, jednom svijetu, jednoj istini, jednom vjerovanju dovodi do prepreka koje otežavaju ljubav. Vjerovanje da je samo jedan svijet idealan, u priči mjuzikla, dovodi do ismijavanja želje za otkrivanjem novoga i razmišljanja da je putovanje za one koji ne znaju što žele. Ljubav između dvaju svjetova postaje nemoguća i zbog razlika u pripadnosti osoba drukčijeg podrijetla, imena.

Ovaj neobični zaplet predstavlja svijet koji vrvi od slavenskih vila, bogova, grčkih furija i podsjeća na svakodnevne životne situacije u sukobu taština, straha, netolerancije i odbijanja. Glavni likovi Demetra i Perun, Morana i Jarilo, Janja i Gospodin Lijep i Mlad, vile Rusalke i Polunoćnice te Demonke, hadske furije i ostali suočavaju se tako ne samo s drukčijim svijetom, već i s različitošću vlastitog, ali i mijenom unutar sebe samih u vlastitoj intimnoj borbi putujući Raskružjem.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni kazališta Ivan pl. Zajc (Verdijeva 5a) po cijeni od 80 kn, a na dan predstava na blagajni HKD-a na Sušaku.

FOTO: DALLAS